Повечето български ученици успешно се справят само с най-лесните задачи

...
Повечето български ученици успешно се справят само с най-лесните задачи
Коментари Харесай

Могат ли българските деветокласници да управляват парите си?

Повечето български възпитаници сполучливо се оправят единствено с най-лесните задания от теста, които са свързани с познаването на базисни финансови понятия и най-често срещаните в всекидневието финансови артикули.

[Pexels.com] Др. Светла Петрова е учебен специалист с дълготраен опит като Национален координатор на Програмата за интернационално оценяване на учениците (PISA) и Национален координатор на Международното проучване на гражданското обучение (ICCS) и част от екипа на Института за проучвания в образованието. С позволение Капитал разгласява най-важното от по-обстоен разбор от доктор Петрова на резултатите от модул " Финансова просветеност " на PISA 2018, които бяха оповестени на 7 май. Пълният разбор можете да намерите прикачен към публикацията или на страницата на Института за проучвания в образованието.

Документ
Финансова просветеност - PISA 2018

В PISA 2018 участваха към 600 000 възпитаници от 79 страни и райони на възраст 15 - 16 години, включително и към 5300 български възпитаници. Те решаваха компютърно основан тест за премерване на грамотността им в региона на четенето, математиката и естествените науки. Освен това, учениците от 20 страни се включиха в спомагателен модул - " Финансова просветеност ". Изследването на финансовата просветеност на учениците през 2018 година е третото проучване на PISA в тази област, само че първото, в което България взе участие. Както и при резултатите по математика, естествени науки и четивна просветеност, които излязоха в края на предходната година, България се подрежда доста под междинното за Организацията за икономическо сътрудничество и раз, като са налице мощно изразени неравенства сред възпитаници от разнообразни социо-икономически съсловия и сред половете.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Дефиницията на PISA за финансовата просветеност на учениците включва няколко аспекта, като: познаването и разбирането на финансови понятия и опасности, както и уменията, мотивацията и увереността да се употребява това знание и схващане за взимане на ефикасни решения в редица финансови контексти за възстановяване на финансовото богатство на обособените човеци и на обществото, и за присъединяване в икономическия живот.
Къде е България по финансовата просветеност на учениците?

В модула " Финансова просветеност " вземат участие учениците от 20 страни, в това число 13 страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Техният междинен резултат е 505 точки. Средният резултат на българските възпитаници е 432 точки. Наред с това още веднъж се удостоверява забележителна разновидност в резултатите на българските възпитаници съгласно пола, говоримия в фамилията език и социално-икономическия статус.

В България се следи най-голяма разлика сред резултатите на учениците съгласно техния пол. Разликата сред междинните резултати на девойките и момчетата в България е основна - 19 точки в интерес на девойките, до момента в който разликата в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз е доста по-малка - 3 точки в интерес на момчетата. Следва Индонезия, където девойките изпреварват момчетата с 18 точки, и Грузия - с 12 точки в интерес на девойките.

Съществена разлика следим и при резултатите на българските възпитаници съгласно критерия майчин език (езика, на който приказват у дома). Учениците, които са показали, че поддържат връзка най-вече на български език, имат междинен резултат от 447 точки, до момента в който останалите са постигнали междинен резултат от 371 точки (разлика от 76 точки).
Разбивка на данните

Скàлата, посредством която PISA обобщава знанията и уменията на учениците в региона на финансовата просветеност, е разграничена на 5 нива на достижения, като най-ниско е първо ниво, а най-високо - пето ниво. Данните демонстрират, че към 38,5% от българските възпитаници (33% от девойките и 43% от момчетата) могат да се оправят единствено с най-елементарни финансови задания - техните резултати са на първо и под първо ниво. От друга страна, единствено 2,4% от учениците в България са решили най-трудните задания при съвсем 11% от учениците приблизително в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Всички разбори на PISA до момента демонстрират мощна връзка сред резултатите на българските възпитаници във всички области на измерването и техния социално-икономически статус. Учениците с по-висок социално-икономически статус реализират по-високи резултати и назад. Тази наклонност се ускорява през обособените стадии на PISA, което единствено по себе си е индикатор за задълбочаването на просветителните неравенства като функционалност на икономическите неравенства в България.
Във всички страни и райони, които вземат участие в този модул, учениците с по-висок социално-икономически статус реализират по-високи резултати спрямо учениците, които произлизат от фамилии с невисок социално-икономически и културен статус. Средно в Организацията за икономическо сътрудничество и раз техният резултат е по-висок със 78 точки. Най-голяма е тази разлика в Перу - 118 точки, следва България - 108 точки, и Словакия - 101 точки. Ако приблизително в Организацията за икономическо сътрудничество и раз към 10% от вариациите сред резултатите на учениците могат да бъдат обяснени с техния фамилен и обществен генезис, то в България това са 14,8%. Този индикатор още веднъж илюстрира какъв брой мощна е връзката сред резултатите на учениците и техния генезис.

По-общият обзор на данните демонстрира, че единствено към половината възпитаници във всички страни вземат участие по един или различен метод във финансовата система и имат опит при потребление на финансови артикули. Техните резултати на теста са по-високи. Участието на българските възпитаници във финансовата система е относително по-слабо - единствено към една трета са показали, че имат опит с съответни финансови артикули. Изключение следим само при онлайн извършването на покупки, като повече от 70% от учениците показват, че са купили нещо онлайн най-малко един път през годината директно преди оценяването.

Увереността на българските възпитаници при потребление на финансови артикули и осъществяване на онлайн заплащания е сравнима с тази на учениците в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, а по обособени индикатори - даже и по-висока. Въпреки това, по-малко от половината от учениците в България считат, че имат достътчно познания и умения, които да им обезпечат убеденост и сигурност при реализиране на действия във финансовата сфера.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР