Повечето от астронавтите, които човечеството е извело в орбита около

...
Повечето от астронавтите, които човечеството е извело в орбита около
Коментари Харесай

Учените от ESA: „Екипажът до Марс трябва да се състои само от жени“

Повечето от астронавтите, които човечеството е извело в орбита към Земята, са мъже. Но съгласно едно неотдавнашно изследване към Марс би трябвало да лети екипаж единствено от дами. При това въпросът не е в равенството сред половете, твърдят учените, а в това, че дамите ще бъдат по-ефективни в дълготрайната галактическа задача. Те се нуждаят от доста по-малко запаси – една четвърт по-малко калории, съвсем една трета по-малко О2 и 18% по-малко вода, като в това време могат да правят същата работа като мъжете.

През 1959 година американският бригаден военачалник Доналд Фликингер и доктор Рандолф Лавлейс II оферират да се изпратят дами в космоса. Лавлейс твърди, че женското тяло тежи по-малко и употребява по-малко О2. Въпреки това НАСА и Военновъздушните сили отхвърлят предлагането.

По-късно, през 2000 година, американският инженер Джефри Ландис се връща към тази полемика, предлагайки коренен проект:

„ Логично би било да се предложи, че в случай че задачата на хората е обвързвана с пътешестване до Марс, то тя би трябвало да се реализира от напълно женски екипаж.

Наскоро група учени от разнообразни страни преразгледаха това предложение и го поддържаха с числа. Изследователи от Европейската галактическа организация (ESA) пресметнаха, че средностатистическата жена астронавт ще употребява 26% по-малко калории, 29% по-малко О2 и 18% по-малко вода от средностатистическия мъж астронавт.

Разликата е основна, изключително при една дълготрайна задача. Така че, в случай че задачата до Марс трае малко под три години (1080 дни), което е доста евентуално, екипажът от четири дами ще се нуждае от 1700 кг по-малко храна от чисто мъжкия екипаж. А това е към 10% от потенциала на потребния товар на ракетата Falcon Heavy на SpaceX. Това значи, че може да се вземе повече научно съоръжение и друга потребна екипировка, написа ZME Science.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР