Повечето листни зеленчуци са замърсени с нитрати и бактерии. При

...
Повечето листни зеленчуци са замърсени с нитрати и бактерии. При
Коментари Харесай

2/3 от марулите на пазара - замърсени с опасна бактерия

Повечето листни зеленчуци са нечисти с нитрати и бактерии. При проучване на листни зеленчуци, продавани в България, е открито съществуване на нитрати в 17%, колиформи в 89% и бактерията ешерихия коли в 61% от салатите, заяви Асоциация „ Активни консуматори ”.

В лаборатория са тествани 18 продукта, купени от няколко търговски вериги и четири общински пазара: салати, в това число „ Айсберг ”, и зелен лук.

Нитрати над нормата е имало в три от марулите (17%). Две от тях са купени от пазари, а една от комерсиална верига. Максималното измерено количество нитрати е 5 гр/кг. Това е малко над допустимото и не е сериозен риск за здравето на хората.

При 16 продукта (89%) са открити колиформи. Това са пръчковидни бактерии, необятно публикувани в почвите и водите. При 11 (61%) се откриват и ешерихия коли . В салатата вид „ Айсберг ” не са открити бактерии. Източник на колиформите нормално е почвата и поливната вода. Присъствието им в марулите евентуално се дължи на незадоволителното измиване.

Но източник на Ешерихия коли е фекално замърсяване – от органична тор, нечисто съоръжение, източник може да е личният състав или пък погрешно предпазване.

Резултатът е доста обезпокоителен и демонстрира, че пресните листни зеленчуци, без значение от обектите в които се продават, са с доста висока периодичност на замърсяване с бактерии. Недостатъчното разчистване и измиване подкрепя развиването на бактериите и надлежно покачва рисковете за потребителите, разясняват от асоциацията.

Защо Ешерихия коли е рискова?
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР