Повечето хора чистосърдечно се заблуждават, че всеки т. нар. натурален

...
Повечето хора чистосърдечно се заблуждават, че всеки т. нар. натурален
Коментари Харесай

Колко натурални са натуралните сокове

Повечето хора чистосърдечно се заблуждават, че всеки така наречен " естествен сок ", платен в магазина, е част от старанието им да живеят здравословно. Принос към тази илюзия имат телевизионните реклами, в които плодовете от дървото непосредствено и вълшебен се трансформират на сокове в кутии. В същата посока работят и изписаните с огромни букви оптимистични надписи върху опаковките: „ Без консерванти “, „ Без подобрители “ и прочие

Уж " натуралната " напитка съдържа преди всичко вода, а подмамващото плодово наличие в нея е най-често към 12-15-процентов плодов концентрат. Отделно качеството на плодовете е под огромен въпрос. Субстанцията, изключително при екзотичните плодове, не е българска и се разнася с цистерни из цяла Европа. А и който е попадал в миналото в цехове за произвеждане на сокове и консерви, знае – оползотворява се цялата суровина, в това число разваленото, смачканото, загнилото – всичко отива в кюпа и се изгубва в общата маса.

На опаковката написа с огромни букви: „ Без подсладители “. В същото време в наличието производителят самичък се опровергава – посочено е, че в напитката има захар или глюкозно-фруктозен сироп. Така на процедура количеството на калориите скача доста, както и вредата. Бялата рафинирана захар най-малкото намалява имунитета при децата.

При по-нататъшното четене на етикета излиза наяве, че в сока ни има още лимонена киселина (Е300, регулатор на киселинността, т.е. консервант), че антоцианини, кохинил и прочие химически названия придават по този начин „ натуралния “ му цвят, а прелестното благоухание на ягоди, кайсии или череши идва от вложените аромати, т.е. още веднъж химия. Не настоявам, че тези съставки са нездравословни, само че нямат нищо общо с естествения артикул, който си мислим, че пием. Киселината обаче несъмнено способства за разрушение на зъбния гланц.

За реализиране на продължителност при производството на соковете те се пастьоризират или се работи посредством UHT технологията. В първия случай се употребява висока температура, която постоянно въздейства върху качеството на продукта, цвета и усещането за прохлада. UHT технологията пък е ултрапастьоризация - сокът се загрява за 1-2 секунди до над 135 градуса. Високата температура унищожава част от витамин С, някои аминокиселини и въглехидрати трансформират своята конструкция и към този момент не са потребни за организма.



Натуралните сокове от магазина имат едно несъмнено преимущество - комфортната опаковка ги прави елементарно портативни и постоянно подготвени за приложимост. Но и това е преодолимо - на пазара има доста термоси и комфортни шишета с атрактивен за децата дизайн, който да отклони очите им от шарените кутийки със сламки. Без да се заблуждаваме в тяхната полза, е подходящо да ги пием с мярка и едно на разум, а при всяка опция да използваме по-добри други възможности. Какви са те?

Алтернативи на натуралните сокове

Прясно изцедените сокове. Трябва да се подготвят от здрави и добре узрели плодове. Пият се незабавно за оптимално опазване на витамин С. съдържат минимално количество захар за разлика от плодовите им събратя, както и скъпи витамини и минерали. В по-големите градове има павилиони за фрешове, в които виждаш инвестиции плод и зарзават и изпиваш незабавно в комфортна чашка.

е компактно и засищащо, употребява се целият плод или зарзават, в това число и фибрите от месестата част, а от семките и кората одобряваме пектин, мазнини и протеини. Използват се здрави плодове и зеленчуци и не комбинираме повече от 3-4 типа, като можем да прибавим пресни подправки и други добавки.

Компотът. Разбитият с миксер компот се трансформира в великолепен сок или нектар. При него минус е количеството захар, само че то най-малко може да се управлява персонално от вас, а не от фабрика.

, като вариация на компота, е изключително настоящ през всеки сезон. Със сигурност може да го пием освен на Бъдни вечер. Сушените плодове концентрират плодовата захароза и прибавянето на какъвто и да е подсладител по никакъв начин не е нужно.

Директното похапване на пресни плодове е вид, който е постоянно за предпочитане. С плода одобряваме непокътнати всички, съдържащи се в него фибри, витамини, микроелементи.

и „ обогатена “ със сока на половин цитрус, както и приемането на неограничени количества от течността на живота през целия ден, обезпечава положителната ни хидратация.

Има доста способи да включим плодовите и зеленчукови сокове в менюто си и " натуралните " сокове от магазина несъмнено не са най-хубавия избор. Важно е да четем етикетите и да познаваме по-здравословните други възможности.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР