Повечето американски компании са продали дяловете си от петролното поле

...
Повечето американски компании са продали дяловете си от петролното поле
Коментари Харесай

Exxon и Chevron искат да продадат дяловете си в азербайджанските петролни полета

Повечето американски компании са продали дяловете си от петролното поле или са били добити от съперници, а поддръжката на американското държавно управление също се е свила

Exxon Mobil и Chevron желаят да продадат дяловете си от най-голямото петролно поле на Азербайджан, като по този начин не престават отдръпването на огромните американски компании от някогашната руска република 25 години откакто започнаха да оперират там. Това е разследване от решението на двете компании да се концентрират върху вътрешното си произвеждане, оповестява Reuters.

Очакванията

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Exxon се надява да набере до 2 милиарда $ от продажбата на каузи си от 6.8% в находището Азери-Чираг-Гюнешли (ACG) в Каспийско море. Конкурентната Chevron пък сподели в изказване, че също е решила да стартира продажбата на каузи си от 9.57% в ACG, както и този в размер от 8.9% в нефтопровода Баку - Тбилиси - Джейхан (BTC). Говорителят на Exxon Джули Кинг отхвърли да разяснява, казвайки, че " компанията не дава отговор на пазарни клюки или спекулации ".

За двете компании продажбата ще означи края на 25-годишните им интервенции в страната. Exxon и Chevron бяха измежду петте американски петролни компании, които помогнаха за основаването на сегашната петролна промишленост в Азербайджан малко след разпадането на Съветския съюз, като получиха дял в ACG през 1994 година

Проектът

Сделката беше наречена " договорът на века " от Азербайджан и сътрудниците му заради обстоятелството, че ускори очакванията за бъдещи открития на огромни залежи, които ще оказват помощ на Европа да понижи зависимостта си от съветския петрол и газ. Въпреки че планът се ръководи от английската петролна компания BP, тя получи забележителна държавна поддръжка от Съединени американски щати и общо пет американски компании участваха в договорката - Exxon, Amoco, Unocal, Pennzoil и McDermott.

Проектът ACG получи поддръжка от Запада заради обстоятелството, че можеше да понижи зависимостта на Европа от съветската сила, само че тези очаквания избледняват, защото нови огромни открития не се случиха. Повечето американски компании са продали дяловете си или са били добити от съперници, а поддръжката на американското държавно управление също се е свила.

Азербайджан също стана по-уверен в контрола на енергийното си благосъстояние, като държи огромни дялове в енергийните си планове посредством държавната компания Socar. BP има 30.4% от акциите на ACG, а Socar - 25%. Други акционери в ACG са японската Inpex с 9.3% и норвежката компания Equinor със 7.3%. Турската TPAO, японската компания Itochu и индийската ONGC Videsh имат по-малки дялове.

Нов фокус

В последните години Exxon и Chevron се концентрират от ден на ден върху създаването на шисти в Съединени американски щати. Exxon ще влага също и милиарди долари в създаването на редица огромни залежи на нефт в Гвиана, до момента в който Chevron създава огромно петролно поле в Казахстан. ACG обаче към момента дава най-големия рандеман в Азербайджан. През първото полугодие на 2018 година там е добита към три четвърти от общата продукция на недопечен нефт в страната, или близо 600 хиляди барела дневно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР