Повечето хора не са чували за ефекта за бразилския орех,

...
Повечето хора не са чували за ефекта за бразилския орех,
Коментари Харесай

Ефектът на бразилския орех е разгадан

Повечето хора не са чували за резултата за бразилския орех, само че всички са били очевидци на това събитие. То се състои във обстоятелството, че когато отворим пакет от смесени ядки, най-отгоре се намират бразилските орехи. При кутиите със зърнени закуски също се следят най-големите части най-отгоре в пакета.

Това на пръв взор нищо-не-означаващо събитие може да има големи последствия за промишлености, в които неравномерното разбъркване може да утежни сериозно качеството на целия пакет.

Защо бразилските орехи се издигат нагоре през другите ядки

За да се отговори на този въпрос, е употребена технологията 3D time-resolved imaging, която разрешава да се изследват процесите, които се случват в рекордно къси времеви изрезки. Възможно е да се види смисъла на формата на частиците в процеса на безредие.

При наблюдението на гранулирани материали е мъчно да се наблюдава това, което се случва с частиците отвътре на купа, където няма видимост. Използвайки усъвършенствани способи за изображение, проучването прави основен пробив като следи придвижването на бразилските орехови ядки около фъстъците, с цел да се повдигнат нагоре.

 Бразилски орех

Вижда се, че фъстъците проникват надолу, до момента в който три по-големи бразилски ореха се движат нагоре. Установено е, че ориентацията на ореха е от основно значение за неговото придвижване нагоре. Формата и ориентацията на частиците в сместа се оказва повода за метода им на позициониране в пакета.

Тези опити са значими, тъй като дават опция да се проектира по-добре промишленото съоръжение, тъй че да се сведе до най-малко разделянето по мярка и по този начин да се основат по-еднородни смеси. Това е от решаващо значение за доста промишлености като фармацевтичната примерно, където премахвайки разделянето по мярка ще се получи отмерено систематизиране на дейните субстанции в лекарствените таблетки. Това ще има плодородно влияние и при преработката на храни, минното дело и строителството.

Новите 3D технологии, употребявани всеобщо в рентгеновата компютърна томография, имат място и в проучвания, засягащи радикално разнообразни сфери на живота с не по-малко значим за тях принос.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР