Повече от половината ученици в България между 13 и 15

...
Повече от половината ученици в България между 13 и 15
Коментари Харесай

Повече от половината ученици у нас между 13 и 15 години - жертва на тормоз или насилие

Повече от половината възпитаници в България сред 13 и 15 години са били жертва на тормоз или принуждение в и към учебно заведение, сочи изследване на УНИЦЕФ, а казусът е сериозен и измежду останалите възрастови групи. Във връзка с това стартира акция, ориентирана към понижаване на толерантността в обществото по отношение на насилието и към различаване на другите му типове.

По данни на УНИЦЕФ, страната ни се подрежда измежду първите 10 от общо 43 изследвани страни от целия свят, наранени от тормоз и принуждение в учебните заведения, съобщи Деница Каменова, шеф Комуникации в УНИЦЕФ България. Тревожната статистика не свършва дотук.

" За 2016-2017 година в страната ни има регистрирани 8 000 случая на принуждение и тормоз в учебни заведения. Всяко второ дете сред 13 и 15-годишна възраст алармира, че е ставало обект на тормоз или принуждение в или към учебно заведение през последните месеци. ", изясни Каменова.

Във връзка с това от УНИЦЕФ, взаимно с Министерството на образованието провеждат акция, ориентирана към понижаване на толерантността в обществото по отношение на насилието. Ще се работи и за различаване на другите типове принуждение, разясни още Деница Каменова, тъй като то не e единствено физическо.

" Може да бъде вербално, може да бъде тормоз, кибертормоз, може да бъде психическо. По наши наблюдения и данни има незадоволително познаване на всичките тези типове и форми на принуждение ", разясни още тя.

Кампанията стартира с училищен спор по тематиката в Националната финансово-стопанска гимназия в София. Тя ще завърши през февруари следващата година и въз основата на нея ще бъде създаден механизъм за предварителна защита, който ще се ползва в българските учебни заведения от идната образователна година. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР