Повечето инвеститори са наясно, че пазарът преминава през периоди както

...
Повечето инвеститори са наясно, че пазарът преминава през периоди както
Коментари Харесай

Стратегии за инвестиране при волатилни пазари

Повечето вложители са наясно, че пазарът минава през интервали както на възходи, по този начин и на спадове. И по този начин, какво се случва по време на интервали на изключителна неустойчивост на пазара? Предприемането на неверни ходове, вследствие на страсти, може да заличи предходни облаги и даже доста повече.

Чрез потреблението на ненасочени или основани на вероятности способи за търговия, вложителите може да са в положение да защитят активите си от евентуални загуби и може да са в положение да завоюват от възходящата волатилност, употребявайки избрани тактики, пишат специалистите на изданието Investopedia.

На финансовите пазари волатилността се отнася до съществуването на рискови и бързи съмнения в цените. Като се има поради възходящата волатилност, опцията за загуба на част или цялата инвестиция е известна като риск.

Насоченото вложение, тактика, практикувана от множеството частни вложители, изисква пазарите да се движат поредно в мечтаната посока. От друга страна, ненасоченото вложение се възползва от неефективността на пазара и относителните несъответствия в цените.

Волатилността разрешава на вложителите да преразгледат своята капиталова тактика.
 Как да инвестирате на волатилни пазари?
Как да инвестирате на волатилни пазари?

Когато пазарът върви надолу, постоянно е най-хубавото време да вложите пари в дълготраен проект

Волатилност против риск

Важно е да разберете разликата сред волатилност и риск, преди да вземете решение за метода на търговия. Волатилността на финансовите пазари е количественото установяване на скоростта и размера на съмненията в цената на даден актив. Всеки актив, чиято пазарна цена се трансформира с течение на времето, има известно равнище на волатилност.

Колкото по-голяма е променливостта, толкоз по-големи и по-чести са тези съмнения. Рискът, въпреки това, е опцията да загубите част или цялата инвестиция. Има няколко типа риск, които могат да доведат до евентуална загуба, в това число пазарен риск (т.е. че цените на активите да се движат против вас).

Тъй като неустойчивостта на пазара се усилва, пазарният риск също има наклонност да се усилва. В отговор може да има доста нарастване на размера на покупко-продажбите през тези интервали и надлежно понижаване на интервалите на задържане на позициите. В допълнение, свръхчувствителността към новините постоянно се отразява в цените по време на изключителна неустойчивост, защото пазарът реагира прекалено.

По този метод нарасналата волатилност може да подхожда на по-големи и по-чести спадове, което съставлява пазарен риск за вложителите. За благополучие, неустойчивостта може да бъде хеджирана до известна степен. Нещо повече, има способи фактически да печелите непосредствено от нарастванията на волатилността.

Хеджиране против неустойчивост

Може би най-важното нещо за множеството дълготрайни вложители е да се предпазят от загуби, когато пазарите станат нестабилни. Един от методите да извършите това, несъмнено, е да продадете акции или да зададете стоп-лос (ограничаване на загубата) поръчки, с цел да ги продадете автоматизирано, когато цените паднат с избрана сума.

Това обаче може да сътвори облагаеми събития и също така отстранява вложенията от нечие портфолио. За вложител, който купува и държи (привърженик на тактиката " buy and hold " ), това постоянно не е най-хубавият метод на деяние. Вместо това вложителите могат да купуват защитни пут варианти или върху обособените акции, които имат, или върху по-широкия показател като S&P 500 (напр. посредством S&P 500 ETF опции).

Пут опцията дава на притежателя правото (но не и задължението) да продаде акции от базовия актив като избрана цена на или преди приключването на контракта. Да кажем, че акциите на компанията XYZ се търгуват на $100 за акция и желаете да се предпазите от загуби над 20%.

Можете да закупите пут алтернатива със страйк (цена на упражняване) от 80 $, което дава правото да продавате акции на $80, даже в случай че пазарът падне до, да речем, $50. Това на процедура определяте ценови предел на евентуалната загуба. Обърнете внимание, че в случай че акцията в никакъв случай не падне до страйк цената до приключването й, тя просто ще изтече безполезна и ще загубите наградата, платена за пут опцията.

Търговията с волатилност

Инвеститорите, които желаят да създадат ориентиран залог върху самата волатилност, могат да търгуват ETF-и или ETN-и, които наблюдават показател на волатилността. Един подобен показател е показателят на променливостта (VIX), основан от CBOE, който наблюдава променливостта на показателя S&P 500.

Известен също като " показател на страха ", VIX (и обвързваните с него продукти) усилват цената си, когато волатилността се увеличи. Можете също по този начин да помислите за закупуване на контракти за варианти, с цел да спечелите от възходящата волатилност в допълнение към хеджирането на отрицателната страна на вашата договорка.
 Стратегии за вложение в сложна среда
Стратегии за вложение в сложна среда

Някои елементи на фондовия пазар са в добра позиция да устоят както на инфлацията, по този начин и на допустима криза

Цените на вариантите са тясно свързани с променливостта и ще нарастват дружно с променливостта. Тъй като нестабилните пазари могат да доведат до съмнения както нагоре, по този начин и надолу, до момента в който цените се движат, потреблението на разнообразни опционни тактики, може да е уместно.

Поради метода, по който са конструирани борсово търгуваните артикули на VIX, те не са предопределени и подобаващи да бъдат дълготрайни вложения. По-скоро те са предопределени да вършат краткосрочни
залози върху измененията във волатилността.

Ненасочено вложение

Повечето вложители вземат участие в ориентирано вложение, което изисква пазарите да се движат поредно в една посока (която може да бъде или нагоре за дълги, или надолу за къси).

Пазарните таймери, вложителите в дълги или къси акции и почитателите на тренда, разчитат на ориентирани тактики за вложение.

Времената на нараснала волатилност могат да доведат до безпосочен или непряк пазар, неведнъж предизвиквайки стоп загуби. Печалбите, извоювани с години, могат да бъдат ерозирани за няколко дни.

Ненасочените вложители в акции, въпреки това, се пробват да се възползват от неефективността на пазара и относителните несъответствия в цените. Важно е, че ненасочените тактики са, както подсказва името, безразлични към това дали цените се повишават или падат и затова могат да съумеят както на бичи, по този начин и на мечи пазари.

Стратегия, неутрална към пазара на акции

Принципът зад тактиката, която е неутрална по отношение на пазара на акции, е, че облагите ви ще бъдат по-тясно свързани с разликата сред най-добре и най-лошо представящите се, в сравнение с общото показване на пазара - и по-малко податливи на пазарна волатилност.

Тази тактика включва закупуване на релативно подценени акции и продажба на релативно надценени акции, които са в същия промишлен бранш или наподобяват сходни компании. По този метод вложителят се пробва да употребява разликите в цените на тези акции, като е дълъг и пай с идентична сума в тясно свързани акции.

Тук специалистите подбиращи акции могат да блеснат, тъй като способността да избират верните акции е съвсем всичко, което има значение за тази тактика. Целта е да се употребяват разликите в цените на акциите, като бъдат както дълги, по този начин и къси измежду акциите в един и същи бранш, промишленост, нация, пазарна капитализация и така нататък

Като се фокусирате върху двойки акции или единствено върху един бранш, а не върху пазара като цяло, вие подчертавате придвижването в границите на категория. Следователно, загуба на къса позиция може бързо да бъде обезщетена от облага на дълга. Номерът е да се разпознават открояващите се и едва представящите се акции.

Арбитраж за обединение

Акциите на две компании, участващи в евентуално обединение или придобиване, постоянно реагират друго на новината за идното деяние и се пробват да се възползват от реакцията на акционерите. Често акциите на придобиващия се дисконтират, до момента в който акциите на компанията, която ще бъде добита, нарастват в очакване на изкупуването.

Стратегията за арбитраж при обединение се пробва да се възползва от обстоятелството, че комбинираните акции нормално се търгуват с отстъпка от цената след сливането заради риска всяко обединение да се разпадне. Надявайки се, че сливането ще завърши, вложителят по едно и също време купува акциите на целевата компания и съкратява акциите на придобиващата компания.

Арбитраж на относителна стойност

Подходът на относителната стойност търси връзка сред скъпите бумаги и нормално се употребява по време на непряк пазар. Какви двойки са идеални? Те са тежки акции в границите на една и съща промишленост, които споделят забележителна част от комерсиалната история.

След като сте разпознали приликите, е време да изчакате пътищата им да се разминат. Дивергенция от 5% или повече, продължаваща два дни или повече, алармира, че можете да отворите позиция и в двете скъпи бумаги с упованието, че те в последна сметка ще се сближат. Можете да удължите подценената скъпа книга и да скъсите надценената и по-късно да пандизите и двете позиции, откакто се сближат още веднъж.

Какво предизвиква неустойчивост на пазара?

Като цяло неустойчивостта на пазара се усилва, когато има по-голям боязън или повече неустановеност измежду вложителите. И двете могат да бъдат резултат от стопански спад или в отговор на геополитически събития или бедствия. Например неустойчивостта на пазара се усили заради кредитната рецесия през 2008-09 година, която докара до огромната криза. Тя също се усили, когато Русия нахлу в Украйна през 2022 година

Какви вложения наблюдават показателя на волатилността на VIX?

Фючърси на VIX се търгуват на CBOE и са налични за клиенти на някои брокерски къщи. За тези, които нямат достъп до фючърси, има също ETF-и и ETN-и, в това число iPath Series B S&P 500 VIX Short-Term Futures ETN (VXX), iPath Series B S&P 500 VIX Mid-Term Futures ETN (VXZ), и ProShares VIX Short-Term Futures ETF (VIXY).

Какво е вложение, основано на вероятности?

В допълнение към хеджирането, вложителите може също да се извърнат към фундаменталния разбор, с цел да схванат риска на обособените акция. Дори при ликвидни и много ефикасни пазари в наши дни, има моменти, когато една или повече основни данни за дадена компания не са необятно публикувани или когато участниците на пазара интерпретират една и съща информация по друг метод.
 Няколко метода за вложение за приход
Няколко метода за вложение за приход

В свят на висока инфлация

Това може краткотрайно да докара до неефективна цена на акциите. По този метод притежателите на тези акции имплицитно поемат спомагателен риск, за който най-вероятно не подозират. Инвестирането, основано на вероятности, е една тактика, която може да се употребява, с цел да се дефинира дали този фактор се отнася за дадена акция или скъпа книга.

Инвеститорите, които употребяват тази тактика, ще сравнят бъдещия напредък на компанията, както се чака от пазара, с действителните финансови данни на компанията, в това число настоящия паричен поток и историческия напредък.

Това съпоставяне оказва помощ да се пресметна вероятността цената на акциите в действителност да отразява всички съответни данни. Следователно, фирмите, които дават отговор на критериите на този разбор, се смятат за по-склонни да реализират бъдещото равнище на напредък, което пазарът счита, че имат.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР