Повечето членки на ЕС вече са приели неминуемия превес на

...
Повечето членки на ЕС вече са приели неминуемия превес на
Коментари Харесай

Сбогом и благодарим за английския

Повечето членки на Европейски Съюз към този момент са приели неизбежния превес на британския

Доминацията на британския в интернационалния бизнес, научните среди, технологиите и туризма е безспорна.

Пребиваващите във Англия европейци ще би трябвало да се записват за идентификационен номер

Преговорите с Европейски Съюз след английските избори

В идващите две години Европейски Съюз и Англия би трябвало да реализират съглашение за изискванията по напускането
" Европейските водачи намират нови способи, с цел да покажат на Англия цената на Brexit ", показва разбор на Financial Times. И добавя, че " шегата на Юнкер се възприе добре от неговата публика ", само че на други места бе призната малко прекомерно насериозно – както от английските медии, които към момента не могат да се успокоят, по този начин и от франкофоните, за които упадъкът на френския като езика на дипломацията бе изключително мъчителен. Но истината е, че излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз ще има дребен резултат върху необятната приложимост на британския, твърди изданието. Доминацията на езика в интернационалния бизнес, научните среди, технологиите и туризма се дължи доста повече на въздействието на Съединени американски щати, в сравнение с избледняващото английско колониално завещание.

Свършен факт

Голям плюс на британския е, че е по-лесен от доста други езици. Почти 80% от европейците отвън Англия стартират да го учат в началното учебно заведение. Само 4% учат френски – идващият най-популярен език на тази възраст. Повечето членки на Европейски Съюз към този момент са приели неизбежния превес на британския. Много страни не се заблуждават за сложността на своя език и даже във Франция, където възходът на британския към момента провокира търкания, огромна част от хората признават, че става въпрос за приключен факт. Затова и заключението, че в бъдеще Европейски Съюз ще продължи да употребява езика на Шекспир, наподобява изцяло разумно. В последна сметка е мъчно да си представим по какъв начин останалите 27 членки на съюза ще реализиран единодушие за някаква възможна опция.

Европейски Съюз има 24 публични езика, като три от тях са считани за " работни " – френски, немски и британски. И няма причина британският да изгуби статута си, тъй като с изключение на на Англия той е формален език и в Ирландия и Малта. А трите разширявания на Европейски Съюз от 2004 година насам уверено изместиха салдото в Брюксел от френския към британския.

Както отбелязва списание Economist, един език става по-ценен с броя хора, които могат да го приказват. А научаването му лишава дълго време, тъй че обществата не сменят бързо езиците, които владеят. Тенденцията на британската доминация в Европа е почнала доста преди Brexit и е малко евентуално да изчезне, когато той стане факт.

Но освен английските медии опонират на Юнкер. " Английският е европейският език и е значим със и без Brexit. Той е много добър повсеместен език, тъй като сме привикнали с него. Вие сте българи, аз съм германка и ние приказваме британски. Става въпрос за един световен език ", споделя пред " Капитал " Улрике Геро, шеф на Департамента по европейски политики и проучване на демокрацията към Дунавския университет в Кремс, Австрия.

Директорът на чешкия тинк-танк " Европейски полезности " Радко Хоковски е на същото мнение. " Когато Обединеното кралство излезе от Европейски Съюз, доста английски чиновници и представители ще би трябвало да си тръгнат от европейските институции и тогава ще има по-малко хора, чийто майчин език е британски. Но това несъмнено е най-широко употребяваният език и изключително популацията в Централна и Източна Европа е привикнало доста повече да го приказва спрямо френския и немския. Чисто на практика и даже неофициално британският е най-употребяван. Дори след Brexit болшинството хора в европейските институции ще са с втори език британски и не мога да си показва той да не бъде употребен повече в документите ", твърди Хоковски пред " Капитал ". И в този момент в формалните документи на британски има неточности, само че може би ще станат повече, откакто британците изоставен Европейски Съюз.
Британски проблеми

Обединеното кралство би трябвало да се заеме по-упорито с езиците, в случай че желае мощно интернационално одобряване след Brexit. Британците са привикнали да употребяват световните позиции на британския като опрощение да знаят единствено него. В междинното учебно заведение под един от 10 възпитаници може да организира елементарен диалог на непознат език спрямо 42% в Европейски Съюз. В образователните стратегии се подчертава върху езиците, само че малко английски учебни заведения се отнасят към проучването им като към приоритет, а учениците ги считат за сложна и безсмислена задача. Докато за европейците, които поставят старания да научат британски, държанието на британците от време на време граничи с пренебрежителност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР