Повече от седмица светът е вперил поглед в Украйна –

...
Повече от седмица светът е вперил поглед в Украйна –
Коментари Харесай

Съветските таралежи, които сега спират руските танкове в Украйна СНИМКИ

Повече от седмица светът е вперил взор в Украйна – хиляди фотоси и видеа обикалят осведомителните организации и обществените мрежи.

Съобщенията, че съветски танкове нахлуват в редица гадове, непроменяемо са съпроводени от снимки на противотанкови " таралежи ".

А оборудванията са известни още като " звездата на Горикер " – точно руският пълководец е създател на изобретението по време на Втората международна война.

Михаил Горикер е знаел мощните и слабите страни на танковете и се възползвал от минусите им.

Изчисленията му посочили, че " таралежът " би трябвало да бъде по-висок от най-ниската точка на бронираната машина, само че не и по-висок от ръба на долната челна плоча на резервоара. Това било значимо изискване, с цел да може противотанковото устройство да спре машината, другояче тя го преместила.

Прецизните калкулации посочили, че оптималната височина на " таралежа " би трябвало да е от 0,8 до 1 метър. Произведени са от нарязани релси, които им дават нужната издръжливост. Съединявани са посредством заваряване под избран ъгъл, споделя Ройтерс.

" Таралежите " били тествани на 3 юли 1941 година Простото на пръв взор оборудване се оказало извънредно дейно - спирало 90% от танковата офанзива и по този начин Москва била избавена.

Същата година край столицата са били ситуирани повече от 37 000 " таралежа ". За да бъдат още по-ефективни, почнали да ги връзват с вериги или стоманени въжета. Дори минирали регионите към тях.

Сега въпросните таралежи са из цяла Украйна, в очакване на съветския гибелен взлом.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР