Повечето хора приемат езика като орган, който им спомага да

...
Повечето хора приемат езика като орган, който им спомага да
Коментари Харесай

Вкусовите рецептори на езика - колко са и за какво отговарят

Повечето хора одобряват езика като орган, който им спомага да разграничат другите усети и надлежно да се насладят пълноценно на храната.

Истината е, че човешкият език предлага доста забавни обстоятелства за своята функционалност, които ще ви накарат да се замислите какъв брой скъп орган е в действителност той. Едно е несъмнено – езикът спомага за разграничаването на другите вкусови усещания, които научно се разделят на 4 типа: сладко, солено, горчиво и кисело.

Прието е, че за различаването на усетите дават отговор вкусовите рецептори. Характерното за един вкусов рецептор е, че той е по-чувствителен към възприемането на избран усет и по-безчувствен към останалите.

Вкусовите рецептори се групират по подобие и се разполагат в сетивни формирания, наречени вкусови луковици. Те имат присъща овална форма и се разполагат по хранопровода, небцето, фаринска или епиглотиса. Освен това, някои от вкусовите луковици се намират и върху вкусовите брадавици на езика.

Вкусовите рецептори във всяка вкусова лигавица наброяват от 50 до 100, по тази причина точният брой на всички рецептори не може да бъде избран. Прието е, че върху предната част на езика има гъбовидни папили, в които се съдържат от 1 до 5 вкусови луковици. В задната част на езика са огромните листовидни папили, в които има до няколко хиляди такива луковици.

 вкусови рецептори в езика

Според учения Ханс Хенинг счита, че четирите съществени усета биват възприемани от разнообразни вкусови рецептори. Известно е, че вкусовите луковици, чувствителни към строго избран усет, се разпределят на избрани зони от езика. Прието е, че върхът на органа е сензитивен към сладкото. Страничните сектори на езика са по-чувствителни към соления усет, а основата – към горчивия.

Важно е да се открои, че главните различими усети са доста по-малко от обонятелните качества. Също по този начин двете сетивни чувства са тясно свързани. Ако в резултат на простуда или грип изгубите своето подушване, то това ще повлияе доста на вашето вкусово усещане, като даже е допустимо да изгубите всевъзможен усет.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР