Повечето българи искали промяна, - тръбят политолози, социолози, орнитолози, гинеколози

...
Повечето българи искали промяна, - тръбят политолози, социолози, орнитолози, гинеколози
Коментари Харесай

Има ли в България друга интелигенция, освен опитомената?

Повечето българи желали смяна, - тръбят политолози, социолози, орнитолози, гинеколози и прочие. Така ли? Май имате проблем с очите и с разсъдъка. Управляващите печелят, макар някои предвиждания. Как, е различен въпрос, само че той в никакъв случай не е бил дискутиран и разнищван. Нито от съпротива, в случай че има такава изобщо, нито от специалисти.
За публичното мнение да не приказваме. Такова просто няма. Няма, и не се правете на сюрпризирани, тъй като допуснахте от ваше име да приказват кафяво-черни медии, призвани да подменят истината. Търпите и гледате върха на обувката си. Хоризонтът не е там, на друго място е…

Българите отново чакат смяната да дойде на Орлов мост на крилете/раменете/шмайзерите на някой различен. Ако може извън. А ние ще чакаме там с самун и сол, както към този момент се е случвало. Българската житейска философия се изчерпва с раболепието, като фактор за оцеляване. Предателството, безсъвестността, подлостта и алчността пък са фактори за кариера и реализиране на материалните фантазии. То други май от дълго време няма…

За да има смяна би трябвало преди този момент да се случат няколко наложителни неща.

Гражданите и селяните да проумеят, че всичко ги визира. Ако има действителна битка с корупцията, стотици милиони няма да потъват в двайсетина джоба, а ще намерят по-добро приложение и систематизиране. За бистрота приказвам. Например при публичните поръчки. Управляващите все повтарят, че всичко е законно. Само че ние се съмняваме. Защото няма бистрота. Не знаем какъв брой костват командировките на служители, депутатите, министрите и прочие А ги плащаме ние. Защо ги пазят в загадка, щом всичко е законно?

Редно е да знаем също какви коли разкарват държавните баровци и техните фамилии нагоре-надолу, в събота и неделя, по време на отпуски и по време на празници. Да кажат броя на водачите и охранителите, техните командировъчни – отново ние ги плащаме. Защо това е загадка?

Честно е да знаем техническите параметри, на чиято база се образуват цените за строителство на пътища автомагистрали, околовръстни тангенти, междуселски пътища, градски улици, поправки на ремонтите и прочие Много е подозрително 6,8 км от столичния кв. „ Младост “ до разклона за Автомагистрала „ Тракия “ да коства 144,6 млн лв.. Няма такава цена нито в Германия, Съединени американски щати, Франция, Норвегия, Швеция… Има единствено в Русия, само че даже там това е наречено корупция и обир.

Примерите са доста. Грабенето е ужасно. Лошото систематизиране на бюджета е реалност – потвърждава го даже непрекъснатият дефицит на средства за опазване на здравето макар отделените милиарди. Издържаме над 460 лечебни заведения, над 50 вуза. Естествено е болните и претендентите за висше да не стигат и няма по какъв начин това да не докара до парадокси във финансирането.

Събудете се, бе, хора. Грабят ни пред очите ни и ни убеждават да сме признателни, че въпреки всичко няма война. Че не са ни заляли потоци от бежанци. Че Турция още не ни е нападнала като Кипър или Сирия. Вярвате ли на тези нелепости?

Истинската действителна заплаха е корупцията. Както и неприятно работещата правосъдна система, попаднала в прегръдката на прокуратурата, както зайче в хватката на анаконда… Сега ви е все едно дали Гешев ще смени Цацаров или някой различен. Почакайте да почукат призовкарите на вратата ви. Ще е доста късно, повярвайте.

Конституцията я има единствено на хартия. Шуробаджанашко и партийно кадруване е парализирало цели институции и ги е трансформирало в инструмент за частни, нерядко мафиотски ползи. Фактът, че политиците не съумяват да ни убедят в противоположното, е задоволителен. Щом популацията е вдигнало безпомощно ръце, щом няма и помен от социална сила и гражданска опозиция против очевидните неправди, значи националното проваляне е реалност. Единственото поддържащо средство са помощите, изпращани от двата милиона и нещо българи в чужбина. Над два милиона „ бежанци “ на няма и седем милиона население е голям %. Толкова хора не сме губили във всичките войни!

И в случай че от Сирия хората бягат от ужасите на войната, кланетата и разрухата, тук бягат от несправедливостта, корупцията, подмяната на демокрацията и изкривената до вулгарност пазарна стопанска система. Това устройва ли ви?

И стигаме до екзистенциалната питанка: Защо, аджеба, народ, който сякаш има обичаи, с които се гордее, не съумява да проумее очевидното? Отговорът е, както човешката история демонстрира: да се случи национално пробуждане, би трябвало да има хора, които да го обяснят налично и аргументирано. Както го е правил отец Матей Миткалото, да вземем за пример. Или Левски. От град на град, от село на село, от врата на врата, от човек на човек. Възраждане. С ясно схващане за цената, която ще платят тези, които се захванат с това дело. Ще бъдат оплювани, обругавани, упреквани в какво ли не, съдени, преследвани, лишавани от права и работа. Семействата и околните им ще страдат. Не се заблуждавайте.

Става дума за не повече от 3-4 % от популацията. За интелигенцията най-много става дума. Тя е локомотивът, изтеглил човечеството до полетите в космоса и света на компютрите. Така е било и тук. Със скърцане, подозрения, изменничества, непризнателност и подбив, само че се е случвало. Шепа апостоли са ни посочили пътя и посоката, които през днешния ден сме не запомнили и изоставили.

И тук се сблъскваме в казуса - опитомената интелигенция. Предалата/продалата се интелигенция. Обезсилената и демотивираната интелигенция. Къде са прехвалените, накичени с награди, трофеи и лаври създатели? Защо скъсаха връзката с Добри Чинтулов, Ботев, Петко Р. Славейков, Гео Милев и Христо Смирненски? Ами скъсаха я, тъй като са заети да си скъсват задниците да попаднат в управителен бордове, масонски ложи и държавни хранилки. Освен мастилото и кръвта им пресъхна. И потриват ръчички, че към този момент няма луди глави като Хайтов…

Без духовни водачи всяка нация е просто комплицирано дете в непроходима гора. Когато няма искра и пламък в сърцата, там се настанява примирението към събитията. Какво от това, че са налагани от хора, които ни презират и ненавиждат. За тях сме маса от несретници и новобранци. Този модел роди политически и стопански чудовища. Даде им лостове и въздействие да моделират страната, да осакатяват фантазиите на милиони, да вкарат мисленето в матрицата на страха и лакейството. Ще оцелееш, в случай че целуваш ръка; ще успееш, в случай че слугуваш.

Догаряме като свещ в ограбена селска черква… И религия не ни остана. Спасението е да стартираме изначало. Първата стъпка е да поговорим със себе си и с хората край нас. И да почнем да споделяме истината. Да поносим дъното, където ни поставят всевъзможни ранглисти, е национално оскърбление. Да бягаме от страната си, вместо да я пазиме от хайдуците, е трижди по-голямо национално оскърбление! Никакви служители от Брюксел и Вашингтон няма да ни поднесат смяната. Те гледат своя интерес, по този начин както го гледа и Москва.

Ще е мъчно, ще би трябвало да минем през катарзис, в случай че щете и през опозиция с целия боеприпас, който съдържа това разбиране. Длъжни сме поради децата си и поради себе си.

Политическите сирени, които ни омайват с лъжливите си песни, ни повеждам към крах. Животът се дава веднъж, демон да го вземе. Защо да минава под диктата на свинечовеците, които считат, че кочина с молове и чалготеки е уместно място за татковина на българите.

Поредните избори демонстрираха следващия отвод да променим нещо. Защо?

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР