Повечето болести днес, колкото и опустошителни да са, често завладяват

...
Повечето болести днес, колкото и опустошителни да са, често завладяват
Коментари Харесай

Учени откриха откъде води началото си вирусът ХИВ

Повечето заболявания през днешния ден, колкото и опустошителни да са, постоянно превземат общественото внимание за няколко месеца и си отиват. Чуваме за ебола, след което се появява нова болест, която да провокира групова суматоха.

Въпреки това има едно заболяване, което не се вписва в този сюжет и това е така наречен човешки имуннодефицитен вирус, или ХИВ. Разпространението на ХИВ е история, спрямо която всичко бледнее – комбинирайки детайл на конспирация, напрежение и тайнственост в един общ призрачен сън, който се простира по света от 20-те години на XX век насам.

Това откри скорошно научно проучване и наблюдава корените на вируса до град Киншаса, столицата на Демократична Република Конго. През 20-те години на 20 век по-известен като белгийската колония Леополдвил.

Столицата на Белгийско Конго по това време е място, което събира упоритостите на доста млади мъже, които се надяват да уредят живота си. Покрай тях се появяват железницата и проституцията. Последните две оказват помощ за бързото разпространяване на хора и болести. В това процъфтяващо местонахождение, вирусът ХИВ има голям брой благоприятни условия да прерасне в пандемията, която е през днешния ден.

Този вариант на вируса, HIV-1 група М, който произлиза от колонията е виновен за 90 % от инфектираните хора в света, до момента в който HIV-1 група О, друга вариация на ХИВ, който е непосредствен по генезис, не е напуснал границите на Западна Африка. Това кара учените да считат, че точно опциите, предоставени от огромния колониален град, са били повода за бързото световно разпространяване на вируса.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР