Повече точки за деца, чиито родители работят или учат, и

...
Повече точки за деца, чиито родители работят или учат, и
Коментари Харесай

Нови правила редят класациите в детските градини в столицата

Повече точки за деца, чиито родители работят или учат, и по-малко места за деца с ТЕЛК. Това част от измененията, залегнали в новата общинска разпоредба за банкет в столичните детски градини. Наредбата планува още непрекъснатият или сегашен адрес в региона на детската градина да носи 2, а не както до момента една точка при класирането. Друга оригиналност е, че в началото местата за деца със специфични просветителни потребности ще бъдат 2, а трето място ще се отпуска на идващ стадий на класирането при нужда.

Ако бъде призната, наредбата би трябвало да проработи на процедура от идващия банкет.

Досега дете, чийто родител работи или учи, получаваше за това една точка при кандидатстване в детска градина. Ако измененията в общинската разпоредба влязат в действие, то към този момент ще получава две точка. Същата е обстановката и с децата, които живеят в административния регион на мечтаното детско заведение. Има новости и за братята и сестрите, изясни Мария Минчева, шеф на Дирекция "Образование " в Столичната община:

„ Другата смяна е обвързвана с братчетата и сестричетата, които посещават една и съща детска градина, децата близнаци и подбудените деца с разлика до 24 месеца. До момента тези критерии като обществени. Предложението е те да преминат към общите, с цел да се даде по-голяма опция и действително има по-големи шансове братчетата и сестричетата, подбудените и близнаците да посещават една и съща детска градина “, сподели Минчева.

А възможностите се усилват, защото по общи критерии се прави класиране на 60 % от отпуснатите общо места. По аршин „ специфични просветителни потребности “ има промени при отпусканите места:

„ На първо класиране ще бъдат оповестени две места, това е през месец май, а останалото трето място ще се употребява при положение на нужда, защото децата със СОП се диагностицират целогодишно и може да се появят по време на образователната година точно такива деца. Затова би трябвало да имаме един еластичен механизъм. Децата с хронични болести ще бъдат одобрявани посредством осведомителната система. Предлаганият брой е сведен. До момента бяха пет деца, сега сме го редуцирали на три. Другото, което е написано, като смяна, е, че ще се одобряват деца с хронични болести единствено от 3-годишна възраст нагоре. А останалите деца, които са под 3-годишна възраст, могат да бъдат одобрявани единствено с решение на работната група, основана към дирекция „ Образование “, изясни още Минчева, заяви Дарик.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР