Повече цветни контейнери за разделно събиране на отпадъците по квартали

...
Повече цветни контейнери за разделно събиране на отпадъците по квартали
Коментари Харесай

Повече цветни контейнери по улиците, или какво предвиждат промени в наредбата за отпадъците

Повече цветни контейнери за разделно събиране на отпадъците по квартали и повече хора, които да ги употребяват, вместо да хвърлят боклука вкупом. Това е главният резултат, който се цели с промени в Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки, готови от Министерство на околната среда и водите. Сега нормалното пояснение на хората, които не изхвърлят разделно, е, че нямат комфортно място с цветни контейнери покрай жилищата си.

Проектът е оповестен за публично разискване на уеб страницата на ведомството. Крайната дата за приемане на мнения е 18 юни, след което следва измененията да бъдат утвърдени от Министерския съвет. Целта е да се усъвършенства разделното събиране, като системата се разшири и се усъвършенства успеваемостта й, показват вносителите.

Нужда от повече места с цветни контейнери в кварталите, изключително в по-големите градове е налице, както и нужда от въвеждане на система за разделно събиране на боклуци допълнително обитаеми места. Според изследване на " Дневник " обаче, измененията в наредбата няма да доведат до значително нарастване на цветните кофи. По сегашната система в София би трябвало да има към 1837 места с контейнери за разнообразни боклуци, а с промените тези местоположения с цветни кофи ще станат 1919, т.е с към 100 повече за общо 24-те столични региона.

Целта на промените, която министърът на околната среда и водите Нено Димов показва в отчета си до кабинета, е да се усъвършенства системата за разделно събиране на боклуци от опаковки в страната, както и да се увеличи успеваемостта й. Затова условията към организациите, виновни за разделянето и оползотворяване на тези боклуци, стават по-високи, се изяснява в отчета.

Предложените промени са съобразени с рекомендациите от отчет на Организация на обединените нации, оценяващ резултати в политиките на околната среда на България и с пакета ограничения " Кръгова стопанска система " на Европейския съюз. Тези рекомендации залагат по-амбициозни цели за преработване и оползотворяване на боклуци от опаковки – както по тип на материала, по този начин и общо.

Три са главните акценти, които ще се отразят върху системата за разделно събиране в страната.
Променя се методът на пресмятане на популацията, което е включено в системата за разделно събиране на отпадъците. Сега се регистрира единствено популацията, записано по непрекъснат адрес. С промени (в чл.23, ал.2) ще се взимат поради хората по сегашния им адрес.

Резултатът от тази смяна ще е, че повече жители ще имат опция да се възползват от системата за разделно събиране, а резултатът за организациите, виновни за събиране и преработване е, че това ще усили значително делът население, което би трябвало да обслужват като му подсигуряват цветни контейнери, където да изхвърлят разделно отпадъците си, по-голям ангажимент и потенциал за извозването и преработването им. Така една от тях – " Екопак ", от която дадоха отговор на запитването по тематиката на " Дневник ", ще би трябвало да обезпечи опция на още 200 000 поданици да изхвърлят боклука разделно.

Увеличава се броят на жителите, обхванати от разделно събиране (чл.24, ал.1). За обитаеми места с под 50 000 поданици една локация с цветни контейнери ще обслужва 350 жители; за градове от 50 000 до 100 000 поданици – те са за всеки 550 поданици, аз по-големи градове – над 100 000 поданици: за всеки 750 поданици.

Затова ще се усилят цветните контейнери по общини. Ръстът ще е друг за всяка община. С какъв брой тъкмо ще са повече кофите, зависи от това с какъв брой ще набъбнат жителите по регистрация с сегашен адрес.

Организацията " Екопак " * поддържа тези ремонти, тъй като счита, че обществото има потребност от повече цветни контейнери по улиците и има воля да ги обезпечи. Според последните изследвания на организацията над 60 % от жителите събират разделно, което е знак за повишение на културата на потребителите, само че и за възходяща потребност от развиването на системите за разделно събиране.

Поправка в член 33 от Наредбата задължава общината да подписва контракт единствено с една организация по оползотворяване. Изключение вършат общините с районно разделяне, т.е. София, Пловдив и Варна.

От " Екопак " са съгласни и с тези промени. Организациите по оползотворяване употребяват разнообразни цветове и брой цветни контейнери и когато една община се обслужва от повече от една такава организация, се получават доста недоразумения измежду жителите. " Екопак " да вземем за пример работи с три цвята контейнери, а всички останали организации – с два цвята. Така ползвателите в една община се объркват, тъй като едната страна на булеварда има сини контейнери, а от другата няма. " Много по- дейно се ръководи една система в един град, когато има единствено една организация, в това число и при осъществяване на осведомителните акции, " считат от " Екопак ".

* " Дневник " помоли за писмен коментар всички организации по оползотворяване на отпадъците от опаковки, само че до публикуването на материала получи отговор единствено от най-голямата такава организация " Екопак ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР