Повечето флагмани от 2017 г. се открояват с “безрамковите си”

...
Повечето флагмани от 2017 г. се открояват с “безрамковите си”
Коментари Харесай

Ревю на Huawei Mate 10 Lite: 4 камери и екран 18:9

Повечето флагмани от 2017 година се открояват с “безрамковите си” дизайни, екран със съответствие на страните 18 към 9 и двойни камери. Естествено, че производителите към този момент започнаха да оборудват с сходни характерности и моделите от междинния сегмент. Появяват се и от ден на ден смарт телефони със сдвоени камери, а даже има и няколко модела с разширени екрани, само че до през днешния ден никой не е събирал всички тези функционалности в един уред. Дойде време да се срещнем с Huawei Mate 10 Lite — облекчената версия на флагмана Mate 10 Pro, със сдвоени съществена и предна камера и огромен екран.



На някои пазари, Mate 10 Lite просто е показан под името Nova 2i. Линиите на корпуса и матирания метал припомнят на Nova 2, макар че форм-факторът е сходен на Mate 10 Pro, а блокът на главните камери, прилича миналогодишния Mate 9.

Характеристики на Huawei Mate 10 Lite:
Тип: Смартфон;Вградена Оценка за съвместимост: Android OS 7.1 (Nougat);Оперативна памет: 4 GB;Вградена памет в GB: 64;MicroSD Слот (до 256 GB) (или втора SIM карта);Тип на СИМ-карта: Nano-SIM;Брой SIM карти: 2 (или 1 SIM + карта памет);Процесор: HiSilicon Kirin 659 + GPU Mali-T830 MP2;Брой на ядрата: 8;Честота: Ghz 1.7-2.36;Акумулаторна батерия: Li-Ion, 3340 мАч (несменяема);Диагонал на екрана в инчове: 5,9;Резолюция: 2160х1080 пиксела;Тип на матрицата: IPS;PPI: 409;Сензор за контролиране на яркостта: да;Повече от 16 милиона цветове, съответствие на страните: 18:9;Основна камера в Mp: 16 + 2;Видеозаснемане: Full HD 1920х1080р@30fps;Светкавица: да;Предна камера в Mp: 13 +2 (f/2.0);Високоскоростен транспорт на данни: GPRS/EDGE/3G/LTE;Wi-Fi IEEE 802.11 a/b/g/n;Bluetooth 4.2;GPS: да (Глонас);IrDA: не;Радио: FM +;Аудио жак: 3.5 мм;NFC: не;Интерфейс USB 2.0 (micro-USB);Размери в мм: 156,2х75х7,5;Тегло в гр: 164;Защита от прахуляк и влага;Тип на корпуса: моноблок (неразглобяем);Материал: метал;Вид на клавиатурата: екранно въвеждане;Още: Скенер на пръстови отпечатъци.Дизайн
Mate 10 Lite — смарт телефон в железен корпус. Материалът е матиран, всички ъгли са заоблени, а апаратът е по-малко хлъзгав, в сравнение с доста други устройства. В последна сметка, Lite за своите размери може да се назова много комфортен — той се възприема прелестно.



За избор разполагаем са два цвята — черен и наследник. Първият наподобява напълно нормално, а синият може да се назова фирмения за Huawei — наподобява бездънен, изцяло автентичен и би трябвало да се хареса както на мъжете, по този начин и на дамите.

Сглобката на смарт телефона обичайно е с високо качество и детайлите за ръководство са ситуирани на нормалните си места. Нюанси от рода на дребна мълния и MicroUSB порт могат да загатват, че пред нас стои по-достъпен уред, само че си коства още един път да се повтори — от позиция на тактилните чувства, моделът се оказа доста прелестен.



Страничната рамка на екрана (изображението е до края на стъкло) е със общоприетата широчина, само че заради не прекомерно солидната си железна рамка от горната страна и изпод се основава усещане, че екрана заема огромна част от предния панел.



Феновете на калъфите и протекторите могат да са спокойни, че Mate 10 Lite се предлага с пластмасов кейс, а върху екрана е залепен предпазен филм. Защитните фолиа на Huawei нормално са задоволително дебели и са добре направени, тъй че да извършват дейно ролята си. Ако не обичате фолио и стъкла — самоуверено махнете отбраната, върху стъклото е нанесено олеофобично покритие.



Корпусът на устройството, въпреки и не прекомерно необятен, е много висок — ще би трябвало да свикнете да достигате до горните ръбове на екрана, макар, че за отваряне на панела е по-удобен елементарният суайп върху скенера.

Освен отварянето на панела за вести, четецът на пръстови отпечатъци може да се употребява и за правене на фотоси с камерата, прелистване на фотосите в галерията, изключване на алармите и така нататък С главната си задача — отключването, той се оправя “отлично” и се задейства бързо и тъкмо.
Дисплей
Смартфонът е получил 5,9-инчов IPS-дисплей с Full HD+ разграничителна дарба (2160 на 1080 точки, 407 ppi). Стъклото, с което е покрита матрицата, е със заоблени ръбове, които задоволително гладко минават към ръба на корпуса. Има и леко олеофобично покритие.



Измерванията демонстрират, че яркостта на екрана варира от 2,6 до 351 кд/м2, а контрастът — от 1 до 1290. Цветовият обсег, почти е еднакъв на sRGB пространството, с малко изменение по отношение на референтните стойности. Като цяло, както и в множеството други смарт телефони на Huawei, цветопредаването е близо до естественото, а нюансите не наподобяват пренаситени. Пред очите се намира просто една приятна картина с отлични ъгли на видимост, бляскавост и контрастност.

Също по този начин, имайте поради опцията за ръчна конфигурация на цветовата температура, режимът на нараснала сензитивност на датчика за работа с ръкавици и режимът за отбрана на зрението, който може да се включва по график — потребно и комфортно.
Хардуерна платформа
Характеристиките на Mate 10 Lite значително са сравними с Huawei Nova 2 — същият Kirin 659, 4 GB оперативна памет и 64 GB непрекъсната. На пръв взор, всичко наподобява доста съблазнително — процесорът е 8-ядрен с тактова периодичност до 2,36 Ghz, размерът на паметта е “флагмански” и искания към общоприетата комбинирана тава за NanoSIM и карта с памет не пораждат.



Но откакто започнете да се вглеждате в детайлите, бързо откривате, до какви трикове е прибягнал производителя с цел да направи модела по-евтин и по-прост. По-специално, за зареждането и синхронизацията на Mate 10 Lite е употребен microUSB конектор, няма поддръжка на Wi-Fi мрежи с периодичност 5 Ghz, NFC и функционалност за бързо зареждане на батерията. Не мога да кажа, че неналичието на всички тези функционалности скапва усещането от модела и живота без тях е сложен, само че имайте поради тези особености.



При това, от позиция на всекидневието, продуктивността на Mate 10 Lite оставя позитивни усещания — пред нас е смарт телефон с удобна скорост на работа, без забележими затормозявания. Средната продуктивност на потребления чипсет може да бъде забележима в игрите, изключително предвид на обстоятелството, че тук не участва най-производителния GPU и би трябвало да се обработва информация за екран с огромна резолюция.
Софтуерна платформа
За разлика от Mate 10 Pro, Mate 10 Lite работи под ръководството на Android 7.0 и EMUI 5.1. Визуално, интерфейсите съвсем не се разграничават, както и от позиция на функционалността, разликата е в неналичието на две функционалности от Android 8.0 (картина в картината и значките за уведомления в иконите на приложенията).

Самият интерфейс ни е добре прочут от останалите смарт телефони на Huawei — дизайнът на обвивката е относително непосредствен до стоковия Android и се отличава главно по иконите на общоприетите приложения (някои консуматори се оплакват от техния дизайн).



От позиция на функционалността си заслужава да се означи приложението Диспечер на телефона, който дава опция за гъвкаво настройване на потреблението на сила и мрежовата интензивност на приложенията.

Добре е направена и програмата за работа в режим на цялостен екран. Много приложения и игри към този момент имат вградена поддръжка на екрани 18 към 9.

Съвсем неотдавна, “разтягане ” на видеото правеха единствено Samsung и Apple, само че безусловно в процеса на някои проби се появи съответната актуализация на YouTube (използва се жеста “щипка”), а за гледане на офлайн видео в режим на цялостен екран, може да се употребяват плейъри от трети страни, като MX Player.
Мултимедия и диалози
Mate 10 Lite не е получил функционалността “стерео-говорители” и при гледане на видео, главния представител е и всекидневен — в сходен режим работи единственият високоговорител, ситуиран в долната част. Той се отличава с добра мощ и всекидневно качество на звука.

Но, за разлика от по-старите апарати, Lite-версията поддържа нормалния mini-jack конектор — можете да употребявате обичаните си слушалки или комплектни такива, в случай че нямате специфични условия към качеството на звука. Благодарение на софтуерните Histen логаритми, апаратът звучи добре, не по неприятно от съперниците си, а потребителите на Bluetooth-слушалки, ще оценят съществуването на кодека Apt-X.

С телефонната функционалност всичко е наред — сигналът при позвъняване се чува в множеството случаи, разговорния представител е много мощен и първокласен, има и втори микрофон за понижаване на шума. Единственото притеснително — не най-силната осцилация.
Камери
Една от фирмените особености на модела – съществуването на цели четири камери. Към главния и насрещен модул  съответно от 16 и 13-Мегапиксела е прибавен и датчик от 2 Mp за използване на размит заден декор.



Така, че фотосите с резултата боке могат да се получават, освен с главната, само че и с предната камера. Има и режим за размазване на фона, за снимане на всевъзможни обекти, а освен на портрети и “живи снимки”, а също дружно със фотографията може да се записва и дребен сегмент видео.



Трябва да се каже също, че сегашния уред снима по-лошо от Nova 2 (но той е и по-евтин). Използват се други датчици, а и светосилата на оптиката е по-малка. Ако приемем, че липсват спомагателните камери, то ще се окаже, че пред нас стои общоприет уред от междинния сегмент с много посредствени камери, само че доста чувствителни към съществуването на обикновено осветяване.



Функцията за размазване до известна степен е забавна. Точността на установяване на обектите е сравнима с останалите смарт телефони — за реализиране на най-благоприятен резултат е нужно да следите обекта да не се намира прекомерно надалеч от камерата.

При предната камера, като се изключи размазването на фона, има функционалност с “украшения” на лицето (изглаждане на кожата), поддръжка на жестове за снимане, опция за потребление на екрана, вместо мълния и така нататък
Време за работа
Смартфонът получи вградена батерия с потенциал 3340 мАч. В ръцете ни, с доста конфигурирани стратегии и много деен режим на тестване, Lite съумя да издържи ден и половина, с потребление на до 6 часа деен екран. Такъв резултат може да се назова много добър.

При по-малко интензивност от страна на потребителя, Mate 10 Lite би трябвало да работи доста по-дълго, изключително в случай че се възползвате от вградените режими за икономисване на сила.
Обобщение
Huawei Mate 10 Lite — добър образец за това, по какъв начин би трябвало да наподобява “олекотената” версия на флагман. В някои софтуерни нюанси, той беше малко елементарен, само че сложно, смарт телефонът наподобява като предложение с положително съответствие качество/цена. Голям и първокласен екран със съответствие 18:9, прекрасен корпус, положителната продуктивност и самостоятелност могат да дадат опит на потребителя, съпоставим с флагманите, които костват доста по-скъпо.

Разбира се, на пазара има обособени смарт телефони с просто доста по-големи екрани (на първо място — Xiaomi Mi Max 2), само че и Mate 10 Lite има късмет най-малко за няколко месеца да остане надали не единственият уред от междинния сегмент с “висок” екран, двойни камери и обикновено улеснение на потребление. Точно в това се крие цялата хубост на апарата – от Huawei са събрали всички модерни нововъведения и са ги предложили за релативно рационални пари.

Плюсове:
първокласен екран със съответствие 18:9 и дизайн с дребна рамка;качествени материали на корпуса;висок размер на паметта;нормална производителност;задоволително време за работа;бърз скенер на пръстови с спомагателна функционалност;функция за размазване фона на камерата.
Минуси:
липса на набор от модерни технологии (USB Type-C, Wi-Fi, 5 Ghz, NFC и бързо зареждане).
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР