Повечето хора вероятно ще изживеят цифровия си живот с предположението,

...
Повечето хора вероятно ще изживеят цифровия си живот с предположението,
Коментари Харесай

Защо изтриването на нещо от интернет е „почти невъзможно“

Повечето хора евентуално ще изживеят цифровия си живот с догатката, че могат да изтрият изявленията, известията и персоналните си данни от услугите, когато пожелаят. Но това в действителност не е по този начин, както стана ясно и от чуване на някогашния началник по сигурността на Twitter Питър „ Mudge “ Затко пред комисия в американския сенат.

Известният хакер, трансформирал се в изострен изобличител на компанията, сподели пред сенатската комисия предходната седмица, че обществената мрежа не изтрива надеждно данните на консуматори, които анулират своите сметки. Думите му са следващата порция тежки обвинявания против Twitter от негова страна.

Затко, емблематичен хакер през 90-те години на предишния век, минал по-късно от страната на „ положителните “, бе нает от създателя и някогашен основен изпълнителен шеф на Twitter Джак Дорси през 2020 година, с цел да помогне за справяне с опасенията за сигурността. През януари 2022 година, към този момент при новото управление, той бе отхвърлен с претекста за слаби резултати.

Няколко месеца по-късно Затко направи разкрития за нередности и пропуски в сигурността на компанията. Сигналът бе подаден първо в CNN и The Washington Post предишния месец. Twitter изрично отхвърля обвиняванията и упорства, че някогашният ѝ чиновник рисува „ подправен роман “.

В свидетелските си показания в този момент Затко сподели, че Twitter не изтрива надеждно данните на потребителите, в някои случаи тъй като е изгубил следата на информацията. Колкото и стряскащи да са думите му, подсказващи (почти) незаконното безгрижие на колоса, те са и увещание към потребителите за това какъв брой постоянно за нехайни към данните, които споделят онлайн.

„ Звучи доста просто, само че каквото и да качите там, не очаквайте в никакъв случай повече да стане частно “, сподели Сандра Мац, откривател на обществените медии и професор в Columbia Business School, пред CNN.

Изтеглянето на нещо от интернет, натискането на бутона за нулиране – е съвсем невероятно. “

Залогът за надзор над личните данни онлайн не е бил в никакъв случай по-висок в Съединени американски щати, откогато през юни там бе отстранено констотуционното право на аборт. След като Върховният съд анулира историческото решение от 1973 година, известно като Роуд против Уейд, към този момент има евентуална опция да се употребяват последователност на търсенията, данни за местонахождение, текстови известия и други, с цел да се санкционират хора, търсили в интернет услуги за аборти.

През юли компанията майка на Фейсбук – Meta, бе подложен на засилен надзор, откакто излязоха вести, че известия, изпратени през Messenger и достъпени по-късно от правоприлагащите органи, са били употребявани за обвинение на тийнейджърка от Небраска и нейната майка в противозаконен аборт (б.р. – няма индикация, че някое от известията в този случай е било изтрито преди този момент.)

Рави Сен, откривател по киберсигурност и професор в Тексаския университет A&M, сподели, че правоприлагащите органи и други групи „ с запаси и достъп до верния тип принадлежности и умения “ евентуално биха могли да възстановят изтритите данни при избрани условия.

Сен отбелязва, че доста хора не знаят какво се случва с данните им. Всяка обява, без значение дали е имейл, коментар в обществени медии или персонално известие, нормално се резервира на устройството на потребителя, устройството на получателя и сървърите, притежавани от компанията, чиято платформа човек употребява.

В идеалния случай, сподели той, в случай че потребителят, който е генерирал наличието, го изтрие:

наличието би трябвало да изчезне и от трите места “. Но като цяло, прибавя Сен, „ това не се случва толкоз елементарно. “

Експертът отбелязва, че човек може да се свърже с компанията и да изиска данните му да бъдат изтрити от сървърите. По думите му обаче малко на брой стигат до такава стъпка. Все отново възможностите за възобновяване на изтрито известие от устройството на потребителя понижават с времето, добави той.

Най-добрият метод да контролирате вашите онлайн данни е да употребявате най-вече приложения, които оферират криптиране от край до край, показват специалисти по поверителността. Също по този начин е значимо да управлявате настройките си за архивиране в облак, с цел да сте сигурни, че персоналните данни от криптирани услуги не са налични другаде.

Но даже и с всички защитни ограничения, които човек може да вземе от своя страна, откакто пуснете нещо онлайн, споделя Мац, „ вие всъщност сте изгубили надзор “.

„ Защото даже в случай че Twitter изтрие обявата в този момент или вие я изтриете от Фейсбук, някой различен може към този момент да е копирал фотографията, която сте качили там “, отбелязва тя.

Мац предлага на хората да бъдат по-внимателни към това, което споделят в платформите на софтуерните колоси. Макар и да звучи песимистично, тя счита, че е по-добре да сме изключително внимателни онлайн.

Просто приемете, че всичко, което покажете там, може да се употребява от всеки и ще живее постоянно “, заключи Мац.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР