Повече пари за болниците догодина предвижда проектобюджетът на Здравната каса.

...
Повече пари за болниците догодина предвижда проектобюджетът на Здравната каса.
Коментари Харесай

Здравната каса предлага с 407 млн. лв. повече за лечение

Повече пари за лечебните заведения следващата година планува проектобюджетът на Здравната каса. Документът към този момент е утвърден от Надзорния съвет на институцията. Окончателните му параметри ще бъдат избрани от депутатите.

Надзорният съвет на Здравната каса предлага следващата година за лекуване да се отделят с 407 млн. лева повече, оповестява БиТиВи. По-голямата част от нарастването ще се разпредели сред лечебни заведения и медикаменти, само че се планува растеж и при лекарите експерти (с 19.7 млн. лева.), както и джипитата.

Според общопрактикуващите лекари плануваното нарастване при тях от 200 хиляди лв. е алегорично. Те упорстват за нарастване от 25 млн. лева, показва малкия екран.

Те оферират парите да отидат за детско опазване на здравето, ваксининаре и профилактични прегледи. Настояват касата да заплаща повече за всеки пациент и да усили цената на профилактичните прегледи и тези на хронично болните.

" 200 хиляди лв. е цената на един първокласен апартамент в София. По-добре никак да не ги бяха давали, тъй като те в този момент ще продължат да приказват, че въпреки всичко е повишен с 200 хиляди, това е дебелоочието ", разяснява доктор Николай Брънзалов от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България.

Здравни специалисти приветстват общото нарастване на бюджета, само че с едно мислено.Те са 400 милиона повече от плануваните за 2017 година, само че са 300 милиона повече от действително разходваните. Освен това Здравната каса има отсрочени заплащания от 2017 година и даже по-стари ", изясни доктор Стойчо Кацаров, от Центъра за отбрана правата в опазването на здравето.

От идната година Здравната каса трябваше да стартира да заплаща за зъбни протези. От Българския зъболекарски съюз обаче предизвестиха, че с планувания бюджет това е невероятно да се случи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР