Повечето хора от региона на Мраморно море много точно си

...
Повечето хора от региона на Мраморно море много точно си
Коментари Харесай

Опасността от земетресение в Истанбул е 70%

Повечето хора от района на Мраморно море доста тъкмо си спомнят трагичната нощ отпреди 20 години. Тогава умират 18 300 души, близо 50 000 са ранени, 285 000 остават без покрив над главите. Епицентърът на земетресението от 17 август 1999 година се намира в Измитския залив, на към 100 км от Истанбул. Експертите са безапелационни, че идващото земетресение по всяка възможност ще раздруса района на Истанбул - а това е град с 15-милионно население. Дойче Веле беседва по този мотив със сеизмолога Марко Бонхоф.
Експерти предизвестяват, че при положение на ново земетресение близо до метрополията Истанбул последствията ще са опустошителни. Колко огромен е рискът?
Марко Бонхоф : Сеизмични наблюдения в района на Истанбул се вършат още от 1980-те години. Те демонстрират, че рискът от ново земетресение е доста огромен. И с течение на времето той, за жалост, се покачва. Въпросът е не дали, а по кое време ще настъпи земетресението.
Могат ли да се предскажат тъкмо бъдещите земетресения?
Марко Бонхоф : Има три значими параметъра, които би трябвало да се имат поради. Първо, силата на земетръса - тя може да се планува относително тъкмо: земетресението ще е с магнитуд сред 7 и 7,4 по скалата на Рихтер - т.е. ще е доста мощно. Вторият параметър е епицентърът – и той също може да се дефинира относително тъкмо. Земният трус ще е под Мраморно море - на към 20 км от Истанбул. Третият огромен въпрос е " по кое време "? Прогноза за това не може да се направи, само че може да се каже, че има голяма възможност през идващите 30 години в района на Истанбул да се развихри земетресение с магнитуд от 7,4 по Рихтер. Тази възможност възлиза на 70%. А това е доста висока стойност!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР