Повечето българи имат сметка в повече от една банка. Дали

...
Повечето българи имат сметка в повече от една банка. Дали
Коментари Харесай

Как да следим банковите си сметки с едно приложение?

Повечето българи имат сметка допълнително от една банка. Дали поради персонални и фамилни желания, или поради длъжностен ангажимент към избрана фирма/институция, им се постанова да употребяват разнообразни дебитни и кредитни карти, разплащателни сметки, приложения за мобилно банкиране и така нататък Досадно и обременяващо е да помним всички тези ПИН кодове, пароли и данни за положението на всяка сметка.
Колко по-лесно и комфортно би било, в случай че всичко това бъде събрано в едно?
Именно това предлага новата цифрова мултибанкираща платформа на Обединена българска банка (ОББ), която дава опция на клиентите на банката освен да правят цифрови разплащания с парите си в ОББ, само че и да следят своите сметки в други банки, наличността по тях и преводите в последните 90 дни.
Платформата е част от мобилното приложение на банката, а с изключение на в нея клиентите ѝ могат да наблюдават в действително време информация за техните сметки в още 4 водещи банки у нас: УниКредит Булбанк, ДСК, Пощенска банка и Първа капиталова банка. В бъдеще към тях ще бъдат добавени и други банки.
Сподели с твоите другари
ОББ е първата банка в България, която дава сходна новаторска услуга. Страната ни се трансформира в третата страна в Европа след след Белгия и Република Ирландия, в която компанията-майка на ОББ - белгийската KBC Group - вкарва мултибанкиращата платформа.
" ОББ първа у нас предлага на клиентите си мултибанкинг, т.е. опцията да управляваш сметките си в разнообразни банки непосредствено от мобилното банкиране на ОББ. Това софтуерно изобретение е единствено един от многото планове в областта на нововъведенията, с които целим ОББ да се трансформира в един от иновационните водачи в България ", съобщи основният изпълнителен шеф на ОББ Петър Андронов.
С помощта на тази функционалност, самостоятелните клиенти на ОББ ще могат бързо и елементарно да наблюдават банковите си сметки в действително време единствено с няколко клика на смарт телефона. Мултибанкиращата платформа е доста потребна за физическите лица, а елементи за всяка трансакция могат да бъдат изтеглени в pdf формат. Чрез приложението клиентите могат и да откриват нова сметка както в ОББ, по този начин и в някоя от другите банки.

Приложението дава отговор на желанията на актуалните консуматори – то е елементарно за потребление и дава пряк достъп до банковите сметки, събрани на едно място. " Незабавно виждате сметките си, употребявате единствено едно приложение, с цел да видите всичките си сметки. Не е нужно образование – просто изтегляте приложението и стартирате да го употребявате ", показва основният финансов шеф на ОББ Кристоф Де Мил.
(интервю с Кристоф Де Мил може да гледате във втория видео файл)
Иновативната мултибанкинг услуга на ОББ ще проработи на 2 стадия – първо клиентите ще могат единствено да виждат сметките си в други банки, а от септември-октомври ще могат да правят разплащания по тези сметки в сходство с измененията в европейската диpeĸтивa зa плaтeжни ycлyги.
Иновация от Източна Европа, призната и в България
Разработването на приложението лишава малко повече от една година - главната му част е основана за към 9 месеца, а за прибавянето на мултибанкирането са нужни още 4 месеца.
Сподели с твоите другари
Интересен факт е, че то е основано в Източна Европа - в софтуерния център за мобилни разработки на KBC Group в Словакия, а след това е пригодено за българския пазар и потребностите на ОББ. " Трябваше да бъдем бързи. Като част от KBC Group, имаме преимуществото да използваме по образован метод приложения, които към този момент са създадени в групата ", описа пред Actualno.com Де Мил.
Придържайки се към настоящите трендове, ОББ възнамерява да вкара у нас някои от най-модерните услуги, създадени от KBC Group. " Списъкът е дълъг - нововъведенията са над 100, има доста неща, които можем да въведем тук ", сподели Андронов.
Макар да са считани за консервативни, българите са все по-позитивно настроени към нововъведенията във финансовия бранш.

" Иновациите във финансовия бранш в България ще навлязат доста бързо и ще се разраснат експоненциално. Бързият напредък на стартъп и финтех екосистемата в България е доказателство, че следва бързо нахлуване на нововъведенията в страната ", разяснява пред Actualno.com Де Мил.
Мобилното банкиране е значим приоритет за ОББ, а българските консуматори гледат положително на приложение, което ги осведоми за положението на сметките им в разнообразни банки. Клиентите на ОББ, употребяващи мобилно банкиране, се усилват с 25% за една година и към този момент са съвсем 1/4 от дейните ѝ клиенти, съгласно данни на банката.
" Това е първата стъпка в цялостната ни идея за мултибанкиране. Гледаме освен към банковите услуги и отвореното банкиране, само че и оттатък тях ", твърди Де Мил.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР