Повечето компании от индустрията трябва да могат да издържат поне

...
Повечето компании от индустрията трябва да могат да издържат поне
Коментари Харесай

Коронавирусът свали авиокомпаниите на земята

Повечето компании от промишлеността би трябвало да могат да устоят най-малко едно или две тримесечия. При по-дълъг интервал, смяната във въздушния превоз ще бъде вечно. За никого не е изненада, че най-засегнатата промишленост от пандемията COVID-19 е същата, която спомогна и за разпространяването ѝ по всички краища на света. Но скоростта и силата на удара, който поеха авиопревозвачите въпреки всичко са зашеметяващи. В записка към чиновниците от 13 март, озаглавена " Оцеляването на British Airways ", шефът на компанията Алекс Круз споделя, че " до момента не сме срещали рецесия с такива пропорции ". Повечето компании от промишлеността би трябвало да могат да устоят най-малко едно или две тримесечия. При по-дълъг интервал, смяната във въздушния превоз ще бъде вечно.

Белезите на неочакваната болежка са забележими. Цената на акциите на европейските и американските авиолинии пада по-бързо даже от тази на сринатите показатели. Приходите са в свободно рухване, рестрикциите за пътешестване се натрупат и страхът от болест кара хората да си стоят у дома и в затворени пространства. На 5 март Международната асоциация на въздушния превоз (IATA) предвижда, че ударът по международните доходи ще бъде до 113 милиарда $ през тази година. Това е една пета от общите доходи през предходната година и четири пъти повече, в сравнение с IATA предвиждаше през февруари, когато коронавирусът се смяташе за китайски, а не международен проблем.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Драстична смяна

От тази проверка насам нещата станаха даже по-лоши. Печелившите трансатлантически полети, които донесоха на авиолиниите 20 милиарда $ през предходната година, бяха ударени от 30-дневната възбрана за пътешестване към Съединени американски щати от множеството европейски страни, който влезе в действие на 14 март. Американската самолетна компания Delta разгласи, че ще понижи интернационалните си полети с 40%, до момента в който преди възбраната очакваше да ги свие с 25%. Lufthansa, най-големият европейски транспортьор, към този момент понижи на половина броя на полетите си през април. Все повече страни афишират ограничавания към пътуването и намаляването на полетите може да стигне до 90%, споделят анализаторите от Bernstein. Други компании, които обслужват по-малки вътрешни пазари и разчитат на интернационалните полети, може просто да банкрутират.

Много шефове на авиолинии се надяват, че броят на пасажерите ще последва същата траектория, каквато и при други такива случаи, като терористичните офанзиви от 11 септември 2001 година, или финансовата рецесия от 2007-09 година След няколко месеца на спад, пътуванията се върнаха към първичното си равнище и растежът се върна.

Малко или доста, същото се случи и в Китай през тази година. Китайските самолетни компании бяха ударени мощно първоначално. При най-лошия интервал на болестта в средата на февруари, 70% от полетите бяха спрени, сочат данните на OAG. След като броят на инфектираните се стабилизира, китайските пасажери се качват назад на борда поради големите понижения. Последните данни демонстрират, че заетостта на полетите сега е 43% по-ниска, в сравнение с преди година.

Нужда от поддръжка

Малко авиолинии обаче обслужват толкоз огромни вътрешни пазари, колкото Китай. Всъщност единствено Съединени американски щати е по-голям пазар. Общият пазар на Европейски Съюз наподобява огромен, само че в действителност е фрагментиран и формиран от дребни национални пазари. Дания и Полша към този момент стопираха множеството непознати жители от влизане в страната, същото направиха и други страни в Европа. Азиатските самолетни компании които разчитат на трафик до и от Китай, само че не и на вътрешните си пазари, към момента не могат да се възстановят. Cathay Pacific, която е основана в Хонконг, понижи броя на полетите си с 65% през март и април и чака още по-голям спад през май. Korean Air отстрани 80% от плануваните си полети. Също като Алекс Круз от British Аirways, компанията предизвестява, че сривът е екзистенциална опасност.

Китайските компании могат да разчитат и на великодушна поддръжка от държавното управление. Повечето от тях са или държавна благосъстоятелност, или могат да станат - през предишния месец имаше спекулации, че HNA, компанията майка на Hainan Airways, изпитваща проблеми, може да бъде национализирана. Пекин към този момент даде обещание избавяне от банкрути, с цел да бъдат покрити загубите. Те се пресмятат на 3 милиарда $ единствено за февруари.

Lufthansa към този момент приказва с европейските държавни управления за финансова поддръжка. Това може да значи намаляване на разпоредбите на Европейски Съюз за държавна поддръжка. Изказванията на Доналд Тръмп за поддръжка на ударените промишлености, в това число авиопревозвачите, остават единствено в областта на думите, най-малко към този момент.

В момента множеството самолетни компании обезверено се пробват да спестят пари. Освен че понижат броя на полетите си, доста от тях карат чиновниците си да влязат в неплатен отпуск. Norwegian Air Shuttle, лоукост авиолинията със съществени отговорности, която е и по средата на преструктуриране, краткотрайно уволни половината от своите 11 хиляди чиновници. Скандинавската SAS редуцира 10 хиляди души, 90% от чиновниците си, откакто анулира множеството си полети. Нидерландската KLM разгласи, че ще отстрани 2000 работни места през идващите месеци. Lufthansa спря изплащането на дивидентите си за 2019 година Може да продаде и някои от самолетите си. Спадът в цената на петрола може да помогне, само че множеството авиопревозвачи ще усетят този тласък по-късно, откакто преди този момент са закупили гориво на висока цена, с цел да хеджират риска.

Правителствата оферират някаква поддръжка. Норвегия отстрани летищните такси за Norwegian Air Shuttle. В напъните си да избегнат полети без пасажери, които някой самолетни компании можеш да се наложат да вършат, с цел да запазят тн слотове - часовете за кацане и политане от летищата, регулаторите по света краткотрайно анулираха тези правила. Много от превозвачит също по този начин понижават финансовите разноски, свързани със закупуването на самолети. Европейският аерокосмически колос Airbus се съгласи да отсрочи част от доставките за някои китайски самолетни компании. Cathay също договаря за пролонгация на доставките с Airbus и американския й съперник Boeing.

Авиокомпаниите също по този начин ще договарят и с лизинговите компании, които навлязоха съществено в бизнеса със самолети през последните десетилетия и в този момент обезпечават към половината от световната флотилия, да забавят заплащанията си към тях.

Няма всички да оцелеят

Не всички превозвачи ще оцелеят по време на пандемията. В Европа към този момент падна първата жертва - английската Flybe, която имаше по-рно финансови проблеми, разгласи банкрут на 5 март.
Акциите на Norwegian, които са изгубили 80% от цената си сред 2016 и 2019 година, са се сринали с още 80% от февруари. На европейския фрагментиран авиационен пазар една трета от превозвачите са дребни, като през предходната година или са имали загуби, или едвам са се избавили от банкрут, съгласно американската инвестиоционна банка Citigroup. Главният изпълнителен шеф на Lufthansa Карстен Шпор планува доста банкрути.

Превозвачите, които преминат през бурята, ще се радват на по-малко конкуренция в небето е по-голяма власт при определянето на цените. Сътресенията на пазара в Европа, който страда отдавна от свръхкапацитет, ще обезпечи на останалите превозвачи мощни счетоводни салда. Това включва EasyJet, Ryanair и, макар предизвестията на Алекс Круз - притежателя на British Airways, IAG.

На 13 март Financial Times заяви, че двама неизпълнителни членове на борда на IAG са купили евтини акции на групата, което допуска известна убеденост в вероятностите й. Отслабените самолетни компании като Norwegian и други могат да станат цели за придобиване.

Всичко това ще се случи единствено в случай че възобновяване е бързо. Колкото по-дълго трае пандемията, толкоз по-малко избрани модели на пътешестване би трябвало да се върнат към естественото. В стеснителен знак шефът на една огромна лизингова компания споделя, че даже компании с очевидно постоянни салда са го помолили да отсрочат вноските си за наема, което допуска, че най-малко някои се тормозят за оцеляването си.

Ако повече самолетни компании стартират да изпадат във финансови усложнения, това ще усили удара върху цялата авиационна промишленост. Дори преди възбраната на Тръмп за пътувания, американските летищни оператори чакаха да изгубят общо най-малко 3.7 милиарда $ през тази година. По-слабите летища могат да бъдат подложени на напън и може да не оцелеят, което ще направи някои райони по-малко налични за полети, даже в случай че изискванията за бизнес в последна сметка се подобрят.

Airbus и Boeing вършат по-малко самолети и е евентуално да премислят проектите си за увеличение на производството на модели с тесни фюзелажи. Намаляващите облаги ще лимитират напъните за вложение в нови модели, щадящи климата. Дори лизинговите компании, които разполагат с задоволително капитали и биха могли да изкупуват самолети от затруднените самолетни компании и по-късно те да ги наемат назад, биха могли да бъдат наранени, в случай че редица превозвачи банкрутират и пазарът се наводни със самолети втора ръка.

Може би най-голямата неустановеност е обвързвана с смяна в отношението към бизнес- и туристическите пътувания. Ако корпорациите открият, че могат да работят с по-малко полети на мениджърите си по света, а летовниците желаят да се насочат към влакове или да летят по-малко поради въглеродните излъчвания на самолетите, промишлеността може да има проблеми да удвоява размера на пасажерите на всеки 15 години, както го прави през последните три десетилетия. Коронавирусът към този момент се оказва много мощна спирачка, само че обстановката може да стане още по-драматична.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР