Повечето банки у нас не приемат нотариално заверени пълномощни и

...
Повечето банки у нас не приемат нотариално заверени пълномощни и
Коментари Харесай

Банките масово не признават нотариално заверени пълномощни

Повечето банки у нас не одобряват нотариално заверени пълномощни и отхвърлят да правят финансови интервенции посредством оправомощените лица, демонстрира инспекция на в. "Сега. Банките признават само пълномощни, формирани по техен пример и подписани пред техен чиновник по едно и също време от титуляря и упълномощеното лице. Някои изискват и от време на време възобновяване на пълномощни, даже срокът им да не е изминал. Така частните финансови институции на процедура не признават нотариусите и тяхната функционалност, предоставена им със закон от страната да удостоверяват истинността на документи, подписи и да трансферират имущества.
В боравенето с пълномощни банките са наложили разнородни лични правила, което обърква жители и компании в така и така комплицираното другарство с тях. В общите условия на някои от финансовите институции, като да вземем за пример Райфайзенбанк, е записано, че одобряват подписа на титуляря да бъде удостоверен от нотариус единствено "по изключение ", без да е ясно какво тъкмо се има поради. Други, като Пощенска банка, са по-благосклонни - признават пълномощие с нотариална легализация, само че единствено в случай че тя е направена през последните 12 месеца. Има трезори като ОББ, които изискват клиентът авансово и документално да ги извести, че от негово име ще се яви прокурист и в случай че не го направи, отхвърлят да го обслужат. Единични са трезорите като ДСК, които не слагат по-специални условия от това, което е възможно по закон.
Заради това държание на банките най-големи проблеми срещат роднините на тежко заболели, които не са в положение персонално да удостоверяват от време на време желанието си някой различен да ги съставлява. Обикновено става въпрос за възрастни хора, чиито единствени активи постоянно са банкови карти, по които получават пенсията си. Картата обаче на всеки две години би трябвало да се възобновява и когато пристигна този миг, роднините удрят на камък - банката изрично отхвърля да им съобщи новата пластика и упорства да я връчи персонално на титуляря.
Такъв е казусът с А.С., издала преди три години пълномощие на щерка си да я съставлява пред Райфайзенбанк и от нейно име да прави съответно разказани финансови интервенции. Междувременно здравословното положение на старата жена се утежнява, тя изпада в деменция и към този момент не е в положение да удостовери пред банката пълномощното. Повече от два месеца щерка й се пробва да получи възобновената банкова карта, на която идва пенсията. От "Райфайзен " не гледат на случая като "изключение " и не признават безсрочното нотариално заверено пълномощие. Банковите чиновници отхвърлят както да предадат новата банкова карта на упълномощената щерка, по този начин и тя да тегли пари от нея на каса. И отсичат, че щом титулярят на сметката е в положение да не може да изрази волята си, роднините й е добре да подхващат дейности по назначение на аставник или настойник по реда на закона за лицата и фамилиите. А това значи достъпът до пенсията от 200 лева да се отдалечи минимум с още година - времето, през което би трябвало да се водят правосъдни каузи за настойничество, без да се броят разноските за това. В отговор на възражението на роднините Райфайзенбанк показва, че тези строги вътрешни правила в действителност целят "опазване на законните ползи на клиента ".
С отхвърли на банките да дават възобновени банкови карти се сблъскват и доста българи, които учат и работят в чужбина. Масово трезорите отхвърлят на упълномощените им родители или други родственици у нас да получат банковите им карти, когато валидността на старите е изтекла. Аргументът е, че в закон пишело, че банкова карта и ПИН кодът за нея се предават персонално на титуляря. В същото време обаче има банки, които не вършат проблем, стига в пълномощното категорично да е записано, че лицето е упълномощено да получи банковата карта и ПИН кода.
"Недопустимо е банките да не признават нотариално заверени пълномощни. Не е редно поради това, че някой може да злоупотреби, да се лимитира гражданският оборот ", разясниха нотариуси. От Нотариалната камара напомнят, че от средата на 2016 година всички банки имат достъп до осведомителната система "Единство ", където всеки нотариус е длъжен още същия ден да разгласява цялостния текст на заверените от него пълномощни. Така всяка банка, вместо да звъни на обособените нотариуси, може да ревизира достоверността на показаните пред нея формуляри и подписи. И при липса на регистриране или разминаване в данните да откаже да обслужи пълномощника. "Така че ние отбраната на пълномощника сме я дали и с включването на банковите пълномощни в този указател отговорихме на желанието на банките за по-голяма сигурност на клиентите ", припомнят нотариусите.
Някои банки събират такси от клиентите си за инспекция на показаното пълномощие в указател "Единство ". Самият достъп на банките до регистъра на Нотариалната камара също е заплатен, само че надали това може да е повода те да се отхвърлят да работят с пълномощни, заверени от нотариус.
Според нотариусите е нелегално банковите чиновници да лимитират периода на деяние на пълномощните, искайки те да се възобновяват всяка година. Така трезорите на процедура не признават безсрочните пълномощни. "Само този, който дава пълномощие, може да каже за какъв период го дава ", е мнението на нотариуси.
Адвокати, които работят по банкови каузи, също реагираха остро на държанието на банките и считат, че те нямат съображение да не одобряват нотариална легализация, още повече в случай че намират удостоверение за нея в регистъра на Нотариалната камара. "Та нали това е задачата на нотариалната легализация - да подсигурява, че фактически упълномощителят е лицето, което е вписано. Ако банките желаят титулярят и оправомощеното лице да подпишат пълномощие само пред тях, какъв е смисълът тогава от нотариалната легализация ", разяснява юрист Веска Волева, която има огромен опит в правосъдните каузи против банки.
Според юрист Десислава Филипова непризнаването на пълномощие е незаконно, тъй като точно законът е дал пълномощията и отговорностите на нотариусите да правят заверки. Те са възмутени и от това, че банка си е разрешила да предложи на околните на собствен клиент да станат негови попечители, защото той не е в положение да удостовери пълномощното за предписание с издадената карта. "Не е работа на банката да преценя дали би трябвало настойничество. Това е комплицирана процедура, при която лицето първо се слага под забраняване, а в Граждански процесуален кодекс има специфична правосъдна процедура със съвещания, очевидци, медицински експертизи, явяване на прокурори, а може да има и втора инстанция. Минават години. Чак тогава общината може да назначи настойник или аставник. А през цялото това време средствата на хората са блокирани и банката борави с тях ", уточни юрист Волева.
През последните години банките станаха доста рестриктивни във връзка с пълномощните, като упованията са условията да се стягат още повече, разясниха специалисти. Причината е в повишените условия по ограниченията против прането на пари. Затова при компаниите, където шефът е упълномощил даден чиновник, банките желаят възобновяване на пълномощното през избран интервал от време. Чести инспекции се вършат и поради компаниите бушони в схемите за източване на Данък добавена стойност, които нормално се водят на малоимотни жители, само че се съставляват от трето лице. Правните отдели на банките са най-натоварените поради непрекъснатите инспекции на преводи и документи да не би да са свързани с пране на пари. Вероятно затова от известно време е извънредно мъчно чужденец да си открие сметка в българска банка. Експерти обаче недоумяват за какво сходни рестрикции се ползват и в случаи, когато майка дава пълномощие на щерка си, тъй като е болна, или синът оправомощава татко си, тъй като учи в чужбина да вземем за пример.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР