Повечето дами приемаме лакирането като напълно естествен и нормален процес.

...
Повечето дами приемаме лакирането като напълно естествен и нормален процес.
Коментари Харесай

Токсичното действие на лака за нокти

Повечето дами одобряваме лакирането като изцяло натурален и естествен развой. Някои даже толкоз доста обичат да оцветяват ноктите си, че прекаляват с честотата на нанасяне на лака. Както добре знаем, непрекъснатото лакиране изсушава ноктите и те пожълтяват. Оказва се обаче, че лакът може да аргументи и по-сериозни вреди на организма.

Едно от последните проучвания на тази тематика дава някои образци за негативните резултати, които съставките на лака могат да имат върху организма.

За провеждането на опита присъединяване взимат 24 дами. Учените откриват, че шест часа откакто се лакират, при 90% от участничките се следят нараснали равнища на дифенил фосфат . Дифенил фосфатът е производно на трифенил фосфат - вещество, което прави лака по-твърд и издръжлив, само че работи като ендокринен дразнител, визира хормоните и е отровен за клетките .
 Снимка 442321

Учените също по този начин откриват, че единствено 10 часа откакто са били лакирани, равнищата на дифенил фосфат в организма на дамите се покачва до седем пъти над нормата . А това звучи много плашещо.

Някои от нездравословните субстанции, които се съдържат в лаковете за нокти и за които е хубаво да гледаме и заобикаляме, в случай че имаме опция, са толуен (разтворител, които придава безпрепятствено покритие), дибутил фталат (използва се като ароматизатор) и формалдехид (безцветен газ, който оказва помощ да се усили срокът на валидност на лака).
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР