Повече стимули за даряването на кръв. Това предвижда нов законопроект,

...
Повече стимули за даряването на кръв. Това предвижда нов законопроект,
Коментари Харесай

Повече стимули за даряването на кръв

Повече тласъци за даряването на кръв. Това планува нов законопроект, измежду имената на вносителите му има представители на всички партии в ръководещата коалиция.

Предвижа се кръводарителят да получава тонизиращи храни и питиета в размер на 15 лева, а не както до момента – 8 лева, към 50% от дневната отплата на междинната заплата, което все още значи към 40 лв.. както и възобновяване на транспортни разноски в размер на 35 лева, които би трябвало да бъдат потвърдени с документ. Той все по този начин получава и два дни спомагателен заплатен отпуск.

Депутатите оферират при незабавни случаи на хората, които дават кръв, да се заплащат сред 120 и 150 лева за литър кръв.

В законопроекта са планувани и средства за акции по кръводаряване.

Предлага се и превръщането в рутинна процедура на молекулярната технология за диагностика на дарената кръв. Това допуска повече сигурност за сигурността на кръвните артикули, които се преливат. Към момента наложителното проучване на кръвта е за хепатит B и C, СПИН и сифилис. Тестовете са серологични, въведени от 2001 година

NAT, или молекулярната технология, е по-съвременен метод за диагностика на много по-широк набор от трансмисивни инфекции, изясняват вносителите в претекстовете си. При него се съкратява и така наречен прозоръчен интервал - времето от заразяването до прояването на инфекцията в кръвта. Всичко това се чака да докара до по-високо качество и сигурност на кръвта и кръвните артикули, се акцентира в плана.

В претекстовете на вносителите - доктор Александър Симидчиев от Демократична България, проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия, доцент Антон Тонев от Политическа партия, доцент Силви Кирилов и доктор Ивайло Христов от Има Такъв Народ, се отбелязва, че измежду задачите е да се основат нови тласъци за даряването като " непринуден акт на състрадание и човешка взаимност ". Както и да се отстрани ширещата се търговия на черно с кръв и кръвни артикули.

Едва 25 на 100 от нужната кръв за преливане в този момент се набира от доброволчески акции. Най-честата процедура е хората, които се нуждаят от тази операция, да разчитат на околните, които по неотложност да подаряват кръв или се прибягва до пазаруване на кръв на черния пазар. Пред съвсем всяка по-голяма болница стоят " жители ", които вършат сходни предложения. Според неправителствени организации би трябвало да се работи насочено да се спре практиката, която имат доста лечебни заведения, да желаят бележки с съответно име, за което се подарява кръвта.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР