Повече пари за болниците догодина предвижда проектобюджетът на Здравната каса.

...
Повече пари за болниците догодина предвижда проектобюджетът на Здравната каса.
Коментари Харесай

407 млн. лева повече за болниците от догодина


Повече пари за лечебните заведения следващата година планува проектобюджетът на Здравната каса. Документът към този момент е утвърден от Надзорния съвет на институцията. Окончателните му параметри ще бъдат избрани от депутатите, осведоми bTV.

Надзорният съвет на Здравната каса предлага следващата година да разполагаме с спомагателни над 407 милиона лева По-голямата част от нарастването ще се разпредели сред лечебни заведения и медикаменти, само че се планува растеж и при лекарите експерти, както и джипитата.

Според общопрактикуващите лекари плануваното нарастване от 200 хиляди лв. е алегорично. Те упорстват за нарастване от 25 милиона.

Предлагат парите да отидат за детско опазване на здравето, ваксинопрофилактика и профилактични прегледи. Настояват Касата да заплаща повече за всеки пациент и да усили цената на профилактичните прегледи и тези на хронично болните.

„ 200 хиляди лв. е цената на един първокласен апартамент в София. По-добре никак да не ги бяха давали, тъй като те в този момент ще продължат да приказват, че въпреки всичко е повишен с 200 хиляди, това е дебелоочието”, разяснява доктор Николай Брънзалов от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България.

Здравни специалисти приветстват общото нарастване на бюджета, само че с едно мислено.

Те са 400 милиона повече от плануваните за 2017 година, само че са 300 милиона повече от действително разходваните. Освен това Здравната каса има отсрочени заплащания от 2017 година и даже по-стари”, изясни доктор Стойчо Кацаров, от Центъра за отбрана правата в опазването на здравето.

Дебатите към разпределението на парите за здраве предстоят.

От идната година Здравната каса трябваше да стартира да заплаща за зъбни протези. От Българския зъболекарски съюз обаче предизвестиха, че с планувания бюджет това е невероятно да се случи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР