Повечето клетки в тялото са относително неподвижни, но някои от

...
Повечето клетки в тялото са относително неподвижни, но някои от
Коментари Харесай

За първи път заснеха движението на клетки в жив организъм

Повечето кафези в тялото са релативно неподвижни, само че някои от тях, като тези на имунната система да вземем за пример, патрулират из нашия организъм, грижейки се за вътрешната ни сигурност. И го вършат интензивно, не просто пасивно разнасяни от кръвта.

Досега опитите ни да следим клетките и техния скришен живот се свеждаха до техники, които не разкриват цялата картина и даже може да бъдат подвеждащи.

Единият метод е под елементарен или под електронен микроскоп. В този случай клетките даже не са живи, тъй като технологията е нападателна и ги убива. Вторият способ разрешава да следим живи кафези, само че при него те се намират отвън организма - в лабораторни съдове. Последното ги подлага на неминуем стрес и, затова, държанието им се разграничава от естественото.

 Снимка 352318

Но учените са разкрили метод да преодолеят всички тези ограничавания и в този момент всички можем да станем очевидци на това, което се случва и в този момент вътре в нас - нашият самобитен вътрешен живот.

Изследователите са употребявали композиция от два вида микроскопски техники, едната от които се употребява от астрономите за наблюдаване на далечни галактически обекти и обезпечава ясното изображение на клетката в нейната естествена среда.

Втората пък дава опция за наблюдаване на това в действително време. Освен всичко, техниката разрешава и наблюдението на структурите вътре в самата клетка - органелите.

Все още не можем да осъзнаем какъв брой информация ще ни даде новият способ в бъдеще, само че той има голям капацитет, който чака да бъде оголен. А във видеото по-долу ще видите придвижването на имунна клетка във вътрешното ухо на дребната рибка зебра (Danio rerio).

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР