Повече подкрепа за пчеларския сектор, която да бъде финансово подплатена

...
Повече подкрепа за пчеларския сектор, която да бъде финансово подплатена
Коментари Харесай

В подкрепа на пчеларите Момчил Неков внесе законодателни поправки в новата ОСП да има финансова подкрепа за опрашване

Повече поддръжка за пчеларския бранш, която да бъде финансово подплатена в новата Обща селскостопанска политика /ОСП/, желае евродепутат Момчил Неков. Той внесе оферти за промени в новата ОСП във връзка със бранш „ Пчеларство “.
Неков предлага да има непосредствено заплащане на пчелно семейство за опрашване, както и да се дава обвързана поддръжка на пчелно семейство.

“Факторите, които оказват въздействие върху пчеларството са доста и от ден на ден пчелари се усещат под пазарен и ценови напън. Без съответна поддръжка, секторът е заплашен и ще загубим благосъстоянието и разнообразието на пчелните артикули. Близо 80% от растителните типове отглеждани в Европа имат потребност от опрашване, по тази причина считам, че е напълно естествено да има директни заплащания за опрашване “, разяснява Неков.

В новата ОСП да бъде включена екологична услуга „ опрашване “, изрично упорства евродепутатът. В член 4 - Определения, които би трябвало да бъдат дефинирани в стратегическите проекти по ОСП. Предложението на Неков е: „ селскостопанската активност “ се дефинира по метод, че да включва както производството на селскостопански артикули, изброени в приложение I към Договор за функционирането на Европейския съюз, в това число памук и дървесни култури с къс цикъл на ротация, даване на екологична услуга „ опрашване “, по този начин и поддържането на земеделската повърхност в положение, което да я прави подобаваща за паша или култивиране без подготвителни дейности, които са отвън рамките на нормалните аграрни способи и машини;

Евродепутатът предлага в член 28 - Схеми за климата и околната среда, да се включи опрашването: Държавите членки подкрепят в границите на този тип намеса същински аграрни стопани, които се задължават да ползват на хектари, отговарящи на изискванията за подкрепяне, селскостопански практики, удобни за климата и околната среда, измежду които и опрашителите.

Неков предлага в обсега на поддръжка в новата ОСП да се включи даването на обвързана поддръжка на пчелно семейство: Обвързаното с производството подкрепяне на приходите може да се отпуска на следните браншове и производства или характерни типове селскостопанска активност, които са значими по стопански, обществени или екологични съображения: зърнени култури, маслодайни семена, протеинови култури, фъстъци, бобови растения, лен, коноп, ориз, черупкови плодове, картофи за нишесте, мляко и млечни артикули, семена, овче и козе месо, говеждо и телешко месо, маслиново масло, копринени буби, пчелни фамилии, изсъхнал фураж, хмел, захарно цвекло, захарна тръстика и цикория, плодове и зеленчуци, дървесни култури с къс цикъл на ротация и други нехранителни култури, като се изключи дървета, употребявани за производството на артикули, които могат да заместват изкопаеми материали.

В член 42 - Цели в бранша на плодовете и зеленчуците, евродепутатът предлага при използване и поощряване на щадящи околната среда индустриални способи, също да се включи опрашването: създаване, използване и поощряване на щадящи околната среда индустриални способи, екологосъобразни практики за развъждане и индустриални техники, като опрашване от естествени опрашители, стабилно потребление на естествените запаси, и по-специално отбрана на водите, почвите, въздуха, биологичното многообразие и други естествени ресурси; тези цели са свързани със характерните цели.

Сред използването на характерните цели на новата ОСП, Момчил Неков предлага да се спре монокултизирането на земеделието: подкрепяне за задоволително надеждни аграрни приходи и резистентност в целия Съюз за възстановяване на продоволствената сигурност и произвдоство на необятно многообразие от култури;

В Европейски Съюз има към 17 милиона пчелни кошери и 600 000 пчелари, произвеждащи към 250 000 тона мед всяка година. Пчелите освен играят основна роля в нашата околна среда, само че са значими и за стопанската система, и най-много за селското стопанство. Пчелите опрашват културите и дивите растения, което оказва помощ да се поддържа биоразнообразието. 84% от растителните типове и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването от пчели. В стопански параметри, това са 14,2 милиарда евро годишно.

„ Ако би трябвало с едно изречение да обобщя, моите оферти е, че упорствам за по-добра отбрана и финансова поддръжка на пчеларите в бъдеще “, съобщи Неков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР