Повече от сигурно е, че ще има нова актуализация на

...
Повече от сигурно е, че ще има нова актуализация на
Коментари Харесай

Доц. д-р Григор Сарийски: Сигурно е, че ще има нова актуализация на бюджета

Повече от несъмнено е, че ще има нова актуализация на бюджета, съобщи в изявление за БГНЕС доцент доктор Григор Сарийски.

„ За мен е повече от несъмнено, че такава актуализация ще има, тъй като даже и единствено да погледнете параметрите, които са заложени вътре, което е намаляване на упования коефициент на безработица, релативно сдържан % на инфлация, към 11–12% приблизително годишен, по този начин оптимистичните прогнози, които се залагат за растежа. Почти 3% се залага за растежа за тази година “, съобщи той. По думите на доцент Сарийски всичко това оставя надълбоко подозрение във опцията да бъдат реализирани тези цели и надлежно това ще постанова актуализация на бюджета.

„ На второ място, в случай че погледнете компликацията, с която държавното управление съумява да откри пари в последно време, ще видите, че де факто ще би трябвало да бъдат обновени като най-малко разноските за обслужване на дълга. Защото, с цел да можете да намерите пари , в случай, че съвсем никой не желае да ви дава, ясно, че би трябвало да увеличите разноските за дълга . Това е рентабилност, това са лихви и прочие При състояние, че това обслужване, набирането на тези излъчвания става все по-трудно и по-трудно, но естествено, че ще би трябвало да си преразгледате като най-малко разноските за обслужване на дълга “, акцентира доцент Сарийски. Според него е напълно естествено, когато се залагат доходи, при едни много умерени рамки, и когато инфлацията безусловно излиза от надзор, че би трябвало да се направи „ преразчет, преразценка на тези пари “.

„ Поради тази причина това е също нещо, което е належащо. И на трето място, концепцията да бъдат предпазени тези обществени пластове , които са най-уязвимите, а те ще стават все по-уязвими на фона на интензивния растеж на цените на храни, горива и така нататък, ще значи, че към тях би трябвало да бъде ориентирано по-интензивно подкрепяне. Няма по какъв начин да стане без последваща актуализация “, безапелационен е той.

Доц. Сарийски съобщи, че не вижда някакви политики от страна на държавното управление по отношение на актуализацията на бюджета, „ тъй като грубата сметка, грубият взор върху проектозакона за изменение на Закона за държавния бюджет демонстрира, че държавното управление залага главно на разпределяне на пари “. Той добави, че към 1,5 милиарда лева ще бъдат дадени главно като разноски за така наречен обществена отбрана. „ Това са пенсии, това са разнообразни типове помощи и прочие Като част от тези пари ще бъдат получени по линия на увеличените доходи от налог добавена стойност, към 460 млн. лева, и останалата част, 1,6 милиарда лева почти, ще дойдат по линия на Плана за възобновяване, т.е. даже и единствено грубата сметка да си извършите на това, че този един милиард в миналото ще би трябвало да бъде регистриран пред европейските комисии и няма по какъв начин да отчетете налог на пари за пенсии. Съвсем ясно ни демонстрира, че политика няма ”, счита доцент Сарийски.

Според него, с цел да приказваме за политика, би трябвало да има някакво таргетиране.

„ В обществените финанси това се назовава дискреция. Дискреция, за жалост, не виждаме. Почти всички ограничения на държавното управление са ориентирани като ограничения на калпак. Намаляваме еди кои си налози, раздаваме на калпак пари, вкарваме такава и такава добавка към пенсиите. Единствената по-разумна структурирана мярка е ориентирана особено към пенсиите, което е мъчителен проблем, безстопанствен към този момент повече от 15 години, тя се планува вероятно за след октомври “, сподели той. Но това, съгласно него, което ще стане в този момент, във второто полугодие, са главно неструктурирани ограничения.

„ Като извършите параленост с всички наши сътрудници от Европейския съюз, всички останали 26 страни-членки, ще видите, че България е единствената страна, която няма структурирана политика. Защото, вижте, фискът, финансите, хазната, това е почти като едно длето. В момента, в който нанесете удар с чука по длетото, силата на този удар се разпределя върху цялата контактна повърхнина, която е сред главата на длетото и чука и се концентрира върху една точка, т.е. острата част на длетото, която допирате в стената. Благодарение на това концентриране на силата успявате да постигнете резултат, т.е. да пробивате дупки и да къртите стени, и прочие “, съобщи той и изясни, че „ концепцията на фиска е тази – събирате пари от всички по някакъв аршин, тъй че да имате задоволство на аршин за отвесна и хоризонтална правдивост, само че би трябвало да я насочите тази сила точно към най-уязвимите прослойки, изключително към такава обстановка, в която се задава просто невиждана рецесия. Точно това е, което отсъства сега от държавното управление, или нагледно казано, представете си какъв ще бъде резултатът, в случай че махнете длетото и се пробвате единствено с чука да постигнете някакъв резултат. Е, същият ще бъде и резултатът от тази политика “.

На въпроса има ли заплаха от стагфлация, както предвижда Световната банка (СБ) и отчета на Българската академия на науките (БАН), доцент Сарийски отговори:

„ Точно по този начин. Това е отчет, в чието правене аз участвах и в базовия сюжет на този отчет ние предвиждаме един сдържан напредък от порядъка на към 2%, само че не трябва да забравяме, че плановете за този сюжет са правени преди повече от месец. Оттам насетне ние от ден на ден и повече се доближаваме към този неподходящ сюжет, за който споменавате, точно стагфлация, и той става все по-вероятен, заради една доста елементарна причина. Когато имате нарастване, неконтролирано нарастване на цените на горивата, би трябвало да стане нещо, което да уравновеси търсенето и предлагането. Единственият вид това нещо да стане, е посредством закъснение на икономическата интензивност, т.е. това е разновидността, за който вие говорите, защото думата стагфлация е производна – от една страна от застоялост, закъснение на икономическо развиване, т.е. с негативни темпове, и на второ място, инфлация, интензивна инфлация, т.е. продължаващи растежи на цените ”.

По думите му сега има много огромно насъбрано инфлационно напрежение, защото паричната маса се усилва от няколко години насам с двуцифрени темпове от 10, 11 и 12%.

„ За тази година отново е заложен 10% растеж “, заяви доцент Сарийски. „ Естествено, че когато имате такова изпреварване, се нагнетява напрежение, което се освобождава избухливо. Така, че това насъбрано напрежение, ще бъде освободено “, счита той.

Според него, в случай че погледнем по какъв начин вървят процесите, интензивните темпове на цените на суровина на международните пазари, ще забележим, че „ петролът е на към 120 $, в случай, че преди година и половина беше на към 35 $ “. „ Това нарастване на суровините, което вкарвате в производството, някъде би трябвало да се прелее – в потребителската кошница, няма къде на друго място. На второ място, в случай че извършите параленост сред показателя на цените на дребно, т.е. това, което купувате в магазина и цените на производителя на вътрешния пазар, там ще видите голямата разлика. Дори и да махнем енергийния съставен елемент, единствено да вземете модифицираната индустрия, там има от порядъка на към 30% нарастване. Това значи, че стоките на производителя костват 30% по-скъпо, в сравнение с предходната година и тези 30% не могат да отидат на друго място, с изключение на в кошницата на потребителя, тъй че това прекачване на напрежение е нещо, което следва “, сподели още доцент Сарийски.

Не е добре да бъркаме мечтаното с вероятното.

„ Вие можете да желаете да станете олимпийски играч, само че в случай че нямате капацитет и в случай че нямате запас да го извършите, ще си останете с фантазиите “, съобщи той във връзка контури „ упорит сюжет за забележителен напредък на българската стопанска система “ от българския министър председател Кирил Петков по време на срещата с представителите на СБ.

„ Хубаво е да си задавате високи цели, само че не е добре, когато тези цели са нереалистични, защото единственият резултат, който постигате с слагането на такива цели, това е обезверяването на хората. Поставяте цели, които явно са непостижими, и има два разновидността – или хората да създадат някакъв опит да ги реализиран, т.е. това значи и обществената администрация, това значи и бизнесът, в случай че някой въпреки всичко има подобен проект, който е съпоставим с този на премиера, другият вид е просто да ви помислят за идеалист, което и в двата случая не е добре за един министър председател “, безапелационен е доцент Сарийски. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР