Повече пари в бюджета на здравното министерство за следващата година

...
Повече пари в бюджета на здравното министерство за следващата година
Коментари Харесай

Кирил Ананиев поиска повече пари за трансплантации

Повече пари в бюджета на здравното министерство за идната година е изискал министър Кирил Ананиев. Идеята е с тях да се финансират трансплантациите на българи в страни отвън Европейски Съюз и ограниченията за стимулиране на донорството, заложени в новата национална стратегия.


Последната донорска обстановка е от вторник. Близките на 43-годишен мъж, изпаднал в мозъчна гибел, решили да дарят органите му.
Проф. Никола Владов - шеф на клиника във ВМА: " Има 1 екип, който отпътува за Силистра със аероплан на Военновъздушни сили. Кацнаха във Варна, от Варна с коли за спешна помощ с полицейски конвой отидоха в Силистра.
Бъбреците са трансплантирани на двама 47 годишни мъже в болница " Лозенец ", а черният дроб е вкоренен на 36-годишен мъж във ВМА.

Проф. Никола Владов - шеф на клиника във ВМА: Реципиентът беше в доста тежко положение. За наша наслада положението му е нормализирано - екстубиран е, контактен е, съответен е и започваме да го зареждаме, да го раздвижваме към този момент в реанимация. "
Това е 12-тата донорска обстановка у нас от началото на годината.
Проф. Никола Владов - шеф на клиника във ВМА: " Трябва да има по-добра съгласуваност и повече сърцати хора, като сътрудниците от силистренската болница, които да търсят донорите и да ги дават за трансплантация. "
В Националната стратегия за преструване на донорството, която се чака да бъде призната в околните дни са заложени ограничения за стимулиране на лечебните заведения и координаторите по донорство.
Кирил Ананиев - министър на опазването на здравето: " За задачата ще се търсят благоприятни условия за обезпечаване и на европейски средства. Независимо от това с проектобюджета на Министерство на здравеопазването аз съм направил и своята поръчка пред МФ. "
Предвижда се страната да финансира трансплантациите, които не се извършат у нас и в клиники отвън Европейския съюз. А при започване на 2020-та 16 български медици ще заминат на образование за белодробни трансплантации в австрийска клиника.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР