Повече случаи на инфаркти и инсулти, отчетоха лекарите от Столичната

...
Повече случаи на инфаркти и инсулти, отчетоха лекарите от Столичната
Коментари Харесай

Бум на инфаркти и инсулти заради рязката смяна на времето

Повече случаи на инфаркти и инсулти, регистрираха лекарите от Столичната незабавна помощ през последните дни, когато времето се утежни и температурите паднаха. Кардиологът доктор Зоран Станков изясни в „ Събуди се “ по Нова телевизия за какво студът провокира в действителност тежки положения, има ли предварителна защита, която може да ни помогне?

Експертът съобщи, че внезапната промяна на времето е фактически рискова. При внезапният спад на температурата се получава вазоконстрикция, като по този метод организмът се пробва да резервира топлината, сподели докторът.
Някои напълно обикновени и ежедневни действия като почистването на снега пред дома ни или карането на ски могат да са рискови, споделя той.
„ Когато температурата е към нулата или под нулата, инфарктите са най-чести”, сподели доктор Станков.

„ Трябва да заобикаляме внезапното подлагане на температурни разлики. Ако у дома е 25 градуса, а на открито е – 10 градуса, не би трябвало внезапно да се излагаме”, сподели той. Докторът акцентира, че същото важи и за колите. Освен това той съобщи, че в случай че караме ски е хубаво да има интервал на акомодация.

„ Няма разлика сред случаите на инфаркти сред хора над 65 години и хора под 65. Възрастовата граница на инфарктите в последните години внезапно спадна и към този момент не е изненада, когато имам пациент на 30 години с изострен инфаркт на миокарда”, сподели лекарят.
Той акцентира, че за предварителна защита на инфаркти би трябвало да се откажем от пушенето, да направляваме артериалното налягане, както и холестерола.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР