Повечето нови фабрики са концентрирани около Пловдив © Надежда Чипева

...
Повечето нови фабрики са концентрирани около Пловдив © Надежда Чипева
Коментари Харесай

Най-големите компании за машини и оборудване: Отново рекорд

Повечето нови заводи са съсредоточени към Пловдив

© Надежда Чипева Статията е част от класацията " Капитал 100 ". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Повече от към този момент пристигналите непознати вложители уголемяват фабриките, до момента в който изцяло новите планове са единици. Още по тематиката
Раждането на софтуерен парк Габрово

Три огромни европроекта в Техническия университет ще дадат мощен подтик на науката
2 юли 2018
Най-големите компании за машини и съоръжение: Двигателят на стопанската система

Секторът продължава да пораства, усилват се и облагите и чиновниците на заводите в класацията
5 юли 2017
Машиностроене: Експортът и нововъведенията движат продажбите

Девет милиарда лева е цената на създадената продукция през 2016, което е с 500 млн. лева повече от 2015 година
17 мар 2017 Почти една трета от фирмите са с български притежатели, които ги ръководят добре и усилват производството и екипите си.
Напук на публикуваното разбиране, че " в България не се създава нищо ", има браншове от стопанската система, които през последните години порастват бурно, строят фабрики, развиват се и наемат от ден на ден хора. Такъв е производството на машини и съоръжение, което с всяка година се усилва от ден на ден и повече. През последната година приходите на водещите 40 компании в тази промишленост (вижте таблицата тук) са достигнали 7.3 милиарда лева, с 12% повече от 2016 година, и за първи път надвишават 7 милиарда лева (след като в предходната година за пръв път минаха 6 милиарда лева.). Вече по традиция половината от този резултат идва от водещите 10 компании.

Средният оборот на 40-те компании продължава да пораства и към този момент е 183 млн. лева И цифрата не включва производителите на оръжие, които още веднъж са отделени от общата ранглиста (вижте текста). Девет от компаниите в подреждането регистрират въпреки и дребен спад в резултатите си по отношение на 11 през 2016 година и 3 през 2015 година Средният растеж на приходите остава същият - 12%.

Общият брой на чиновниците продължава да пораства и към този момент е 43 000 души по отношение на 42 000 през 2016 година, още веднъж без да броим оръжейните производители, които са огромни работодатели. Положителните обстоятелства в класацията са доста, само че можем да отчетем няколко: с дребни изключения множеството фабрики са съвременни и не престават да се уголемяват поради поръчките от Европа и света, личният състав пораства, а съвсем една трета от фирмите са с български притежатели, които ги ръководят добре и усилват производството и екипите си.

Троен водач

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
За трета поредна година номер едно в класацията е " Либхер-Хаусгерете Марица ". Приходите на немския производител на хладилна техника не стопират да порастват, като за последните четири години са скочили с 20% (2% в последната). В компанията работят над 1900 чиновници, а упованията са през тази година да бъдат създадени над 920 000 хладилници и фризери. Основната цел на компанията майка Liebherr e да доближи годишен потенциал от 1 млн. уреда в България. Групата усилва доста развойната си активност тук, като сега продължава да наема софтуерни експерти, които да вземат участие в разработки и тестване на нови системи. Ако към активността на Liebherr в България се добави и свързаната компания " Либхер транспортейшън системс Марица ", която създава климатици за влакови мотриси, общите доходи надвишават половин милиард лв.. Оборотът й регистрира лек спад до 66 млн. лева, а чиновниците са към 300.

За втора поредна година втора е " Интегрейтид микро-електроникс България ", позната в предишното като ЕПИК, която създава електронни съставни елементи за автомобилната промишленост. Компанията от Ботевград, част от филипинската група Integrated Microelectronics (IMI), леко намалява растежа на оборота си - 12% по отношение на 17% през 2016 година, само че остава една от най-рентабилните в класацията. Очакванията са в идващите години растежът да е по-умерен, защото през 2017 година " Интегрейтид микро-електроникс България " приключи петгодишната си капиталова стратегия за към 25 млн. лева, с което изчерпи оптималния си потенциал за уголемение в страната. Служителите тук към този момент са към 3000, а идната инвестиция на IMI e в Сърбия и се ръководи от българското сдружение.

Трети остава дългогодишният водач до 2014 година в секторната ранглиста " Идеал Стандарт - Видима ". Но за разлика от спада през предходните две години за 2017 година компанията за изцяло обзавеждане за баня от Севлиево регистрира покачване на приходите си с 13% до 414 млн. лева Повишението се дължи и на нараствания потенциал и продуктивност. Инвестициите на " Идеал стандарт – Видима " през предходната година са над 22 млн. лева, като до 2019 година тази сума би трябвало да бъде утроена. Крайната цел е повишаване на производството с 30%. Според изпълнителния шеф на " Идеал стандарт – Видима " Ярослав Дончев програмата визира и трите завода на сдружението – един за санитарна керамика и два за арматура. Инвестициите в Севлиево са част от тактиката на притежателя Ideal Standard International (ISI), която стартира преди две години и чиято цел е разширение на пазарните позиции в Европа. Компанията майка от този март има и едноличен притежател - американския фонд Anchorage Capital, който изкупи каузи на другия щатски финансов вложител - Bain.

Севлиевските фабрики на Ideal Standard се връщат към растежа. От тази година имат и нов едноличен притежател - американският фонд Anchorage Capital

Фотограф: Надежда Чипева Миналогодишната секторна ранглиста излъчи нов огромен състезател - производителят на съоръжение и уреди за хазартни игри, както и програмен продукт " Евро геймс технолоджи ". Българската компания е основана преди 16 години, изнася в над 80 страни по света в Европа, Азия, Южна и Централна Америка и Африка и има дъщерни сдружения в Румъния, Унгария, Испания и други След като за 2016 година растежът на приходите беше над 57%, за 2017 година сдружението усилва оборота си с над 12% до 392 млн. лева Най-впечатляваща продължава да бъде рентабилността - към 43% при облага от 167 млн. лева " Евро геймс технолоджи " има съвсем 1200 чиновници и съгласно Търговския указател е благосъстоятелност на трима българи, някой от тях със противоречиви контакти в предишното. И сега софийската компания търси хора, главно софтуерни експерти.

Авто-мото шоу

За поредна година гръбнак на бранша за машини и съоръжение е производството на автомобилни съставни елементи и елементи. Шестнадесетте представителя на този сегмент в класацията носят към 3.48 милиарда лева доходи (от общо 7.3 милиарда лева в целия топ 40) и над 25 хиляди от 43-те хиляди работни места. Само четири от тях са отчели намаляване на оборота през 2017 година Най-големият спад е при производителя на автомобилни тапицерии " АЛС България ", който има три завода - в Мусачево, Ихтиман и Благоевград. От южноафриканската компания, която доставя за BMW и MINI, се оплакват от много време от дефицит на работна ръка. Макар през предходната година сдружението да е нараснало личния състав си с над 30% до 1600 души, съгласно генералния управител за България Шон Бош незаетите работни места остават стотици. " Ако можехме да си намерим хора, към този момент щяхме да сме разкрили четвърта фабрика ", съобщи Бош преди месеци. Компанията се оплаква, че над 10% от служащите не идват постоянно на работа и в композиция с огромното текучество страда осъществяването на поръчките. Друга компания в този сегмент със спад на оборота е френската " Монтюпе ", чиито доходи са се намалили с малко под 4%. Заводът на компанията в Русе създава алуминиеви съставни елементи за Audi, BMW, Ford, Volvo и Renault, само че през последните две години производството в едно от халетата беше прекъсвано от локалната екоинспекция поради отделянето на нездравословни излъчвания.

Най-голям личен състав има производителят на автомобилни кабели " Язаки България ", който към този момент надвишава 5700 души. През предходната година японската компания отвори третия си цех в страната - в Димитровград, който доставя за Mercedes. Увеличеното произвеждане се вижда и от повишените резултати на " Язаки ", които за пръв път надвишиха 300 млн. лева - 323 млн. лева, с над 15% повече от 2016 година

Най-бързо растящата компания в този сегмент е немската " Бер-Хелла термоконтрол ", която в завода си в Божурище създава автомобилни климатични системи за колоси като BMW, Volkswagen и доста други. Отвореното преди две години и половина дружество към този момент доближава оборот от 190 млн. лева, със 75% повече от предходната година. Компанията усилва и облагата си, а екипът й към този момент е над 300 души, от които огромно развойно звено с над 50 инженери. А през юни от българското сдружение оповестиха, че започва уголемение, посредством което потенциалът в Божурище ще бъде повишен с 80%. Така компанията скоро ще може да влезе и в топ 10 на подреждането.

Друга компания със забележителен напредък е американската " Сенсата технолоджис - България ", която създава датчици за коли. Приходите й са скочили с 30% до 368 млн. лева през предходната година. Повишението се дължи и на открития през 2016 година втори цех на сдружението край Пловдив (след този в Ботевград), който през 2017 година се разрастваше. Което се вижда и по данните за личния състав на компанията - броят на чиновниците е повишен с съвсем 50% до 2700 души. Сред клиентите на сдружението са международни производители като Volkswagen, Daimler, Fiat, Volvo, General Motors и други През 2017 година Sensata откри в София и най-голямата си тестова лаборатория в света, в която се тестват автомобилни датчици и други технологии, а инвестицията надвиши 3 млн. $.

Продължава бурният напредък на различен производител на авточасти в Русе - немската компания за заключващи системи " ВИТТЕ аутомотив България " (вижте историята му тук). След като през предходната година тя беше измежду дебютантите в секторната ранглиста, в този момент приходите й се усилват с нови 31% до 161 млн. лева Нараства и броят на чиновниците, които към този момент са над 800. В момента компанията организира тригодишна стратегия за разширение на производството си в индустриалния парк в Русе на стойност 10 млн. евро, а с него проектът е след три години оборотът да се удвои. Сред клиентите й са Daimler, Ford, VW, Volvo и други

И през тази година в автомобилната секция от класацията има дебютант - производителя на филтри за коли " А.Л. Филтър ", въпреки компанията да работи в България от 2002 година Тя е част от израелската група АL Filter. Заводът в Русе е най-голямото произвеждане на компанията майка с над 800 чиновници. През предходната година приходите на българското сдружения са скочили 25% до 80 млн. лева

И още сполучливи производства

Сред останалите компании в подреждането има най-различни производители от всевъзможни промишлености - от хидравлични системи до здравно съоръжение. Едно от сдруженията, които не са спирали да уголемяват производството си в България през последните няколко години, е " Фесто произвеждане ". Фирмата, част от немския тръст за индустриална автоматизация Festo, създава главно магнитни датчици в завода си в София и непрекъснато прибавя нови индустриални мощности.

Един от най-модерните и сполучливи български производители е " Теси ", част от " Фикосота холдинг ", който прави електрически бойлери, панелни конвектори и маслени радиатори. Компанията е нараснала оборота си с над 26% до 114 млн. лева през 2017 година Преди време от сдружението оповестиха, че са продали над 1 млн. уреда през предходната година в над 55 страни. Около 90% от продукцията е за експорт. Хубавата вест за компанията е, че след направените вложения в завода в Шумен от 8 млн. лева в разширение през 2017 година и още 15 млн. лева през 2016 година упованията са растежът и през тази да е над 20%. В " Теси " имат проекти в региона на умния дом, откакто през предходната година пуснаха смарт бойлера Modeco Cloud, който може да бъде ръководен отдалечено през смарт телефон. Компанията към този момент го изнася в европейски страни като Холандия, Словакия и Испания.

Още една компания, която за пръв път участва в класацията, е " БТЛ индъстрийз ", чийто пловдивски цех прави здравно съоръжение. Дружеството е единственото индустриално дружество на чешката BTL, която продава в над 120 страни по света и е измежду сред огромните играчи в региона на физиотерапевтична инсталация. Компанията прави в България и кардиологични уреди и работи в естетичната медицина. Освен производството в Пловдив " БТЛ индъстрийз " има и инженерен екип в София с над 30 експерти от общо над 200 души личен състав. Част от проектите на компанията е да създава и част от съставените елементи, които употребява.

С по 20% порастват и две от фирмите в " Стара планина холд " - " М+С хидравлик " и " Хидравлични детайли и системи ". Първата е на 4-о място в света по произвеждане на хидравлични мотори и държи близо 9% пазарен дял, който стабилно нараства през последните години. Казанлъшкото сдружение, в което холдингът държи дял от към 31%, изнася в цяла Европа, Северна и Южна Америка, Австралия, както и в Азия. През 2017 година " М+С хидравлик " регистрира напредък от 19% на оборота до 112 млн. лева " Хидравлични детайли и системи " прави хидравлични цилиндри в завода си в Ямбол. Дружеството, в което дял от 65% държи " Стара планина холд ", е нараснало приходите си с 20% до 56 млн. лева

Различни по динамичност резултати имат и двата най-големи производители на колела в България - " Крос " и " Макском ", резултат от доста конкурентния пазар, на който работят. Първата компания регистрира покачване на приходите си от 20% до 156 млн. лева, а втората - лек спад от 2% до 81 млн. лева Секторът е прекомерно подвластен от доставките на рамки от Азия и всеки проблем при тях разстройва производството тук. И двете компании към този момент залагат и на електрическите колела.

Както и в предходни години, класацията на 40-те най-големи компании в бранша за машини и съоръжение е една от най-динамичните. Положителен факт е, че през последната година в България продължи наклонността на разширение на производствата и навлизането на нови компании, въпреки и не с десетки. Последната вест е инвестицията от 32 млн. евро на немската група Leoni в цех за автомобилни кабели в Плевен. К100 - ранглиста на най-големите компании в България

- Класацията топ 300 компании по доходи
- Класация по браншове
- Най-рентабилните компании
- Анализ на данни
- Интервютa

Изданието е подарък за всички клиенти Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят от 6 юли онлайн или в комерсиалната мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.Вижте още »Поръчайте изданието »

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР