Повечето енергийни доставчици в Германия ще увеличат тарифите си от

...
Повечето енергийни доставчици в Германия ще увеличат тарифите си от
Коментари Харесай

Поскъпване: ето с колко скачат токът и отоплението в Германия


Повечето енергийни снабдители в Германия ще усилят цените си от идната година. Поскъпването е реалност, и въпреки всичко остава под упованията. Ето с какъв брой ще нарастнат токът и отоплението:

Заради зародилия недостиг, котировките на европейския газов пазар се усилиха тази година сред три и пет пъти, а през есента имаше и интервали, когато те бяха даже 10 пъти по-високи от миналогодишните. Сега към този момент се знае какво ще е отражението на газовата рецесия върху крайните консуматори: на 20-и ноември изтече срокът, в който доставчиците на газ и електрическа енергия бяха длъжни да разгласят новите си цени от първи януари 2022-а.

Около половината от семействата в Германия се отопляват с, обслужват ги 684 национални, районни и локални газови компании. За да бъде подтиквана конкуренцията сред тях, държавното управление дава опция на жителите да си избират доставчика - както на газ, по този начин и на електрическа енергия. За задачата би трябвало единствено да се промени договорът – не се постановат никакви механически промени. Затова уеб страниците, на които могат да се вършат съпоставения, са толкоз известни, а потребителските организации упорито приканват всички да се възползват от тази опция.

Цените на газа са се нараснали с към 25 %
Редакцията предлага
От данните на уеб страницата Check24 се вижда, че 603 газови компании към този момент са нараснали, или скоро ще усилят, цените си приблизително с 26,2 %. За домакинство с годишно ползване от 20 000 квтч това значи нарастване на разноските с 394 евро годишно (32,8 евро месечно). Пак от същия портал излиза наяве, че сега с газ към 1424 евро годишно.

Verivox е записал през второто полугодие 463 районни снабдители на газ, които са нараснали цените си приблизително с 21 %. Оттам следва, че в идващите 12 месеца средностатистическото домакинство ще би трябвало да заплаща за газ 305 евро повече (25,4 евро месечно).

Сайтът Switchup на собствен ред е пресметнал, че 392 снабдители на газ са вдигнали или ще вдигнат от началото на 2022-а година цените - приблизително с 26,6 на 100. При това състояние разноските за газ на четиричленно семейство ще се усилят до 404 евро годишно (33,7 евро месечно).

Електроенергията е поскъпнала с към 10 %

Що се отнася до тока, 266 компании са повишили или скоро ще покачат цените си приблизително с 9,4 %, което за средностатистическо домакинство с годишен разход от 5000 квтч ще докара до нарастване на разноските със 152 евро годишно (12,7 евро месечно), пресмята порталът Check24. За момента едно такова домакинство заплаща 1573 евро годишно.

Verivox осведоми за 194 районни енергийни компании, чиито цени се подвигат приблизително със 7 %. Оттам следва, че тричленно домакинство, което изразходва по 4000 квтч годишно, ще заплаща приблизително по 91 евро повече годишно (7,6 евро месечно).

Switchup изрежда 180 снабдители на електрическа енергия, които ще покачат цените си приблизително с 10,8 %, които за четиричленно семейство ще докара до спомагателни разноски за ток от 177 евро годишно (14,8 евро месечно).

Както пресмятат трите портала, междинното нарастване е 10 %, а месечните ще се усилят приблизително с 13 евро. Но пък има и клиенти, за които токът ще поевтинее - в случай че производителите на електрическата енергия не употребяват природен газ, а възобновими източници на сила. Трябва да се има поради също, че в Германия дребна част от електрическата енергия се създава от природен газ - 14,4 % в първото полугодие на 2021-а година.

Средната класа ще се оправи с покачването, другите ще имат потребност от помощ

Токът в Германия нараства приблизително с 10 % от следващата година

Увеличението на месечните разноски за газ с към 30 евро и за ток с 13 ще се трансфорат в несъмнено финансово задължение за немската междинна класа, само че то няма да е непреодолимо. А и може да се понижи, в случай че се смени доставчикът - клиентите имат правото да прекратят настоящия контракт при. Германските семейства могат да избират приблизително сред 142 снабдители на електрическа енергия.

Същевременно от потребителските централи предлагат новите контракти да не се подписват за повече от 12 месеца - защото се допуска, че през лятото обстановката може да се възстановява и може изискванията след година да се окажат по-изгодни.

В потребителските централи считат също така, че семействата с по-ниски приходи ще имат потребност от целенасочена държавна помощ поради растежа в цените на тока и газа. И оферират да се усилят, както и да не се изключват токът или газът при неплащане. „ Не бива да се позволява поради тези скокове в цените на някого да му се наложи да мръзне ", споделя Клаус Мюлер от Федералното обединяване на потребителските централи.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР