Повече от три четвърти от кръводарителите в България дават кръв

...
Повече от три четвърти от кръводарителите в България дават кръв
Коментари Харесай

Над 3/4 от дарителите на кръв го правят под натиск или незаконно

Повече от три четвърти от кръводарителите в България дават кръв под напън или нелегално - против пари. Това показват от Българската организация за непринудено кръводаряване (БОДК) в прессъобщение във връзка на 14 юни - Световният ден на доброволния кръводарител.

През 2021 година хазаин на акцията е Италия, с посланието - " Дари кръв, с цел да продължи да бие сърцето на Света! ". Целта е да се увеличи осведомеността в международен мащаб за нуждата от безвредна кръв и кръвни артикули.

От организацията показват, че институциите в България не престават да трансферират отговорността си върху пациентите, като ги принуждават да си търсят донори. Според Бюро за обслужване на дипломатическия корпус тази процедура е в основата на развитата противозаконна търговия с кръв в цялата страна, както и че тя директно визира желанието на доброволните кръводарители да подаряват кръв.

Мобилното приложение " Дари кръв " на Бюро за обслужване на дипломатическия корпус за доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв оказва помощ и е разполагаем на потребителите в цялата страна изцяло гратис 24/7.

За по-малко от година през приложението са извършени повече от 280 сполучливи акции за незабавна потребност от кръводарители, от които към 35 % - с търсене на съответна кръвна група.

На 14 юни, като част от отбелязването на Световния ден на доброволния кръводарител, Бюро за обслужване на дипломатическия корпус започва и самодейността си Академия за доброволци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР