Повечето фирми днес все още са в капана на надграждането

...
Повечето фирми днес все още са в капана на надграждането
Коментари Харесай

Дигиталната трансформация – процес, който не свършва

Повечето компании през днешния ден към момента са в клопката на надграждането на старите си системи – а това не значи безусловно, че трансформират бизнеса си по нови способи

Дигитализацията на бизнеса е сполучлива, когато е подкрепена от топ-ръководството
(снимка: CC0 Public Domain)

Ако някой се е замислял за какво всичките старания в посока цифрова промяна на компанията нямат край, прав е – те в действителност нямат край. Това е развой, който в никакъв случай не свършва, сходно на осведомителната сигурност.

Всеки ден се вършат промени в бизнес технологиите, в това число нови разработки, характерни за съответната промишленост. Би било неуместно да се мисли за цифровата промяна като за еднократно достижение. Тя е нещо, което би трябвало да продължава непрекъснато.

Извършването на „ одит на цифровата промяна ” е ход, който експертите предлагат като рутинна годишна задача, отбелязва Forbes. Той има няколко значими детайла:

Дигиталното към този момент не е цел

Да, дигитализацията към този момент не е нещо, което ще отличи компанията от съперниците й на пазара. Облачни системи, неестествен разсъдък, 5G, бизнес-анализи – всичко това се развива толкоз бързо, че единствено след една година може да се окаже, че всичките налични цифрови системи в организацията са към този момент „ остарели ”.

Доскоро маркетинговите технологии се концентрираха върху персонализирането на изпращането на маркетингови известия, а ето, че към този момент приказваме за „ слушане ” в действително време на целия интернет за това какво се приказва по адрес на марките на организацията. Накратко, да бъдеш цифров към този момент не е задоволително. Трябва да си водещ в използването на новите цифрови технологии, другояче изоставаш.

Въвличане на изпълнителния шеф

Многобройни изследвания демонстрират, че фирмената просвета е един от петте най-важни фактора, движещи цифровата промяна. И въпреки че фирмената просвета е „ групов спорт ”, тя сигурно стартира от върха. Компаниите, които съумяват в цифровата промяна, са тези, които имат „ силата на своя страна ” – дигитализацията е подкрепена от топ-ръководството. Тя има потребност от рамото на основния изпълнителен шеф, на основния финансов шеф, изобщо всички основни шефове.

За основния механически шеф идеята би била обречена, в случай че няма поддръжката на другите основни ръководители в предприятието. Затова за него е значимо да има положителни информационни умения, да съобщи посланието за значимостта на цифровото развиване за компанията и нейните клиенти – и да се концентрира върху поддържането на взаимоотношенията с другите основни шефове в организацията.

Обръщане на внимание

Да, внедряването на нова CRM система или роботизирана платформа за автоматизация на процеси коства доста старания. След като планът бъде осъществен, на човек му се желае да се облегне, отдъхне и да поеме към идната ежедневна бизнес-задача. Но при цифровата промяна няма време за облягане, нито е възможно вниманието да се реалокира напълно върху друга задача. Трябва да се обръща внимание на това, което се случва в предприятието и в целия бранш. Технологията може и да работи, само че възприели ли са я чиновниците? Ефективно ли работят с нея? А какво прави конкуренцията?

Трябва непрекъснато да се обръща внимание по какъв начин се употребява технологията и да се преценя до каква степен инвестицията в нея се оползотворява. Компаниите, вървящи по пътя на цифровата промяна, би трябвало да обмислят по какъв начин мерят триумфа на тази цифрова промяна. И, несъмнено, непрекъснато да са нащрек какво се случва в бранша им, какво вършат останалите пазарни играчи.

Мащаб

Според изследователската компания Gartner, 40% от фирмите считат, че към този момент са достигнали нужния мащаб със своите цифрови начинания. Който се тормози, че неговата организация към момента е надалеч от сходно достижение, би трябвало да е наясно: и останалите са надалеч. Повечето компании през днешния ден към момента са в клопката на надграждането на старите си системи – а това не значи безусловно, че трансформират бизнеса си по нови способи.

По своя път към цифрова промяна обаче би трябвало да мислят за вложения в програмен продукт и инфраструктура, които да разрешат на компанията да пораства в мащаб. Партньорите от софтуерния свят имат основна роля в това. Обвързването с неверен сътрудник е пречка за цифровата промяна. Има огромни снабдители, които непрестанно актуализират и развиват своите артикули и услуги, с цел да опростят въвеждането на нови функционалности и благоприятни условия, само че те няма да дойдат сами да внесат въпросните нови функционалности и благоприятни условия.

Освен да сме нащрек какво се случва в промишлеността, би трябвало да знаем по какъв начин цифровите усъвършенствания могат да оказват помощ на бизнеса и да сме уверени в разширението на софтуерни партньорства и вложения.

Оттегляне при потребност

Нещо, което цифровата промяна учи всички ни, е да не се привързваме прекомерно доста – към бизнес-план, към нова софтуерна самодейност, към продуктова оферта. Днес фирмите би трябвало да могат да се отдръпват даже от най-любимата концепция, в случай че е видно, че тя не сработва или че промишлеността потегля в друга посока.

Компанията би трябвало да е в положение да разпознае тези повратни моменти, а за задачата е значимо да се прави от време на време преразглеждане и оценяване на работата по цифровата промяна. Това се подкрепя от съществуването на мощна просвета на „ самоотразяване ”, която ни разрешава почтено да оценим себе си – включително с неуспехите си – и по-късно да намерим силите и средствата да създадем смислена смяна. Цифрова смяна.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР