Повече заеми за домакинствата, т.е. нов бизнес, ръст на постъпленията

...
Повече заеми за домакинствата, т.е. нов бизнес, ръст на постъпленията
Коментари Харесай

Банките завършиха първата половина на 2017 г. с добра печалба

Повече заеми за семействата, т.е. нов бизнес, растеж на постъпленията от такси, съчетани с по-малко разноски за обезценки в година без стрес проби, носят мощни облаги на банките за първото полугодие на 2017 година, написа " Капитал Daily " в днешния си брой.

На пръв взор цифрата за шестмесечието се свива, само че действително плюсът е даже по-голям от предходната година, в случай че се извади бонус постъплението от продажбата на Visa. Депозитите също са със постоянен годишен растеж макар съвсем нулевите лихви, демонстрират излезлите в понеделник данни на Българска народна банка, разяснява изданието.

За полугодието облагата на банковия бранш е 660 млн. лева Това е със 113 млн. лева по-малко от предходната година. Причините са две: изключителният приход през предишното лято от картовата организация Visa, оценен от Българска народна банка на 186 млн. лева, както и свиващият се чист лихвен приход поради ниските лихви по заеми.

За цялата година упованията на банкери са за 1 милиарда лева облага, а за следващата година – 1.1 милиарда лева В последното десетилетие такава висока облага банките регистрираха през 2008 година - 1.39 милиарда лева Тогава тя беше резултат от свръхактивност – повишаването на заемите беше с над 50%.

Продължава наклонността за сгънат чист лихвен приход. Към края на юни 2017 година той е 668.4 млн. лева, като е съпоставим с този през първото тримесечие на годината. Нетният приход от лихви обаче е с 6% е по-нисък през второто тримесечие на тази година по отношение на година по-рано, като общо за полугодието е по-нисък с близо 5.2%.

Увеличава се приходът от такси и комисиони по отношение на първото тримесечие. За интервала април - юни е 256.6 млн. лева (при 231.6 млн. лева за предходното тримесечие). На годишна база събраното също е малко повече: общо за полугодието приходът от такси и комисиони е 488 млн. лева, като е по-висок с 9.3% от този в края на юни 2016 година

По-съществено перо за отплата на свитите доходи са понижените разноски за обезценки по неприятни заеми, които се свиват фрапантно спрямо предходната година по това време – с 27.6%. От началото на тази година размерът им е 236 млн. лева (при 326 млн. лева за първото полугодие на 2016 г.).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР