Повече захар, по-малко какао и добавено палмово масло –това на

...
Повече захар, по-малко какао и добавено палмово масло –това на
Коментари Харесай

Само 2 от 27 марки на българския пазар наистина са шоколад

Повече захар, по-малко какао и добавено палмово масло –това на процедура съдържат най- публикуваните шоколади в комерсиалната мрежа у нас съгласно „ Активни потребители”.

Само 2 от 27 тествани марки дават отговор на условието за шоколад на Европейския съюз – а точно да има над 35% обща какаова маса.

Останалите 25 могат да се смятат за млечен шоколад.

Анализът на етикетите в проучваните артикули демонстрира извънредно високо наличие на въглехидрати.

При 22 от 27 марки количеството на захарта е 50% и повече, а при 4 доближава 60%. Само при 5 шоколада захарта е под 50%.

„ Установяваме блян към пестене на какао, а какаото е най-важната съставна част в шоколада, тя е и най-скъпата несъмнено. Неслучайно европейското законодателство е открило минимална норма от 35 %, изясни Богомил Николов от „ Активни потребители”.
Снимка: iStock
В теста са включени 27 търговски марки шоколади закупени от разнообразни търговци. От изследването са изключени тъмните шоколади заради отсъствието на национални и европейски критерии за тяхното качество.

Всичките 27 марки шоколад са съединени от какаова пудра и какаово масло. Нито един не е изработен по истинската рецепта с шоколадов ликьор.

Само при една марка е упомената страната на генезис на суровината.
Има ли сирене в баничките: 11 от 15 закуски са направени с имитиращ артикул Това откри инспекция на „ Активни консуматори ”
При 17 от тестваните 27 марки се открива вложение на нетипични първични материали. При 7 е добавяна растителна, главно палмова лой. Други 7 марки съдържат софтуерната добавка Е476 (полиглицерол полирицинолеат), а една Е 492 (сорбитан тристеарат).

В 6 е добавяна лактоза, а при други 4 се прибавя лешникова паста без това да е маркирано в наименованието на шоколада на лицевата страна на етикета, което съставлява риск за алергичните консуматори.

При нито една марка не е разказано количеството на добавяната растителна/палмова лой, която би трябвало да е до 5% (критерий на ЕС).

Анализът на етикетите демонстрира извънредно високо наличие на въглехидрати, най-много захар, в проучваните шоколади, показват от „ Активни консуматори “.

На процедура продаваните на нашия пазар шоколади се състоят главно от захар. Само при един артикул общата какаова маса е повече от захарта.

Основните заключения от проучването на „ Активни потребители” са, че в комерсиалната мрежа не се продава шоколад отговарящ на критериите на Европейски Съюз, а млечен шоколад, отличаващ се с намалено наличие на какао. Няма нито една марка създадена по истинска технология от шоколадов ликьор.
" Активни консуматори ": 73% от насипния сладолед е нечист В 36% от насипните сладоледи има бактерия Escherichia сoli
Масово шоколадите съдържат прекомерно огромно количество добавена захар, 50% и повече, което основава здравен риск за потребителите. В повече от половината (17 от 27) от предлаганите артикули се влагат нетипични съставни елементи като палмова лой и софтуерната добавка Е476. При множеството търговски марки информацията на етикетите е поднесена нечетливо за потребителите.

В България до момента не е известно да са осъществявани лабораторни проби за качество и сигурност на шоколадите, макар предизвестията за съществуване на такива. На национално и европейско равнище няма способ за инспекция на главния аршин за качество на шоколада – наличието на обща какаова маса.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР