Повечето от хилядите американски автомобилни стартъпи през последните 120 години

...
Повечето от хилядите американски автомобилни стартъпи през последните 120 години
Коментари Харесай

Братята Додж: Историята на успешния семеен бизнес и корпоративния провал

Повечето от хилядите американски автомобилни стартъпи през последните 120 години не съумяха даже да потеглят. Други се движеха по пътищата за малко, само че след време изчезнаха. Съвсем малко марки към момента са измежду нас и една от тях е Dodge Brothers, споделя Deutsche Welle.

Във времена, в които каретите, теглени от коне, към момента са известни по улиците - даже и в Детроит - братята Джон и Хорас Додж желаят да основат транспортно средство без жива двигателна сила. Те стартират в дребен гараж през 1900 година и скоро доставят съвсем всички движещи се елементи за Ford. Винаги търсещи напредъка те обаче желаят да създадат нещо ново, нещо по-голямо.

Така на 1 юли 1914 година двамата братя основават личен авто производител. Без външни вложители те стартират с един автомобил с 5 места и без прекомерно покрив. Само 6 години по-късно от завода им в Мичиган излизат 145 хиляди автомобила.

Компанията е задоволително гъвкава и създава коли и с десен, и с ляв волан, които продава по целия свят. Тя оцелява икономическия спад по време на Първата международна война, като продава на американската войска и създава елементи за оръжия. Така бизнесът им пораства стремглаво всяка година, само че приказката намира своя край през 1920 година, когато и двамата братя умират, инфектирани от испански грип.
 Снимка 486356
Източник:

Джон и Хорас са описвани като семпли и почтени техници от селските региони на Мичиган. " Те бяха почтени, те изискваха доста, само че и даваха доста в подмяна ", заключава Фредерик Джей Хайнес, който познава братята в продължение на 20 години и поема компанията след гибелта им.

" Можем единствено да спекулираме какво братята щяха да реализират, в случай че бяха живи още 10 или 15 години ", споделя Ким Зелински, специалист по Dodge.

След гибелта на създателите Dodge Brothers се изправя пред най-голямото си предизвикателство. Те оставят компанията в положително положение с съвременни уреди и надарени чиновници. До 1920 година заводът пораства до над 300 000 кв. м. и създава пет разнообразни модела на цени от $1 085 до $1 850, както и две лекотоварни транспортни средства.

На 1 юли 1920 година, 6 години след старта, компанията създава общо 500 000 автомобила. През декември 2023 година броят им към този момент е 1 млн.

Тъй като няма подобаващ правоприемник в фамилията, вдовиците на братят Додж вземат решение да продадат компания през 1925 година Общо те имат или управляват 499 990 от общо 500 000 акции. Само две оферти са били обсъждани: от GM и от капиталовата банка Dillon, Read & Company. Вторите печелят и подписват договорка на 1 май, като заплащат $146 млн. - впечатляваща сума за фамилна компания, почнала активност преди едвам 11 години.
 Снимка 486359
Източник:

За разлика от множеството огромни покупко-продажби и тогава, които включват обмяна на скъпи бумаги, Dodge Brothers е продадена против парична сума и се трансформира в най-голямата кешова трансакция за компания в историята на Съединени американски щати.

Dillon, Read местят седалището в Мериленд и слагат свои мениджъри отпред, макар обещанието, че компанията ще продължи да работи самостоятелност без смяна в политиката или шефовете.

Новите неопитни мениджъри влагат съществени суми и се пробват да вкарат компания в по-високия пазарен сегмент, като в това време понижават разноските.

Но Dodge Brothers просто не е била основана да се намесва измежду по-луксозните коли и скоро закъсва. През 1928 година компанията е продадена на Уолтър Крайслер за $170 млн. За Chryser Corporation това е метод да се снабди с голяма мрежа дилъри и по-голям индустриален потенциал. За Dodge Brothers това е краят на независимостта.

Реорганизацията значи още, че в Съединени американски щати се ражда " Голямата тройка ": GM, Ford и Chrysler-Dodge дават отговор за 75% от производството на коли. Сделката маркира и края на множеството самостоятелни производители, които не могат да се борят с колосите.

Макар че Chrysler сменя името Dodge Brothers на Dodge през 1930 година истинското лого и име се употребяват до 1939 година Заводът работи чак до 1980 година

Днес Dodge живее като част от Fiat-Chrysler. Но правилата, на които е учредена от дълго време са забравени и тя към този момент не е фамилна компания със семпла конструкция.

Когато двамата братя са отпред, Джон ръководи бизнеса и работи с доставчиците, по продажбите, рекламата и финансите. Хорас основава дизайна на колите, провежда и ръководи производството. Независимо от растежа на бизнеса и замогването на братята, те не оставят всекидневната работа в ръцете на различен.

Братята имат напълно компанията си и в никакъв случай не са взимали заеми от банки. Финансово консервативни, те в никакъв случай не са били заинтригувани от операция на цените на акциите, игри с дълга или други финансови трикове, употребявани от Хенри Форд или GM. Както споделя Джон: " Няма сива зона, когато става въпрос за честността в бизнеса. Едно нещо може да е или вярно, или неверно ".

Братята ръководят компанията все едно е дребен гараж с дузина чиновници. Описвани като работохолици, тяхната цел не е била да изкарват доста пари, а да създават първокласен артикул. А рецептата им за триумф е простотата. Рецепта, която може да послужи на доста компании и през 2020 година, един век след гибелта им.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР