Повечето хора смятат зимата за най-болезненото време от годината. Напразно!

...
Повечето хора смятат зимата за най-болезненото време от годината. Напразно!
Коментари Харесай

Чудо! Ето какви болести лекува студът

Повечето хора считат зимата за най-болезненото време от годината. Напразно! Учените от дълго време са потвърдили, че седмиците сред сезоните са най-опасни за организма, а ниските температури оказват удобен резултат върху тялото и даже лекуват някои болести. Пациентите с какви диагнози се усещат по-добре през зимата?

Белодробни болести

Епидемиите от грип са нормални за зимата, и то неслучайно. Грипният вирус се усеща най-комфортно на леден, изсъхнал въздух. За множеството вируси и микроби обаче мразовитият въздух е унищожителен. А разходките в снежно време са извънредно потребни, защото снежинките, падащи от небето, гълтам замърсителите, почистват въздуха от нездравословни примеси. Ето за какво по време и след снеговалеж е толкоз елементарно да се диша.

Невероятно, само че правилно!

Студеният въздух облекчава положението на пациенти, страдащи от белодробни болести. Неслучайно в края на 19-и и началото на 20-и век лекарите са препоръчвали на пациентите с туберкулоза отмора в планината.

Единствено астмата прави изключение - с настъпването на зимата броят на визитите при експерт от пациенти с бронхиална астма се усилва три пъти спрямо началото на лятото.

Невроза

Ниските температури отслабват самостоятелната нервна система, която е виновна за противодействието на напрежението. Затова обострянията на неврозите и психологичните разстройства нормално се виждат при несигурно време (пролетта и есента), а през зимата хората резервират положителното си въодушевление.

Изследователите са потвърдили пробно: с цел да се отървете от нервността и да повишите устойчивостта си към напрежението, е задоволително да се разхождате всеки ден през студените месеци минимум един час, за предпочитане денем. Частично в битката със напрежението и психологичните разстройства оказва помощ положителният зимен сън.

Намален имунитет

Студеното време е стресиращо за организма. Но този стрес е потребен! В отговор на това се активизират защитните сили на организма, задействат се биохимичните реакции (освобождава се катехоламин, норепинефрин, адреналин), което фрапантно усилва устойчивостта на организма към разнообразни болежки. Между другото, този резултат на “съпротивление на злото ” лежи в основата на криосауната, която се предлага при автоимунни, кожни болести, за лекуване на меланхолия, алкохолизъм и наркомания.

Затлъстяване

Смята се, че през зимата приблизително човек натрупа по 3-5 непотребни кг. От една страна, това е разумно - през зимата метаболизмът се забавя, физическата интензивност понижава, а апетитът се усилва. От друга страна, под въздействието на ниските температури се задейства обмяната на веществата, заради което мастните кафези усвояват по-бързо мазнините. Естествената реакция към студа е активирането на биоенергийните процеси (т.е. изгаряне на калории). Ето за какво през зимата хората, които избират задушевните диалози пред камината, напълняват. А феновете на зимните спортове, в противен случай, посрещат пролетта в съвършена форма.

zdrave.to

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР