Повечето часове с естествена, дневна светлина осигуряват възможност за ефективно

...
Повечето часове с естествена, дневна светлина осигуряват възможност за ефективно
Коментари Харесай

ЧЕЗ ЕЛЕКТРО препоръчва разумно потребление на електроенергия през пролетните месеци

Повечето часове с естествена, дневна светлина обезпечават опция за дейно понижение на разноските за осветяване
„ ЧЕЗ Електро България “ АД припомня на клиентите да не престават да наблюдават и интензивно да управляват потреблението на електрическа енергия в домовете си и през пролетния сезон. Традиционно през по-топлите пролетни месеци потреблението на електрическа енергия понижава сензитивно спрямо потреблението през зимата, когато близо половината от употребяваната електрическа енергия е за отопление на дома.

Около 6-10% от всяка сметка за електрическа енергия на едно домакинство са за осветяване. Годишната консумация на електрическа енергия за осветяване в дома зависи от броя и типа на осветителните точки, както и от метода на живот. Малки промени в ежедневните привички на семействата могат да имат действителен и измерим резултат върху потреблението и надлежно върху сметките за ток. Модерните технологии разрешават да се пести сила от осветлението в дома без да се нарушава нужният комфорт за осветеност.

Замяната на крушките с енергоспестяващи – да вземем за пример компактни луминисцентни или светодиодни (LED), може да обезпечи до 80% спестовност на сила от осветяване. Една 8W LED крушка осветява колкото общоприета 60W крушка с нажежаема жичка – обезпечава същата светлина, само че с над 80% по-нисък разход на сила. LED крушките са и най-чистият и най-екологичен метод за осветяване. Те не съдържат токсични материали и се рециклират 100%.

Монтирането на таймери, сензори за придвижване или светлинни датчици оказва помощ осветлението да се употребява дейно. Затова е уместно за сервизни пространства. Употребата на реостатни ключове или ключове с дистанционно управление, потреблението на локално осветяване, както и изключване на осветлението при излизане от съответното помещение, са измежду ограниченията, които способстват за понижаване на разноските, а не на осветлението. Децата също би трябвало да се

научат да бъдат виновни към рационалното потребление на електрическата енергия за осветяване.

Всяка стая има характерно предопределение и осветлението би трябвало да се съобрази с него. Добре е да се употребяват няколко осветителни тела в едно пространства, с цел да се реализира друга функционалност и улеснение.

При закупуване на осветителни тела е належащо да се обръща особено внимание на етикета за енергийна успеваемост – изборът на допустимо по-висок клас обезпечава и по-голяма изгодност на потреблението. Спестената сила и по-дългият живот на осветителното тяло ще изплатят дейно инвестицията. Животът на една енергийно ефикасна крушка клас А е над 10 000 часа – 10 пъти повече от живота на елементарната, което прави нейната енергийна успеваемост още по-висока в дълготраен проект.

Възползването от дневната светлина, постоянното разчистване на прозорците, неналичието на мебели пред тях, боядисването в по-светли тонове на стените и таваните на пространствата, върху които пада директна слънчева светлина, поддържането на чистотата на крушките и осветителните тела, са действия, които не изискват изключително изпитание, само че покачват успеваемостта и опциите за рационално ползване на електрическата енергия.

Интересни обстоятелства и други практични препоръки за икономисване на сила в дома са оповестени на корпоративния уеб страница www.cez.bg, в раздел „ За клиента “, секция „ Енергийна успеваемост “ и във фейсбук-профила на „ ЧЕЗ Електро България “ АД на @cezelectrobg
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР