Повече от три часа и половина столичните общински съветници дискутираха

...
Повече от три часа и половина столичните общински съветници дискутираха
Коментари Харесай

Мнозинството в СОС не чу критиките и ще гори боклук край Централна гара

Повече от три часа и половина столичните общински съветници дискутираха точка първа от дневния ред - отчета на столичния кмет Йорданка Фандъкова за вдишване на дълготраен общински заем от 67 млн. евро за създаване на трета фаза за оползотворяване на боклука - цех за преправка на RDF.

Въпреки стратегическата тематика и безкрайните диспути отчетът бе признат с 36 гласа " за ", 16 - " срещу " и 6 " въздържал се " от общо 58 дали своят вот общински съветници .

Преди започване на сесията на общинските съветници имаше смяна - спомагателната 6-та точка на Политическа група 5 , която беше за анулация на решението на СОС от 20 юли 2017 година, стана втора точка от дневния ред .

С този отчет Група 5 желаеха да се откри различен вид на завода за изгаряне по RDF технология и да се сътвори експертна работна група. Тази група да избере технология, която ще бъде новаторска, екологично чиста и утвърдена от всички столичани.

 Българска социалистическа партия скандализирани от СОС
Българска социалистическа партия скандализирани от СОС

Решенията на СОС ще банкрутират ТЕЦ-София

Този отчет (на ПГ-5) не бе признат, а след гласуването общинските съветници сложиха противогази в залата . С това те обявиха, че се разграничават от болшинството, приело отчета на Фандъкова .

 Снимка 357156
Източник:

" С подписа си аз поемам отговорност за този план - построяването на завода за RDF, както съм правила до момента ", съобщи Йорданка Фандъкова още преди гласуването.

В началото на сесията ръководителят на групата на Българска социалистическа партия в общината Калоян Паргов изиска отлагането на първа точка, защото тя е от основно значение за София. Това не беше признато .

В поддръжка на отчета на Политическа група 5 се изрекоха и от Българска социалистическа партия, и от Реформаторите . Според социалистите, този план няма да бъде стопански преференциален за столицата " само че ние като общински съветници държим да защитим интереса на нашите гласоподаватели ", безапелационни бяха от Българска социалистическа партия. Те считат, че на столичани се дължи по-добра осведомителна акция.

Вчера в СОС е импортирано и уверение за стартирана подписка на жители , които също са срещу построяването на завода за RDF на площадка на Топлофикация в региона на Централна гара.

 Инсталацията за горене на боклуци в София цели да налее пари в
Инсталацията за горене на боклуци в София цели да налее пари в " Топлофикация "

Следствен отдел към окръжна прокуратура бърза да утвърди решението за построяването на апаратура за изгаряне на боклуци

Според общинските съветници от ГЕРБ и зам.-кмета по екология Йоана Христова, построяването на този цех няма да замърсява въздуха на София, а в противен случай - ще го направи по-чист .

В момента Столична община заплаща 5 млн. лв. на циментовите фабрики за изгаряне на RDF . " След построяването на тази апаратура цената на топлоенергията в столицата ще бъде по-ниска с 6% ", сподели зам.-кметицата Христова.

" Политическа група 5 предлага постоянно стратегии и решения на проблемите. Надяваме се, че ще има чуваемост и решението в СОС няма да бъде взето силово, а експертно ", сподели съпредседателят на Политическа група 5 инж. Симеон Славчев.

В отчета на тази група са показали претекстовете като измежду най-важният от тях е неинформираността на столичани . На сесията те показаха различни технологии на утвърдената към този момент през юли 2017 година Предложените съоръжения ще стартират да действат в Ротердам и други европейски градове.

 Манолова пита Фандъкова по какъв начин Топлофикация ще покрива дълг от €67 млн.
Манолова пита Фандъкова по какъв начин Топлофикация ще покрива дълг от €67 млн.

Одитът демонстрира неустановеност за бъдещи

От 3-часовите диспути стана ясно, че сигурно няма политически и публичен консенсус по плана, което е било едно от първите условия на Европейска комисия за финансирането на завода .

Общинският консултант от Българска социалистическа партия Альоша Даков разкри, че с цел да получи информация и отчета на британски е трябвало да подписва декларация за секретност в дирекцията на столична община " Управление на отпадъците ". От неговото изявление стана ясно, че от тази апаратура за RDF ще има рисков остатъчен артикул - пепел, която би трябвало да бъде карана в Сопот, Русе или Германия.

Марта Георгиева от Реформаторите в общината напомни, че Оценка на въздействието върху околната среда на плана е към момента в съда. Според Оценката за влияние на околната среда ще има 12% по-голямо замърсяване на въздуха с фини прахови частици.

180 000 т годишно от рисковата пепел прави 493 тона дневно . Тя ще бъде извозвана от 2 камиона вид " Гондоли " от завода. Всеки камион ще изминава 24 км път за 38 минути , посочи зам.-кметицата по екология Йоана Христова.

" Няма бистрота и отчетите ги получаваме ден преди сесията . Колегата Альоша Даков удостовери това. Как очаквате софиянци да са осведомени и да знаят какво се гласоподава през днешния ден в СОС ", съобщи представителят на Политическа група 5 Венци Мицов.

Гражданин е осъдил столична община за отвод за достъп до социална информация по отношение на плана за инсталацията, разгласи общинският консултант от Реформаторите и блогър Иво Божков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР