Повече от седмица Съединените щати са обхванати от безредици и

...
Повече от седмица Съединените щати са обхванати от безредици и
Коментари Харесай

Разделението за Тръмп се пренася и в безредиците по улиците

Повече от седмица Съединените щати са обхванати от вълнения и принуждение след гибелта на чернокожия Джордж Флойд при полицейски арест в град Минеаполис. Причините за рецесията и последствията от нея, както и държанието на президента Доналд Тръмп, са централна тематика на американските и международните медии.

Най-острите офанзиви против американския държавен глава предстоящо пристигнаха вкъщи – от считаните за опора на политическия естаблишмънт "Ню Йорк таймс " и "Вашингтон пост ". През последните години те заеха позицията на основни критици на стопанина на Белия дом.

"Ню Йорк таймс "

разгласява коментарен материал под заглавие "Последното прелъщение на Тръмп ". Той взема мотив от появяването на президента пред епископална черква с библия в ръка, "в търсене на възвишен мандат, който няма да пристигна ", както написа авторката.

Снимката пред църквата "Сейнт Джон " е била концепция на старшия консултант на президента Иванка Тръмп, заяви вестникът, базирайки се на висши чиновници на Белия дом. Именно дъщерята е направила предлагането, с цел да може Тръмп да показва "сила ".

След речта му на 2 юни протестиращите пред президентския замък бяха разпръснати, с цел да може президентът да премине през площад "Лафайет " до черква, развалена от пожар предната вечер. В речта си първият човек в страната разгласи, че Законът за безредиците от 1807-а ще бъде употребен за активизиране на националната армия, с цел да се оправи с насилието.

Заглавие на изчерпателен материал във

"Вашингтон пост "

гласи: "Това, че Тръмп употребява библията, беше скверно. Той би трябвало да се опита да прочете какво написа в нея ". Само часове, откакто постави клетва като президент на Съединени американски щати през 2017-а, Белият дом разгласява негово изказване, в което даде обещание да промени "опасните настроения против полицията в Америка ", напомни вестникът. Обещание, което бе в унисон с останалите му позиции в отбрана на реда и закона. Много служители на реда и органи на реда тогава го приветстваха, в това число ръководителят на полицейския синдикат в Минеаполис.

Сега администрацията на Тръмп сподели, че няма да е прекомерно загрижена, в случай че полицията стигне до някаква граница или я премине. Тръмп изиска от губернаторите да се "наложат " на протестиращите и участниците в размириците. И изявлението му съвпадаше с "грубите " тактики, на които той се възхищава, написа изданието. На процедура неговите лозунги демонстрират пренебрежение към закона и подтикват към неспазване на реда, означи "Вашингтон пост ".

Други медии обаче застават в поддръжка на Тръмп.

Президентът би трябвало да използва един от най-силните си принадлежности, и то по най-бързия метод. Необходимо е той да се обърне към сънародниците си от Овалния кабинет във връзка палежите и грабежите, които раздират републиката, написа цветнокожият коментатор Дерой Мърдок във

"Фокс нюз "

– медия, считана за симпатизираща на президента.

Приветствайки обръщението на Тръмп от 1 юни от градината пред Белия дом, Мърдок го прикани да се обърне към сънародниците си с по-голяма дълбочина и за повече от седем минути от "пилотската седалка в президентството " – мястото на главнокомандващия зад президентското бюро в Овалният кабинет.

Президентът би трябвало да изиска от огромните телевизионни мрежи и най-важните новинарски канали време за обръщението си. Ако тези огромни медийни компании, доста от които го упрекваха, че е мълчал по време на рецесията, излъчат думите му, той ще може да сплоти целия американски народ, който се нуждае от неговото водачество. И противоположното, в случай че демократичните медии не дадат думата на президента в устрема му да сплоти страната, те ще заслужат пренебрежение за това, че цензурират американския водач тъкмо когато водачеството му е най-нужно, счита Мърдок.

Той обръща внимание и че доста медии се концентрират върху заканата на Тръмп да използва военна мощ в сходство със Закона за безредиците от 1807-а, при все това към този момент 11 американски президенти са се възползвали от това пълномощие, в това число Грант, Франклин Рузвелт и Кенеди.

Левият лондонски

"Гардиън "

излиза със публикация, че битката с расизма, умъртвил Джордж Флойд, изисква освен това от хаштагове. Авторът написа, че на всеки няколко години това да си негър се трансформира в застрашителен театър. Но чернокожите стачкуват на улиците, рискувайки живота и прехраната си, а белите са най-вече онлайн, където е радикално друго. Солидарността на белите в Америка непроменяемо се приема с огромна доза песимизъм, продължава създателят. А за белите отвън Америка солидарността е още по-проста, тъй като не би трябвало да се преценяват със личната си роля в ставащото. Не би трябвало да се борят с виновността, че чернокожи са оковавани и пръскани с пикантен спрей. Но взаимност в отсъствието на непосредственост е ужасно попадение.

Тръмп е достигнал етапа на "лудия император " и това наподобява ужасяващо, обобщава в заглавие различен създател на "Гардиън ". Той написа, че наподобява нещо от вътрешната страна кара Тръмп да сътвори свое лично кръвопролитие в стила на пекинския площад "Тянанмън ", което да конкурира китайското.

Друг английски ежедневник – центристкият

"Дейли телеграф "

– разяснява, че колкото по-дълго не престават протестите в Съединени американски щати, толкоз повече гневът на Доналд Тръмп ще съблазнява Америка. Когато се кандидатираше за президент през 2016-а, той постоянно беше сравняван с Ричард Никсън – и двамата обещаваха да възстановят "реда и законността ". Никсън завоюва изборите през 1968-а в подобен подтекст – митинги и протести в огромните градове, и твърдеше, че приказва от името на "мълчаливо болшинство ", което не е показано от демократите в медиите. Така че се появява въпросът, в случай че Тръмп следва тактиката на Никсън, ще спечелили ли през ноември?

Вероятно, счита създателят, само че има и разлики, защото Никсън се кандидатираше като външен човек, до момента в който Тръмп е настоящият президент и ще му бъде вменяваха виновност за положението на страната. Освен това Тръмп може да счита себе си за претендент на реда и законността, само че доста гласоподаватели го считат за примитивен източник на хаос. Същевременно има и чувство, че колкото повече не престават протестите, толкоз повече посланието на Тръмп ще намира отклик. Дори гласоподаватели, симпатизиращи на идеята на протестиращите, може да се оттеглен, виждайки опустошени домове и бизнеси.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР