„Повече от половината работодатели предвиждат увеличение на заплатите. 17% нямат

...
„Повече от половината работодатели предвиждат увеличение на заплатите. 17% нямат
Коментари Харесай

БТПП за 2018 г.: Заплатите пълзят нагоре

„ Повече от половината работодатели плануват нарастване на заплатите. 17% нямат опция за това. А 2% ще ги понижат. Това е сериозен сигнал към компаниите, които не се оправят добре”, разяснява пред „ Здравей, България “ по Нова телевизия Цветан Симеонов – ръководител на Българската търговско-промишлената палата.

По думите му най-сериозен растеж на възнагражденията ще има в секторите индустрия, ИТ и телекомуникации, недвижими парцели и търговия.

Около 28% от бизнеса към момента не е възнамерявал дали ще подвига заплати, само че досегашният опит демонстрира, че най-малко половината от тези компании ще подхващат този ход следващата година.

Според Симеонов 68% от компаниите плануват да раздадат бонуси за празниците, а 17% още не са решили дали ще имат опция.

Мнозинството – 79% от фирмите в България, обаче плануват скромни покачвания на възнагражденията с до 10%. Това обаче е сносно, защото през идната година не се чака висока инфлация, уточни Симеонов.

По думите му, най-добре се оправят фирмите, които са създали вложения, повишили са продуктивността и не зависят толкоз от работната мощ.

В момента при по-нискоквалифицираните чиновници, като строителите, междинната заплата е към 850 лева и ще нарасне до 930 лева следващата година. А в ИТ бранша междинното заплащане ще се увеличи от към 2500 лева в този момент до 2800 лева

Междувременно над 38% от бизнеса възнамерява да наема нови служащи, а фирмите които плануват съкращения на личния състав са под 6% от всички.

Най-сериозни проекти са наемане на нови хора има в ИТ и аутсорсинг промишленостите, както и в производството на автомобилни елементи.

Очакванията за растеж на туристите и строителния взрив в страната ще доведат до забележителен дефицит на фрагменти в тези два бранша, като подобен се чака и в превоза при интернационалните транспорти.

В миг неналичието на работна ръка е най-големият проблем за множеството сполучливо работещи компании в България, макар сериозния растеж на възнагражденията в последните няколко години.

Пламен Цонев, началник на фабрика в Димитровград, която създава първокласни чанти за огромни марки в Белгия, Франция и Швейцария, разяснява, че не съумява да задържи служащите нито с положителни заплати, започващи от 750 лева на месец, нито с курсове за подготовка и безвъзмезден превоз, нито с съвременна техника. „ Смята се, че този, който работи е простак!”, показва работодателят.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР