Повечето гласове на проведения вчера в Чили референдум за нова

...
Повечето гласове на проведения вчера в Чили референдум за нова
Коментари Харесай

Чили поиска промяна на Конституцията с референдум

Повечето гласове на извършения през вчерашния ден в Чили референдум за нова конституция поддържат смяната на главния закон, признат по времето на диктатурата на военачалник Аугусто Пиночет, оповестяват международните организации.
Критиците на настоящата конституция считат, че тя предизвиква дълбокото социално-политическо неравноправие, довело до серия от митинги през 2019 и 2020 година. При митингите, спрели поради пандемията, починаха над 30 души.

След преброяването на гласовете в 90,78 на 100 от изборните секции 78,24 на 100 са дали своят вот в поддръжка на смяната, а 21,76 на 100 са се оповестили срещу, заяви Националната изборна комисия, представена от ДПА.

Неофициално броене на локални медии демонстрира, че множеството гласоподаватели са подкрепили новата Конституция да бъде написана от специфичен орган от жители, вместо от разбъркан орган от депутати и жители, оповестява Ройтерс.

Последва всеобща проява на подкрепящите конституционния референдум жители.

Аугусто Хосе Рамон Пиночет Угарте е глава на военното държавно управление, управлявало Чили сред 1973 и 1990 година Идва на власт на 11 септември 1973 година след държавен прелом, посредством който е свален Салвадор Алиенде – първият социалист, определен за президент на Чили, оповестява електронната енциклопедия " Уикипедия ". На 27 юни 1974 година се самопровъзгласява за президент на Чили и ръководи страната като деспот. Напуска президентския пост на 11 март 1990 година, оставайки обаче главнокомандващ на въоръжените сили на Чили до арестуването му.

Арестуван в Лондон през октомври 1998 година и екстрадиран в Чили на 2 март 2000 година Предявени са му над 200 желае за всеобщи убийства, отвличания, грубо отношение към арестуваните. В началото на 2005 година, когато е на 89 години, Върховният съд на Чили постановява някогашният деспот да бъде притеглен в съда по делото за убийството на 119 дисиденти през 1975 година и изцяло го оправдава.

На 23 ноември 2005 година Пиночет е подложен под домакински арест заради обвинявания в неплащане на налози и подправяне на документи, както и в скриване на информация за своето финансово състояние. Умира на 10 декември 2006 година в болничното заведение в Сантяго.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР