Повечето от милиардите тонове материали, които светът използва всяка година,

...
Повечето от милиардите тонове материали, които светът използва всяка година,
Коментари Харесай

Светът трябва да използва повторно материалите, за да се спаси

Повечето от милиардите тонове материали, които светът употребява всяка година, би трябвало да бъдат рециклирани и употребявани наново , с цел да бъдат ударжани климатичните промени под надзор, предизвестиха откриватели, представени от " Ройтерс ".

Само към една десета от 93-те милиарда тона материали, които се употребяват годишно, в това число минерали, метали, изкопаеми горива и биомаса, се използват наново, се споделя в отчет обществената компания Circle Economy, чието седалище е в Амстердам.

Главният изпълнителен шеф на компанията Харалд Фридъл разяснява пред " Ройтерс ", че по-ефективното потребление на тези запаси може да помогне да се избегне надхвърляне на задачите, заложени в Парижкото съглашение за климата от 2015 година за ограничение на междинното повишаване на световните температури до " много под " 2 градуса по Целзий, а в идеалния случай до 1,5 градуса над нивата от прединдустриалната ера.
 Човечеството изчерпи естествените запаси за годината, сигнализират от WWF
Човечеството изчерпи естествените запаси за годината, сигнализират от WWF

До края на 2018 година човечеството ще живее на " екологичен заем "

Според отчета на Circle Economy 62 % от излъчванията с парников резултат, като се изключи земеделието и горското стопанство, се изхвърлят в атмосферата по време на добива на материали, преработката им и производството на артикули .

За оправянето с климатичните промени, политиките на държавните управления до момента се съсредоточаваха върху възобновимата сила, повишение на енергийната успеваемост и прекъсване на обезлесяването, се показва в отчета.

Количеството на материалите, които светът употребява, се е утроило от 1970 година и може да се удвои до 2050 година, в случай че не се подхващат дейности, демонстрират оценките на Организация на обединените нации.

За да се понижат отпадъците и излъчванията с парников резултат, стопанските системи би трябвало да се стремят да бъдат " кръгови " посредством наново потребление на продуктите , акцентира Фридъл.
 Засега нямало заплаха от
Засега нямало заплаха от " пердах " за запаси сред страните

Това може да се промени доста скоро обаче

" Да създадем нещата кръгови може да е мъчително - от смяната на потребителските и бизнес привички до казването на страните да вкарат верните регулации - само че е осъществимо ", добави той.

В Азия бързоразвиващите се стопански системи и урбанизацията водят след себе си големи вложения в строителството и инфраструктурата, предлагайки шансове за поощряване на кръгова стопанска система , разяснява още Харалд Фридъл.

В Европа отчетът приканва страните да максимизират цената на съществуващите здания, като удължат техния витален цикъл , да подобрят енергийната успеваемост и да намерят нови приложения за тях.

Докладът обрисува три необятни проекта за прекосяване към кръгова стопанска система. Използването на артикули би трябвало да е максимизирано , като да вземем за пример посредством шерване на коли или задържане на транспортни средства за по-дълго време.
 Папата зове за обществена правдивост върху ресурсите, екозащитата на планетата е дълг
Папата зове за обществена правдивост върху ресурсите, екозащитата на планетата е дълг

Достъпът до ресурсите на планетата да се основава на равенството, а не на стопански ползи

Рециклирането и намаляването на отпадъците също е от основно значение, както и потреблението на естествени, нисковъглеродни материали в строителството, като бамбук и дърво вместо цимент .

Правителствата би трябвало да одобряват проекти за данъчно облагане и бюджетни разноски, които предизвикват кръговата стопанска система, увеличавайки налозите върху излъчванията с парников резултат и несъразмерното произвеждане на боклуци, като в същото време ги понижават за труд, нововъведения и вложения, се акцентира в отчета.

Финансовите тласъци, които предизвикват несъразмерното потребление на естествени запаси, като да вземем за пример изкопаеми горива, би трябвало да бъдат отстранени.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР