Повечето хора се страхуват да се впуснат в авантюрата търсене

Повечето хора се страхуват да се впуснат в авантюрата търсене ...

Избягайте от стереотипите: 7 правила за всеки, който търси работа.


Повечето хора се страхуват да се впуснат в авантюрата "търсене на нова работа", казва кариерният коуч Ашли Стал. Обикновено всеки, който иска да смени професионалното си поприще, си задава въпросите: „Как ще храня семейството си?“, „Ами ако не намеря работа, която не харесвам?“, „Как да обясня периода на безработица на бъдещите работодатели?“ Но такива мисли силно ограничават потенциала ви - сякаш попадате в капан. Ако се чудите как да придобиете контрол над мислите си, докато търсите работа, припомняйте си редовно следните седем възможности.

1. Някъде има работодател, който ще се нуждае от мен, който иска да ме наеме и тази работа ще ми донесе щастие.

Повечето търсещи работа се съсредоточават върху ограничения избор, защото в миналото са попадали в подобна ситуация и тя е оставила лош спомен или защото са наблюдавали подобен негативен опит с други хора. Такова отчаяние няма истинска причина. Промяната в нагласата идва, когато се убедите, че дори една оферта може да промени ситуацията и рискувате да я приемете, дори да не сте напълно сигурни, че тя ви подхожда. Не си мислете: „Това може да е последният ми шанс“. По-добре си кажете: „Това е само началото“.

2. Първо личното искрено отношение, после работата

Ефективната работа в мрежа осигурява средно около 70% от предложенията за работа. Основното правило преди да се захванете с някакъв бизнес, е установяването на личен контакт. Мрежовите умения се измерват не от това колко бързо можете да си намерите работа, а от това колко искрени отношения създавате с потенциални бъдещи работодатели и съветници. Как да го направите? Повечето хора искат да почувстват, че са забелязани и слушани, така че трябва да можете да установите контакт с хората и да не показвате егото или отчаянието си. Бъдете вдъхновени от тях, задавайте въпроси и правете искрени комплименти.

3. Аз диктувам възможностите, не моят професионален опит

Твърде много кандидати са убедени, че техният потенциал за кариера е ограничен от опита, посочен в тяхната автобиография. Въпреки че миналото наистина потвърждава пригодността ви за определени позиции, всички работодатели търсят амбициозни и ефективни хора и тези качества надхвърлят тесните граници на сегашната ви област. По-вероятно е да ви бъде предложена работа дори при липса на опит в даден отрасъл, стига да покажете, че сте мотивирани, изобретателни и енергични.

Източник: manager.bg