Повечето основни проблеми на родното образование са не вътре, а

...
Повечето основни проблеми на родното образование са не вътре, а
Коментари Харесай

Никола Кицевски: Политиците виждат в учениците избиратели, а не бъдещите строители на България

Повечето съществени проблеми на родното обучение са не вътре, а отвън стените на учебното заведение. Големият, дълготраен и все още нерешим проблем е демографското положение на нацията. Раждат се все по-малко деца – към 2000 година те са били над 70 000 годишно, в този момент едвам надвишават 50 000. Има цели области, където се ражда по-малко от едно дете дневно. И огромна част от тези деца се раждат в фамилии, в които образованието не е полезност. А да мислим, че учебното заведение ще се оправи без фамилията е все едно да се надяваме да изгребем язовир с лъжица.

Това съобщи в изявление за БГНЕС Никола Кицевски, шеф на издателство „ Просвета “.

Кицевски разяснява и това дали след тежката ковид-пандемия са се решили проблемите с изоставането на учениците с образователния материал и до какви негативи е довело онлайн образованието за децата.

„ Изоставането не е наваксано, и не е ясно дали ще бъде наваксано и тази година. Защото ние не знаем дали казусът „ коронавирус “ си е отишъл вечно - не знаем какъв нов вариант ще ни сполети, ще има ли наложително образование от у дома, няма ли да пристигна някакъв нов епидемиологичен вирус “, уточни той и добави, че се е потвърдило, че колкото и старания да хвърлят учителите, колкото и съвременни електронни просветителни материали да се оферират, отдалеченото учене не може да замести изцяло класната стая. „ Въпреки че за тия три години, ние, издателите, които сътворяваме модерно просветително наличие, научихме доста и направихме доста. Ние развихме нашата просветителна платформа е-просвета в същинско електронно учебно заведение. И хиляди учители и десетки хиляди възпитаници към този момент „ вървят “ в него – това им оказва помощ да стават все по-успешни и при отдалеченото образование и най-много – в естествения образователен развой “, безапелационен е той.

Кицевски изясни какви други компликации могат да срещнат през новата образователна година учениците в България.

„ Следващ външен проблем, с който ни плашат, е енергийната рецесия – ще има ли светлина и топлота в класните стаи през зимата. Този проблем, в случай че ни затисне, ще ни е спуснат „ от горната страна “ – голямата част от учебните заведения са на течни горива, на парно или на въглища, а не на газ “, съобщи той и добави, че тук основен е въпросът дали в техните бюджети са планувани средства за увеличените цени на тези горива – и в случай че такива пари още не са заделени, казусът ще бъде провокиран от ръководещите, освен това съзнателно – тъй като те са изцяло наясно с ситуацията. Кицевски уточни, че някой от другите тежки проблеми са стоварени „ от горната страна “, а не се дължат нито на учениците, нито на учителите, нито на шефовете. „ И освен ковидът е причина за изоставането – различен, доста по-голям фактор е най-късата образователна година спрямо останалите европейски страни - нашите деца имат минимум образователни часове в съпоставяне със своите връстници в целия евросъюз “, акцентира той и даде образец: когато този пред теб кара със 100, а ти – с осемдесет, няма по какъв начин да го догониш. „ Само ще изоставаш “.

Кицевски сподели, че няма политическа воля да се направи тази мъчителна промяна – да се удължи образователната година (защото образователният ден е задоволително дълъг и уморителен за децата).

„ Срещу нея скочиха гласовити родители – най-много в обществените мрежи. И най-много тези, които другояче пращат децата си на частни уроци и по този начин към този момент са им нараснали образователните часове. Скочиха и синдикатите, с цел да оправдаят своето битие. А политиците клякат, тъй като виждат единствено възможните си гласоподаватели, а не бъдещите строители на България “, акцентира той.

Директорът на издателство „ Просвета “ изясни и къде е разковничето за решение на проблемите в родното обучение.

„ Разковничето е в политическата воля, само че нея я няма. Няма да вземем за пример същинска политическа воля и за основаване на нови образователни стратегии на равнището на към този момент втората четвърт на 21 век, която настава след по-малко от три години “, съобщи той и добави, че обещанията, че стратегиите се „ преразглеждат “, „ преценяват “, „ опростяват “ и така нататък няма да доведат до по този начин нужните основни промени. „ Всичко е ПР и повдигане на розова пушилка. Доказателство за това е, че никой даже не приказва за смяна на фундамента, а това са Държавните просветителни условия, така наречен стандарти – или какво би трябвало да знае и може всяко дете на съответната възраст и стадий на образовани “, безапелационен е той. Кицевски акцентира, че условията за познания и умения през 21 век не са същите като тези, с които са се дипломирали дядовците и прадядовците на сегашните деца, " драги просветителни дейци ".

Някои други дълготрайни проблеми малко по малко са почнали да се вземат решение: като този за общественото състояние и заплащането на българския преподавател.

„ Но решението отново е подбудено от една съществена цел, която преследват всички ръководещи до момента у нас: лов на гласоподаватели. Ако беше другояче, паралелно с нарастването на възнагражденията щеше да има и явен и прецизен механизъм за оценка на учителския труд. Но няма “, уточни Кицевски. Той добави, че поради устрема на политиците да държат властта е и нерешеният проблем със справедливия асортимент на учебните шефове – а от шефа зависи в доста огромна степен нивото на съответното учебно заведение. „ В непрекъснатата хайка за гласоподаватели всяка партия се бори тя да назначава шефове и учители, тя „ да им дава хляба “, съобщи Кицевски.

Директорът на издателство „ Просвета “ уточни, че с изключение на изброените дотук огромни, дълготрайно нерешени проблеми, непрекъснато пораждат и нови – тези дни, да вземем за пример, шефове се оплакват от непрекъснатите сривове в електронната система на Министерството на образованието и науката.

„ И старите, и новите проблеми обаче имат един корен, и това е коренът на дървото на всички проблеми в нашата страна: тези, които се редуват на кормилото на властта, с доста дребни изключения, считат, че страна се ръководи с измама и ПР, прикриващи некадърността и корупцията. Нищо, че даже в българското учебно заведение се преподава друго, освен това освен в часовете по гражданско обучение. “, безапелационен е Кицевски. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР