Повече от три десетилетия жителите на Провадия чакат изграждането на

...
Повече от три десетилетия жителите на Провадия чакат изграждането на
Коментари Харесай

Над 30 години чакат изграждането на околовръстен път в Провадия

Повече от три десетилетия жителите на Провадия чакат построяването на околовръстен път, по който да бъде пренасочен трафикът на тежкотоварни коли, които в този момент минават през центъра на града. Проект има, само че е замразен заради неналичието на пари. Тежките коли разрушават двете основни улици на Провадия, а стените на околните къщи са напукани от вибрациите.

Провадия

Шумът от преминаващите тирове е ежедневие за хората в Провадия, които живеят покрай двете основни улици на града. Къщата на Хелиана Маркова е на 50 м от пътя. Жената твърди, че поради тежкотоварните коли носещите греди са поддали, паднала е и мазилката.
Хелиана Маркова: При всяко прекосяване на ТИР имам възприятието, че има земетресение и покривът ще падне на главата ми. Особено, когато са акции на жито, слънчоглед, това е непрекъснато.
Сред пострадалите е и Атанаска Бъчварова.
Атанаска Бъчварова: Ужас е. Това е всекидневие. Всичко е напукано, всичко се тресе.
Обезверени през годините, жителите на Провадия провеждат подписка, с която упорстват околовръстният път да бъде доизграден.
Димитър Куцаров, ръководител на гражданско съдружие " България си ти ": ТИР-овете карат с необикновено огромна скорост, както и леките коли край учебното заведение се минава със 70, 80 до 100 км в час. Трябва ли отново да чакаме някое дете да бъде убито?
Една от концепциите е планът е да се финансира с европейски средства.
Димитър Куцаров, ръководител на гражданско съдружие " България си ти ": Ако не успеем, непременно да се стартира вторият абстрактен план, посредством който околовръстния път да минава през с. Кривня.
От Община Провадия обявиха, че е нужен нов план за околовръстния път, тъй като остарелия към този момент не дава отговор на условията. Трасето обаче минава през зона от " Натура 2000 ", а крепостта " Овеч " е монумент на културата, което в допълнение утежнява процедурата. Изготвянето на новата документи ще отнеме години, а до тогава жителите на Провадия ще би трябвало да чакат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР