Повечето хора са свикнали да мислят за солта като за

...
Повечето хора са свикнали да мислят за солта като за
Коментари Харесай

Случаите, в които е задължително да ядем повече сол

Повечето хора са привикнали да мислят за солта като за нещо нездравословно и постоянно се пробват да понижат количеството й в менюто си. Според лекарите, без подозрение би трябвало да бъдем деликатни със солта. Но съществуват и обстановки, в които, съгласно експертите, потреблението на сол би трябвало да се усили. При това не става дума за изключителни условия, а за случаи, с които съвсем всеки се сблъсква в избран стадий от живота си.
Прочетете още
Спорт

Ако постоянно спортувате по няколко часа на ден, умерено можете да хапвате и по--солени храни. В случай на интензивни физически натоварвания съветът е да се пие повече вода, само че не се загатва, че дефицитът на натрий също е нездравословен. Солта е способна да удържа влагата в организма, като по този метод избавя от дехидратация хората, които изразходват доста вода в процеса на дълготрайно физическо натоварване.

Горещина

 Не единствено интензивният спорт, само че и всяко интензивно потене (независимо от какви аргументи е предизвикано) изисква увеличение на солените артикули в менюто. Заедно с потта от тялото се отделя доста натрий, който би трябвало да бъде възобновен. Затова в горещо време, при характерни условия на работа или при нараснала мокрота на околната среда е значимо да осигурим на организма си малко повече сол.

Проблеми с бъбреците

 Хипонатриемията съставлява спад на равнището на натрий в кръвта и е много рисково положение, съпроводено от световъртеж и чувство за уязвимост. Може да възникне по разнообразни аргументи, само че една от най-разпространените е проблеми с бъбреците, при които се затруднява регулацията на количеството натрий в кръвта. Ако страдате от нефропатия, това е още една причина да си позволявате малко повече сол.

Сърдечни проблеми

 Ако имате високо кръвно налягане или проблеми със сърдечносъдовата система, може би са ви назначили препрати от вида на диуретиците. В този случай натрият се „ измива ” от организма на практика неконтролируемо. Консумацията на артикули с нараснало наличие на сол ще ви помогне да възстановите равнището на натрий и да възстановявате положението.

Възраст

Предварителните резултати от проучване на когнитивните качества на възрастни хора, оповестени в списание Nutrition, Health and Aging, демонстрират връзка сред използването на сол и умствената активност. Хората над 80 годишна възраст могат значително да покачат интензивността на мозъчната си активност, в случай че употребяват повече сол. Изследването е извършено благодарение на избрани проби за установяване на равнището на умствените качества. Резултатите от тестванията са били по[1]високи при хората, които не са изключвали солените храни от менюто си. Специалистите обаче поучават всеки самостоятелно да се посъветва с доктор, преди да трансформира нормалния си банкет на сол.

 Отслабване

 Ако не ограничавате прекомерно прецизно потреблението на солени храни, ще увеличите възможностите за предпазване на обикновено тегло. Причината е, че солта спомага за ускорение на обмяната на веществата. Както демонстрира извършено проучване, натрият подтиква бързата разпродажба на хормона кортизол в организма, а точно остатъкът от него може да докара до закъснение на метаболизма и струпване на наднормени килограми.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР