Повечето хора са наясно колко важно е здравословното хранене. Неща

Повечето хора са наясно колко важно е здравословното хранене. Неща ...

Тези съдове за готвене могат да ви убият!.


Повечето хора са наясно колко важно е здравословното хранене. Неща като: какви продукти да купуваме и от къде, как да готвим храната си, за да е полезна и какво и кога да консумираме, са известни на почти всички. Въпреки това не всеки знае, че съдовете, които използваме при приготвянето на храната, са почти толкова важни, колкото и самата храна. Дори най-добрите и полезни продукти, сготвени по най-здравословната рецепта могат да ни причинят сериозни проблеми със здравето, ако съдовете, в които сме приготвили ястието, са токсични.

Кои са най-опасните съдове в кухнята ви и с какво да ги замените? Вижте тук:

1. Съдове за готвене с тефлоново покритиеТефлонът вероятно е най-големият нарушител в този списък — много хора избират този незалепващ материал, защото това е удобно, но се оказва много опасен.

Свойствата на тефлонови съдове се постигат с покритие от PTFE (политетрафлуороетилен), което е пластмасов полимер, който започва да изпуска токсини при нагряване над 572 градуса по Фаренхайт. Тези токсични изпарения водят до грипоподобни симптоми, наречени полимерна димяща треска, неофициално известна като тефлонов грип. Те не само са опасни за хората, но и са фатални за домашни любимци, като папагали.

Друго химическо съединение, намерено в тефлонови съдове за готвене, е PFOA (перфлуорооктанова киселина), което е свързано с няколко вида рак, включително рак на гърдата, простатата и яйчниците. Вярва се, че PFOA присъства в продукти от тефлон, но в толкова малки количества, че не представлява риск за хората. Заслужава да се отбележи, че това се открива и в много други ежедневни неща.

Вместо тефлон опитайте тази безопасна алтернатива: кухненски съдове от истински чугун. Това е безопасна опция за готвене, която наистина издържа теста на времето. Той се затопля добре и много равномерно. Не изпуска нищо токсично във вашата храна и всъщност е добър естествен начин да увеличите нивата на желязото. Ако вашите нива на желязо са добре, можете да опитате емайлирани съдове за чугун, което е също толкова безопасно и удобно за използване.

2. Алуминиеви съдове и алуминиево фолиоНе е изненадващо, че употребата на алуминий е толкова широко разпространена — освен че е най-богатият метал, той също е много силен, лек, универсален и рециклируем. Това обаче не е без скрити опасности.

Алуминият е невротоксичен метал. Повишените нива на алуминий са свързани с няколко заболявания на централната нервна система, включително Алцхаймер и ALS. Макар че алуминиевите съдове обикновено се покриват, покритието е склонно да се отчупи, освобождавайки токсичния метал във вашата храна.

Вместо това опитайте тази безопасна алтернатива: Съдове от стъкло. Това е друга безопасна възможност, която си струва да разгледате. Те никога няма да отделя нищо токсично при нагряване, издръжливи са, екологични и не задържат никакви стари вкусове и миризми.

3. Медни съдове за готвенеВероятно сте виждали медни съдове за готвене в магазините и сте забелязали колко са хубави. Може да сте чували и за техните проводими свойства, които позволяват бързо и равномерно нагряване. Но знаете ли, че медта всъщност може да бъде опасна, когато се използва в съдове за готвене?

Подобно на някои други тежки метали, медта е много важна за човешкото здраве в малки количества. Но прекомерното му количество в тялото може да доведе до отравяне с тежки метали. Когато медните съдове не са покрити, те могат да отделят мед при готвене на киселинни храни. Покритието им често съдържа никел, който е друг токсичен елемент.

Вместо това опитайте тази безопасна алтернатива: съдове от неръждаема стомана. Това е чудесен вариант — сравнително лек и устойчив на надраскване. Просто се уверете, че купувате неръждаема стомана за хранителни цели — този тип не съдържа никел или хром.

4. Кухненски съдове с керамично покритиеКухненските прибори с керамично покритие изглеждат добре и дават вид на безопасен вариант. В крайна сметка 100% керамика е напълно безопасна за готвене. Обаче покритието от керамика обикновено крие под себе си опасни материали.

Мекото керамично покритие не е най-издръжливото и започва да се отрязва след няколко месеца при ежедневна употреба. Когато това се случи, оловото и кадмият, които понякога се намират в покритието, ще се окажат в храната ви и по-късно във вашето тяло. Отравяне с олово е един от най-опасните видове метално отравяне и може да доведе до болки в корема, главоболие, безплодие и други здравни усложнения (а в тежки случаи — кома и смърт). Дори когато покритието е без олово, кухненски съдове все още могат да представляват опасност — обикновено е невротоксичен алуминий, който е под керамичното покритие.

Източник: fakti.bg