Повече от век, след като е положен първият камък и

...
Повече от век, след като е положен първият камък и
Коментари Харесай

136 години след първата копка, Саграда Фамилия получава разрешение за строеж

Повече от век, откакто е положен първият камък и 92 години откакто нейният прочут проектант Гауди умира ударен от трамвай, " Саграда Фамилия " в Барселона най-сетне получава нужните документи , оповестява " Гардиън ".

Сделка сред попечителите на църквата и градския съвет значи, че планът, по който строителството стартира през 1882 година, ще получи позволение за градеж .

Шедьовърът на Антони Гауди е най-посещаваният туристически обект на Барселона , привличащ 20 милиона гости всяка година. Но до през вчерашния ден липсваха нужните разрешителни.

Новото съглашение ще формализира строителните работи и ще проправи път за проект, с който " да се проучат градски решения, за изцяло довеждане докрай на плана на Антони Гауди ", оповестява градският съвет.

Споразумението включва схеми за възстановяване на публичния превоз и покрайнината . " Саграда Фамилия " ще заплати 22 млн. евро, с цел да подкрепи построяването на транспортната мрежа на града , в това число 7 млн. евро за възстановяване на достъпа до метрото в Барселона. Четири милиона евро ще бъдат вложени в обновяването на четири съществени пътни артерии и 3 млн. Евро ще бъдат за поддържане на улиците безвредни и чисти.

" Саграда Фамилия е икона и най-посещаваният монумент в нашия град . След двегодишен разговор ние сключихме съглашение, гарантиращо заплащането на лиценза, обезпечаване на достъп до паметника и улеснение на локалния живот с усъвършенствания в публичния превоз и реорганизация на околните улици ", разяснява кметът на Барселона Ада Колау.

Acord històric amb la Sagrada Família dsp d 130 anys sense llicència! Aportaran 36 milions en 10 anys pel veïnat i el barri:
✔️22M en #transportpúblic
✔️7M en accessibilitat a #metroBCN
✔️ 4M per reurbanització de carrers
✔️ 3M per manteniment, neteja, seguretat i agents cívics pic.twitter.com/AKXhQVJN0r
— Ada Colau (@AdaColau) 18 октомври 2018 година

Работата по " Саграда Фамилия " стартира през март 1882 година въз основа на неоготически дизайн на архитекта Франсиско де Паула дел Вилар и Лозано. Когато той подава оставка скоро по-късно и с плана се заема Гауди .

Катедралата бързо се трансформира в работа на живота му . Той управлява строителството сред 1883 и началото на юни 1926 година, когато е ударен от трамвай и три дни по-късно и е заровен в параклиса в криптата на " Саграда Фамилия " .

Сътрудникът на Гауди Доменек Сурганьес поема плана, като се придържа към истинската идея на Гауди . По време на испанската революция студиото изгаря и първичните проекти, рисунки, фотографии и модели са унищожени, само че работата продължава.

Строителството би трябвало да приключи след осем години, за стогодишнината от гибелта на Гауди .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР